Makaron Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Niebawem do mnie dojdą następujące szczepy drożdży Ardennes, De dolle i Abby.Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jakich profili smaku mogę się spodziewać to tych szczepach? Niestety nie są one ogólno dostępne więc nie ma dokumentacji do nich, więc nie wiem czego się po nich spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Panie, u nas tego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Panie, u nas tego nie ma Nigdzie nie ma, ale może coś da się wydedukować po nazwach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku. Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA edit Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez josefik Makaron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku. Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA edit Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia. Dzięki. Cokolwiek, porównania z innymi drożdżami bądz nawet przypuszczenia mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się