chomiczon Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Hejka. Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min. Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego. Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg. Temperatura fementacji około 21-22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Czytałem opracowania z obydwu linków. Ciekawi mnie jednak praktyka Dodam, że drożdze suche uwadniałem nie robiąc wcześniej startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Wg moich doświadczeń z tymi drożdżami i takim Blg, to powinny zejść do 5-6. 3?? Jak nie zobacze, to nie uwierze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Raz tylko używałem T-58 - robiłem na nich witbiera z 12,5 zeszły mi do 1,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Jak już przefermentuje to dam info do ilu zeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter? Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Daj piwu dojrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astrobus Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej. barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8. inny stout z 12 zszedł do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się