tomasznet Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Proszę o doradzenie co mam zrobić z poniższą sytuacją: Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. Czy mogę zadać ponownie drożdże, mam na zbyciu Wb-06 ( Na wiki widziałem przepis na wita któremu zadano inne drożdże na burzliwej a inne na cichej) Skład zestawu który warzyłem: słód pilzneński – 2.20 kg słód pszeniczny – 1.40 kg słód Aroma – 0.11 kg kasza manna - 0.50 kg kuskus – 0.22 kg płatki owsiane górskie – 0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne – 0.13 kg Kasze i płatki zostały wcześniej skleikowane Zacieranie 50 st - 15 ' 67 st - 90 ' 72 st - 15 ' próba jodowa filtracja Końcowa gęstość 14,5 Blg Edytowane 29 Stycznia 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Temperatura fermentacji? Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 temperatura ok 22 st , drożdże Fermentis Safbrew S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Czy temperatura stabilna? Te drożdże strasznie chimeryczne, dałbym jeśli są możliwości na maxa do 24C edit Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. teraz dopiero doczytałem, Za szybko zlałeś na cichą, tam raczej już nic się nie wydarzy na korzyść odfermentowania. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 A więc co radzisz ? Podnieść temperaturę czy też spróbować z zadaniem Fermentis Safbrew S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Trudno wyczuć, chyba wybrałbym opcję z wb-06, najszybciej załatwią sprawę i odfermentują do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się