Skocz do zawartości

Nurtujące Pytania!


Rolnik

Rekomendowane odpowiedzi

Aby uwarzyć piwo w stylu American Wheat, może być zasyp jak do weizena:

-słód pszeniczny 2,1 kg

- słód pilzneński 1,9 kg

-słód karmelowy jasny 0,2 kg

I wystarczy że dam inne niż dedykowane drożdże np:US-05 lub S-04 i nachmiele amerykańskim chmielem np Citrą?

czy do zasypu są jakieś konkretne wytyczne???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam takie nurtujące pytania: Otóż zamierzam zwiększyć objętość moich warek z 30l do 60l.

1.) Czy taboret gazowy 7,5kW wystarczy do zagotowania w sensownym czasie ok 70l płynu?

2.) W jaki sposób przelewać np do filtrowania te 70 litrów? Dotychczas robiłem to przechylając gar (30 litrów) z pomocą brata, jednak przy 70 litrach sobie tego nie wyobrażam.

3.) W jaki sposób wysładzać? Czy najpierw zlać brzeczkę znad słodu, potem wsypać słód i dolewać powoli zlaną brzeczkę? (objętość brzeczki wraz ze słodem ok 70l objętość fermentatora w którym wysładzam ok 30l?)

 

Bardzo proszę o pomoc szczególnie piwowarów przygotowujących warki ok 60l i większych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.