lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) to jest eksperymentalna receptura. Sam jestem ciekawy jak będzie smakowało a dlaczego za słodko? Edytowane 12 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zacieranie w wysokiej temperaturze, 32% zasypu to słody karmelowe, a do tego 25% melanoidynowego, który również jest słodowy (słód słodowy, ale wiadomo o co chodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) carared i carahell dają lekkie posmaki słodowe. carahell dałem aby piwo było bardziej treściwe i na ładna pianę. carared dla "dobicia" koloru, a melanoidynowy szczególnie dla koloru i chciałem zrobić kontrę dla goryczki. ale to jest eksperymentalna receptura, jak będzie złe więcej go nie zrobię. Edytowane 12 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 warka #23 AIPA 15* blg test FFT - 4,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 warka #22 koźlak 18* blg zlany na cichą z wynikiem 5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 warka #21 Extra Strong Bitter 15* blg 50 IBU 12,9 SMR 5,5%alk. zlane do butelek. Wyszło 22butelki 0,5. Nagazowanie v2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 warka #23 AIPA 15* blg zlana na cichą z wynikiem 4,5 blg. dodałem chmiele na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg skład: Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 38% Słód żytni Weyermann 1kg - 15% Słód melanoidynowy Weyermann 1kg - 15% Słód wiedeński Weyermann 0,75kg - 11% Słód pszeniczny ciemny Weyermann 0,6kg - 9% Słód carafa II Weyermann 0,35kg - 5% Słód caramunich III Weyermann 0,20kg - 3% cukier brązowy 0,25 kg 4% Chmiel simcoe amarillo chinook cascade Zacieranie: zasyp: 18 L wody o temp. 58°C. + woda z namaczania carafa 54°C - podgrzewanie do 67°C 67-66°C - 40 min. + chmielenie zacieru: amarillo 25g, simcoe 25g 72-71°C - 30 min. 76°C - 5 min. Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: simcoe 25g - 60 min. amarillo 25g - 60 min. chinook 25g - 15 min. cukier brązowy - 15 min. cascade 25g - 10 min. amarillo 25 g - 5 min. simcoe 25g - 2 min. Wyszło 22 L brzeczki z 17blg + odzyskane około 0,5l na test FFT Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us05, II pokolenie , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: amarillo 25g, simcoe - 25g, chinook 25g, cascade 25g. Planowane nagazowanie 2,3v 15% słodu żytniego a męczarnia przy filtracji nie ziemska Edytowane 24 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 warka #23 AIPA 15* blg przelana do butelek. poszło 115g cukru na 21,5l piwa. Posmakowałem piwa przy rozlewie, no fantastycznie się zapowiada! Ale o tym przy próbie smakowej za jakieś 2 tygodnie. Na pewno do powtórzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg test FFT - 4,5 blg Edytowane 2 Marca 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) warka #22 koźlak 18* blg poszło w butelki z 120g glukozy na 22L. Bardzo fajne w smaku! posmakujemy za msc. blg końcowe 4,5 warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg zlana na cichą+ chmielenie na zimno Edytowane 3 Marca 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 warka #23 AIPA 15* blg próba smakowa. wyszło świetne piwo, smakuje nawet mojej żonie a to już jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Możesz opisać smak i aromat dokładniej? Jestem ciekawy takiej kompozycji słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 w aromacie pełno amerykańskiego chmielu z dodatkiem drożdży. Ale to młode piwo to wyjaśnia. w smaku nienachalnie słodowe i lekko karmelowe a goryczka fajnie balansuje. Goryczka na finiszu dominująca i nie zalegająca. następna warka będzie jeszcze bardziej eksperymentalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg zlana w butelki. refermentacja 115g glukozy. wyszło 42szt/0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 warka #25 Red Irish Ale 12°Blg skład: Słód pale ale Weyermann 1,5kg - 34% Słód wiedeński Weyermann 1,25kg - 29% Słód melanoidynowy Weyermann 1kg - 23% Słód pszeniczny ciemny Weyermann 0,4kg - 9% Słód caraamber Weyermann 0,1kg - 2% Słód caramunich III Weyermann 0,1kg - 2% palony jęczmień - 15g Chmiel marynka fuggles Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. 54°C - 5 min. 66-65°C - 90 min. 72-71°C - 30 min. 76°C - 5 min. + palony jęczmień Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C Gotowanie: 90 min. Chmielenie: fuggles 18g - 60 min. marynka 14g - 60 min. fuggles 10g - 5 min. Wyszło 22 L brzeczki z 12blg + odzyskane około 0,25l na test FFT Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us04, III pokolenie , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: fuggles 25g Planowane nagazowanie 2,3v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jak ten koźlak? Może zrobię wg Twojej receptury Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) na razie refermentuję, ale zielone piwo było bardzo dobre. Podzielę się wrażeniami za jakieś 2 tygodnie. Wydaję mi się, że jest ciut za jasne ale o tym później, może się coś zmieni, jak było z ira, przy rozlewie blade jak na ira a teraz piękny kolor. Edytowane 14 Marca 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ok dzięki to czekam na relacje. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 warka #25 Red Irish Ale 12°Blg test FFT 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 warka #25 Red Irish Ale 12°Blg 22L piwa zabutelkowane. poszło 115g glukozy. odfermentowanie 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się