Skorpion Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) No to się naczytałem przez ten weekend. Starałem się jak najwięcej zapamiętać, a nawet notatek trochę narobiłem. Mimo wszystko jest kilka spraw, o które chciałem zapytać bo jeszcze nie kumam czaczy. Moje pytania (przy założeniu, że chciałbym uwarzyć "Scorpion" Premium Lager ): 1.Jakiej wody najlepiej użyć? Jestem laikiem i nie chcę na razie bawić się w uzdatnianie wody. Ktoś używa jakiejś określonej marki wody mineralnej? 2.Czy ktoś zacierał w worku? Jakie plusy jakie minusy? 3.Wysładzanie na raty rozumiem, że do młóta wlewam ok 6L wody, mieszam i filtruję. Rozumiem, że to co przefiltruję z wysładzania dolewam do pierwszej filtracji? Jeśli tak, to mieszam to chochlą? 4.Żeby dobrze odparował DMS podczas warzenia piwa z jasnego słodu pilzeńskiego, brzeczkę powinniśmy gotować ok 90 min. Czyli jeśli proces chmielenia chciałbym przeprowadzać przez ok 40 min, najpierw brzeczka powinna się gotować ok 50 min? 5.Mamy drożdże dolnej i górnej fermentacji. W jakich temperaturach konkretnie powinny one fermentować? 6.Po zakończeniu fermentacji lager powinien lagerować w temperaturze jak najbliższej 0 st.C. Jak długo? Z góry dziękuję za wszelką okazaną dobroć i pomoc Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Skorpion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Młóto! nie młuto. 5. W takich temp. jakie podał producent na opakowaniu. 3. Zwracasz filtrat, aż czysty nie popłynie. Chochlą nie mieszaj, żeby nie porysować filtratora (pojemnika w którym filtrujesz) Spuszczamy filtrat do samego końca, nastepnie dolewamy wody (5-8L), tak, żeby przykryła całe młóto, mieszamy i powtarzamy spuszczanie wody (ze zwracaniem pierwszych litrów, aż do uzyskania klarowności). Można ten krok jeszcze raz powtórzyć. Nawet dwa razy jak trzeba. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Co to jest ten "scorpion premium lager"? Podaj jakieś propozycje składu. Jaki masz sprzęt do warzenia? Z tymi informacjami będzie lepiej coś poradzić. PS1. Pisz "młóto" PS2. Przejrzyj jeszcze raz wiki i niektóre tematy forum, bo wtedy od razu będziesz miał odpowiedzi na niektóre pytania, np. pyt. nr5. Mapak mnie uprzedził... Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) 1. Jeśli herbata z Twojej wody wychodzi smaczna , nie baw się w żadne poprawianie jej narazie. Mineralna moim zdaniem tylko w wypadku kiedy kranówka nie nadaje sie do jakiegokolwiek spożycia. 2. Nie mam doświadczenia. 3. Najpierw filtrujesz to co co masz już w garze zaciernym ( pamiętaj o zawróceniu kilku pierwszych litrów , aż brzeczka poleci klarowna ) . Potem dolewasz powiedzmy te 6 litrów i filtrujesz dalej ,lub mieszasz wszystko i czekasz kolejne 10 , 15 minut na ułożenie się młóta. Ja dolewałem i mieszałęm tylko górną warstwę i nie czekałęm na ułożenie sie młóta. I czynność powtarzasz do uzyskania odpowiedniej ilośći brzeczki lub odpowiedniego stężenia. 4. Wystarczy gotować 70 minut , 10 minut bez chmielu i 60 z chmielem ( wg wybranego przez Ciebie schematu chmielenia , powiedzmy całość goryczkowego na 60 minut i na ostatnie 10 min całość aromatycznego ) 5l. Zależy jakie to dokłądnie drożdże , dolniaki to okolice 10 stopni , drożdże górnej fermentacji około 20. Tak ogólnie Poczytaj charakterystykę konkretnych szczepów drożdży w odpowiednim dziale http://www.piwo.org/...czepow-drozdzy/ 6. Ktoś bardziej doświadczony odpowie. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Ad6. http://www.piwo.org/topic/6456-lagerowanie/ Edytowane 27 Stycznia 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 2. Metoda BIAB http://www.piwo.org/topic/5407-biab-czyli-warzenie-w-worku-bez-wysladzania-fotoreportaz/ Co do nie rysowania fermontora, to chyba bez przesady one są już znacznie "porysowane" przez producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpion Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Dzięki bardzo za wszystkie podpowiedzi. Te ortograficzne także Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 1.spokojnie zrób na kranówce i zobaczysz jaki będzie efekt, jeśli jednak decydujesz się na wodę z butelki to nie mineralna lecz źródlaną 3.filtrujesz ,dolewasz wodę do wysładzania (ja tutaj mieszam całym młótem i czekam na ułożenie się ziarna), zlewasz dalej do brzeczki przedniej i tak do uzyskania zamierzonej ilości brzeczki (tak w skrócie) 4.DMS odparuje Ci w dużej mierze praktycznie przez pierwsze 20 min wrzenia brzeczki ,jeśli nie będziesz miał przykrytego pokrywą garnka. Pamiętaj tez o jak najszybszym schłodzeniu brzeczki do temperatury poniżej 70-80 stopni bo w tym zakresie znów wytraca się DMS 5.to zależy od rodzaju drożdży ale nie wyższej niż 14-15 stopni 6.leżakuj około 3 tygodnie dla lagerów i pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się