Rolnik Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Aby uwarzyć piwo w stylu American Wheat, może być zasyp jak do weizena: -słód pszeniczny 2,1 kg - słód pilzneński 1,9 kg -słód karmelowy jasny 0,2 kg I wystarczy że dam inne niż dedykowane drożdże np:US-05 lub S-04 i nachmiele amerykańskim chmielem np Citrą? czy do zasypu są jakieś konkretne wytyczne??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Mam takie nurtujące pytania: Otóż zamierzam zwiększyć objętość moich warek z 30l do 60l. 1.) Czy taboret gazowy 7,5kW wystarczy do zagotowania w sensownym czasie ok 70l płynu? 2.) W jaki sposób przelewać np do filtrowania te 70 litrów? Dotychczas robiłem to przechylając gar (30 litrów) z pomocą brata, jednak przy 70 litrach sobie tego nie wyobrażam. 3.) W jaki sposób wysładzać? Czy najpierw zlać brzeczkę znad słodu, potem wsypać słód i dolewać powoli zlaną brzeczkę? (objętość brzeczki wraz ze słodem ok 70l objętość fermentatora w którym wysładzam ok 30l?) Bardzo proszę o pomoc szczególnie piwowarów przygotowujących warki ok 60l i większych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się