Skocz do zawartości

Browar Domowy Bear East


lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie w wysokiej temperaturze, 32% zasypu to słody karmelowe, a do tego 25% melanoidynowego, który również jest słodowy (słód słodowy, ale wiadomo o co chodzi).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

carared i carahell dają lekkie posmaki słodowe. carahell dałem aby piwo było bardziej treściwe i na ładna pianę. carared dla "dobicia" koloru, a melanoidynowy szczególnie dla koloru i chciałem zrobić kontrę dla goryczki.

 

ale to jest eksperymentalna receptura, jak będzie złe więcej go nie zrobię.

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

r.jpg

 

 

warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg

 

skład:

 

 

Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 38%

Słód żytni Weyermann 1kg - 15%

Słód melanoidynowy Weyermann 1kg - 15%

Słód wiedeński Weyermann 0,75kg - 11%

Słód pszeniczny ciemny Weyermann 0,6kg - 9%

Słód carafa II Weyermann 0,35kg - 5%

Słód caramunich III Weyermann 0,20kg - 3%

cukier brązowy 0,25 kg 4%

 

 

 

 

Chmiel

 

 

simcoe

amarillo

chinook

cascade

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 18 L wody o temp. 58°C. + woda z namaczania carafa

 

54°C - podgrzewanie do 67°C

67-66°C - 40 min. + chmielenie zacieru: amarillo 25g, simcoe 25g

72-71°C - 30 min.

76°C - 5 min.

 

 

Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

simcoe 25g - 60 min.

amarillo 25g - 60 min.

 

chinook 25g - 15 min.

cukier brązowy - 15 min.

 

cascade 25g - 10 min.

 

amarillo 25 g - 5 min.

 

simcoe 25g - 2 min.

 

 

 

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 17blg + odzyskane około 0,5l na test FFT

 

Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us05, II pokolenie , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: amarillo 25g, simcoe - 25g, chinook 25g, cascade 25g.

Planowane nagazowanie 2,3v

 

15% słodu żytniego a męczarnia przy filtracji nie ziemska :(

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #23 AIPA 15* blg

 

przelana do butelek. poszło 115g cukru na 21,5l piwa.

Posmakowałem piwa przy rozlewie, no fantastycznie się zapowiada! Ale o tym przy próbie smakowej za jakieś 2 tygodnie. Na pewno do powtórzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #22 koźlak 18* blg

 

poszło w butelki z 120g glukozy na 22L. Bardzo fajne w smaku! posmakujemy za msc. blg końcowe 4,5

 

 

 

warka #24 Rye Cascadian Dark Ale 17°Blg

 

zlana na cichą+ chmielenie na zimno

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w aromacie pełno amerykańskiego chmielu z dodatkiem drożdży. Ale to młode piwo to wyjaśnia. w smaku nienachalnie słodowe i lekko karmelowe a goryczka fajnie balansuje. Goryczka na finiszu dominująca i nie zalegająca.

 

następna warka będzie jeszcze bardziej eksperymentalna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

r.jpg

 

 

warka #25 Red Irish Ale 12°Blg

 

skład:

 

 

Słód pale ale Weyermann 1,5kg - 34%

Słód wiedeński Weyermann 1,25kg - 29%

Słód melanoidynowy Weyermann 1kg - 23%

Słód pszeniczny ciemny Weyermann 0,4kg - 9%

Słód caraamber Weyermann 0,1kg - 2%

Słód caramunich III Weyermann 0,1kg - 2%

 

palony jęczmień - 15g

 

 

 

 

 

Chmiel

 

 

marynka

fuggles

 

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 56°C.

 

54°C - 5 min.

66-65°C - 90 min.

72-71°C - 30 min.

76°C - 5 min. + palony jęczmień

 

 

Wysładzanie: 16 L o temp. 76°C

 

Gotowanie:

 

90 min.

 

Chmielenie:

fuggles 18g - 60 min.

marynka 14g - 60 min.

 

fuggles 10g - 5 min.

 

 

 

 

 

 

Wyszło 22 L brzeczki z 12blg + odzyskane około 0,25l na test FFT

 

Schłodzona brzeczka do 21°C, zadana gęstwa us04, III pokolenie , Fermentacja w 17-19°C - do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni w temp. 6-9°C z chmieleniem na zimno: fuggles 25g

Planowane nagazowanie 2,3v

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na razie refermentuję, ale zielone piwo było bardzo dobre. Podzielę się wrażeniami za jakieś 2 tygodnie.

 

Wydaję mi się, że jest ciut za jasne ale o tym później, może się coś zmieni, jak było z ira, przy rozlewie blade jak na ira a teraz piękny kolor.

Edytowane przez lolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.