copytko Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Ostatnio mam trochę wolnego czasu i stwierdziłem, że pobawię się tak często zachwalanymi programami. Przeczytałem oba wątki dedykowane tym programom, ale nie widziałem żeby ktoś poruszał kwestię niezgodności między nimi - ja zauważyłem ich już kilka. 1. Style BJCP różnią się Głównie jeśli chodzi o kolor piwa lub zawartość alkoholu. W Brewtargecie w recepturach często te wartości są modyfikowane i nie odpowiadają tak na prawdę normom BJCP. Jako przykład posłuży Koelsch, w którym kolory w SRM i w przeliczeniu na EBC różnią się od BeerSmithowych. 2. Obliczenia też się różnią Trzymając się już Koelscha - z BeerSmitha do Brewtargeta przeniosłem recepturę o nazwie Lloyd's Krispy Kolsch. Pozmieniałem parametry wszystkich używanych słodów, chmieli i innych, by odpowiadały tym z BeerSmitha, a także przeniosłem profil sprzętu do gotowania. Wyniki obliczeń wszystkich możliwych parametrów są różne, nawet pomimo ustawionych tych samych schematów działania (IBU według Tinsetha). Dodatkowo, Brewtarget ma także problemy z poprawnym importowaniem chmielu - mnoży wszystkie dawki przez 5, co trzeba ręcznie naprawiać. Jeśli ktoś ma problem z odczytaniem danych na powyższym obrazku - poniżej zestawienie tabelaryczne. Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Edytowane 25 Stycznia 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Goryczkę masz w obu programach ustawioną wg tego samego schematu? formuły sprawdź -czy są takie same Edytowane 25 Stycznia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Tak jak już wcześniej pisałem, goryczka liczona jest w obu programach według Tinsetha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) przepraszam-nie zauważyłem Mam oba programy ,częściej korzystam z brewtarget-a z formułą ragera Edytowane 25 Stycznia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zawartość alkoholu może się różnić, zależy jak w programie jest wprowadzony procent odfermentowania danych drożdży. Ten parametr możemy zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Ustaw sobie w BT język polski, natomiast i tak oba wyniki musisz traktować poglądowo. Nie skalibrujesz areometru w/g wyliczeń FG żadnego z tych programów Jeżeli chodzi o import/export formatu BeerXML to spróbuj odwrotnie BT - BS, wtedy możesz stwierdzić, że BS też źle importuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Jakich formuł używacie dla goryczki i koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 tinseth/morey w BT. Na degustacjach ludzie mówili, że BT zawyża IBU, mi się też tak wydaje. W jednym piwie wyliczył mi 102 IBU a organoleptycznie jest może z 80. A wg Twoich screenów BS podaje większą wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) admiro, wolę angielski interface, niż, często nietrafne, polskie tłumaczenie. Odfermentowanie drożdży mam w obu programach ustawione na takie samo. Spróbuję dzisiaj zrobić transfer z Brewtargeta do Beersmitha i zdam relację. marbelka, używam takich samych formuł jak wyvern. wyvern, spróbuję policzyć goryczkę ręcznie dla receptury w pierwszym poście i porównamy wyniki. Zauważyłem też, że Brewtarget strasznie wariuje po wybraniu opcji zacierania i zmienia parametry gotowego piwa. EDIT: Ręcznie obliczona goryczka wynosi 18 IBU według Tinsetha. Ma się to nijak do wyników w obu programach. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się