Skocz do zawartości

Browar Domowy Małe Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za porady! Zmodyfikowałem skład ale nieznacznie, bo wolnego słodu za wiele nie mam. Starter zrobiłem. W momencie zadania będzie miał koło 4 dni.

Pale ale 5 kg

Pilsner 1 kg

Wiedeński 1kg

Pszeniczny 1 kg

Caramel 30 0,4 kg

Caramunich 0,4 kg

Caraaroma 0,2 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Plany na najbliższy weekend to PIPA single hop IUNGA.

Zasyp:

6 kg Pilzneński

0,1 kg Carared

0,1 kg Karmelowy 150

0,1 kg Karmelowy 30

0,1 kg Caraaroma

0,1 kg Caramunich III

 

Chmielenie:

20g do zacieru

50g w 30 minucie

40g w 15 minucie

40g dry hop

 

Celuje w około 16 * BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dwa tygodnie temu powarzył się Dunkel Weizen Strzegom - Wiess 4,500 kg Strzegom - Pilsner 2,200 kg Strzegom - Vienna 700,000 g Weyermann - Caramunich III 600,000 g Weyermann - Caraaroma 400,000 g

 

Ferulikowa ponad 3h połowa pszenicy :)

10 min Białkowa

Odwrotna dekokcja 40 min, po połączeniu dekoktu z zacierem:

40 min Maltozowa

20 min Dekstrynująca

 

13* BLG odfermentowało do 2,5* BLG

Testowo drożdże Gozdawy do weizena całkiem ładny profil wyszedł.

Edytowane przez TeDy_beer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na trzech króli uwarzyłem dubbla, którego wczoraj rozlałem do butelek. Z 170blg odfermentował do 2. Drugie pokolenie drożdży fermentum dość żarłocznym się okazało :) W planach kolejny (ostatni) dubbel na tych drożdżach.

Pilzneński 4kg

Pszeniczny 0,5kg

Carabelge 0,3kg

Karmelowy 150 0,1kg

Karmelowy 30 0,1kg

Monachijski II 0,1kg

 

Cukier kandyzowany jasny 0,5kg

Wczoraj natomiast poważył się blonde na drożdżach fermentisa (abbaye). Chociaż bliżej mu do golden ale z racji ekstraktu 190 blg :)

Pilzneński 5kg

Carapils 0,45kg

Biscut 0,15kg

 

Cukier biały na 20 min gotowania

Perle 60/30/10 minut

 

Zacieranie:

62 40min

72 20min

78 20min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Trochę zaniedbałem temat, także odgrzewam :)

W sobotę popełniłem mojego pierwszego dolniaka. Zakupiłem lodówkę i sterownik, także wreszcie mogę się bawić lagerami.

 

Bohemian pilsener 12,5* BLG

 

Zasyp:

4,5 kg pilzneński bruntal

 

Chmielenie

Saaz 60g 60 min

Saaz 20g 45 min

Saaz 20g 15 min

 

Zacieranie:

Odwrotna dekokcja:

20 min 70°C - dekokt

30 min 100°C - dekokt

Dolanie do dekoktu reszty rzadkiego zacieru.

30 min 68°C

15 min 78°C

 

Fermentacja:

FM30 Bohemska Rapsodia

10-12°C

Edytowane przez TeDy_beer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.