goral89 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze. Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ? Balling - Blg przed czy po gotowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze. Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ? Balling - Blg przed czy po gotowaniu ? A co to za arkusz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Ten z plikow dostepnych na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Podepnę się pod temat: może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Chyba nikt nie wylicza IBU. Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. To IBU dla danej wielkości nastawu, więc wpisujesz to ile przewidujesz że będzie po gotowaniu. Blg więc automatycznie również. może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu? IBU generalnie nie da się wyliczyć - można jedynie zmierzyć. Wszystkie wzory do wyliczeń to większe lub mniejsze przybliżenie. I właśnie metoda Ragera i Tinsetha to są właśnie dwa sposoby takich przybliżeń. Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym. Ja używam Ragera - może dlatego że pokazuje "optymistycznie". Ale masz rację - używać jednej i ma się jakiś punkt odniesienia. W regule Tisetha nie podoba mi się to że przy wrzuceniu na 0 minut pokazuje 0 IBU - to jest nieprawda. Na pewno jakaś część goryczki przejdzie. W którymś z programów, (albo stron z recepturami) widziałem wyliczanie IBU na podstawie średniej z kilku różnych metod. Może to jest sposób? goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się