Sławek Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Będzie dość gorzkie, to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Z czasen goryczka się ułoży spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Dla mnie w opisie "lekko chmielone "oznaczało poziom goryczki 20-30 IBU i takie było moje zamierzenie... Ach -te przepisy...,czyli rozumiem ,że pozostało mi tylko czekać na ułożenie tej goryczki....[w jakim sensie? Acha jeszcze przy okazji zapytam -czy odcedzić,odfiltrowac ten chmiel z garczka wlewając do fermentatora,bo juz się zamotałam,a za chwilę bede przelewać . Edytowane 16 Lutego 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli faktycznie wyjdzie coś przy 50 IBU przy standardowych 12°Blg (?) to raczej Cię zmasakruje (ale nie zabije), bo z tego co pamiętam przyzwyczajona jesteś do masówek (tak gdzieś chyba pisałaś?) gdzie goryczka chyba nawet do marnych 20 nie dobija. Edytowane 16 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Z czasem goryczka maleje . Zrobiłem w listopadzie AIPE IBU 75 więc piwo mocno goryczkowe Podzieliłem się w tym roku piwem z sąsiadami i stwierdzili że piwo dobre ale za mało ma goryczki Pawcio_1977 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Za nim zdązyłam edytować to już przyszły dwie odpowiedzi Do Biniu -no właśnie ubolewam nad ta goryczką i szukałam jakiegoś sposobu ,zeby ja zmniejszyć Jeszcze raz wracam do pytania ,czy z tego gara odcedzić jakoś ten chmiel wlewając do fermentatora ,czy zostawić w pierony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Zrób whirlpoola i przelej bez chmielin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Moge przez gęstą gazę ważne żeby nie było tego chmielu w tym fermentatorze -Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Jak trochę Ci wpadnie to nic się nie stanie i tak na cichej opadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 OK.Rozumiem,ze ten chmiel co miał zdziałać juz zdziałał i więcej mi już nie dołoży tej goryczy [choćby został na czas fermentacji} Zapytam głupio ,czy ten chmiel Citra da jakąś łagodniejszą w odczuciu goryczkę ,niż np. Magnum? czy gorycz to gorycz i kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Zależy od alfakwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Miałam nadzieję, ze ta citra mimo wszystko łagodniejsza w odczuciach....[że tez trafiła mi się aż 11,9%alfa a ja tego nie przeliczyłam... !] [Mam nadzieję,ze da sie jakoś wypić po ....miesiącach szkoda ,ze miało to być takie rześkie i lekko chmielone piwko na lato....] Edytowane 16 Lutego 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 OK.Rozumiem,ze ten chmiel co miał zdziałać juz zdziałał i więcej mi już nie dołoży tej goryczy [choćby został na czas fermentacji}Zapytam głupio ,czy ten chmiel Citra da jakąś łagodniejszą w odczuciu goryczkę ,niż np. Magnum? czy gorycz to gorycz i kropka. Chmiel "oddaje" goryczkę tylko podczas gotowania. Owszem, dodając duzo chmielu na cichą można zwiększyć wrażenie goryczki, ale jako takiej jej nie przybędzie. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Poczekaj aż piwo dojrzeje nie przejmuj się liczbami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 No wiesz- liczby same mówia za siebie -52 IBU ....kiedy do tej pory piło się piwa o niecałym 20 [sklepowe] to mi spać nie da!!! żarty ,żartami - trzeba sie brać za następne-mniej goryczkowe,a to faktycznie niech sie układa... Na tapetę pójdzie Polsko-ąmerykańskie Pale ale,lub FAH -Full Aroma Hops ,tylko z mniejsza porcją chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Shark ma 100 IBU i ludzie po nim żyją . Moja AIPA miała 75 też żyje . Naprawdę poczekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 liczby same mówia za siebie -52 IBU Odczuwalność goryczki to nie tylko IBU. To rodzaj chmielu, poziom wytrawności piwa, podbudowa słodowa i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Wszystko się zgadza ,tylko zła jestem sama na siebie ,ze wcześniej sobie tego jakoś nie policzyłam .{mogłam sypnąć 20g zamiast 30-równałoby sie to około 34IBU i takie wypiłabym z przyjemnością ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Takie mam pytanie .Która to Twoja warka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dopiero trzecia ,a z tym chmieleniem -pierwsza i odrazu wpadka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Hmm, nie chcę być niemiły, ale betiglo załóż najlepiej własny wątek, gdzie będziesz zadawała na bieżąco pytania. Ten wątek jest tak jakby mój, założyłem go i konsekwentnie zadaję w nim pytania, bo też jeszcze się uczę. Jak ktoś się tu podepnie raz na jakiś czas z własnym problemem, to ok nic się nie stanie, ale w Twoim przypadku widzę, że to będzie cykliczna telenowela (bez złośliwośći, czysta obserwacja, pochwalam zresztą, bo sam dużo pytam i najłatwiej się tak uczę). Już kilka razy wchodziłem tu, bo myślałem, że ktoś odpowiedział na moje pytanie, które wcześniej tu napisałem, a tu nic. Czuję się w "moim królestwie" jak książę, który zamienił się w żabę, he he. No offence, tak będzie lepiej i czytelniej dla nas wszystkich. Nie krępuj się i załóż wątek. A przechmielonym piwkiem się nie przejmuj, może się ułoży po dłuższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Łaał !Sorki -nie wiedziałam,ze to twój prywatny wątek-dla mnie żeby uniknąć tu na forum kolejnych podobnych wątków swoje pytanie umieściłam właśnie tutaj ,ale na przyszłość nie będe Ci go zaśmiecać utworzę taki sam ,ale mój. A w kwestii piwa to ułoży sie jakoś na pewno ,tylko to IBU na pewno nie spadnie z 50 na 30 na jakie liczyłam...[a właściwie nie przeliczyłam ,a zaufałam opisowi ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Spoko, nic się nie stało. Krzyczę zawczasu i naświetlam mój ból. Co do piwka, to zrób teraz chmielenie pomiędzy normą, a tym, co teraz popełniłaś, czyli około 40 Ibu - przyzwyczaisz siebie i rodzinę do większej goryczki i wtedy może łatwiej pójdzie z piciem tego 50 Ibu. Coś jak stopniowe oswajanie, zamiast kuracji szokowej. Albo ostatecznie przeznacz potem to mocno chmielone piwo na grzańca (jak lubisz) - doprawiasz jak chcesz i nie stoi bezużytecznie, jeśli faktycznie będzie wykręcało trzewia. No i roboty aż tak nie będzie żal. Wiesz, takie piwo na gorąco, z kapką rumu, pomarańczami, goździkami itd. - można tak złamać goryczkę, a i na zimowe/wczesnowiosenne wieczory w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Co do kuracji szokowej, to spróbuj może jakiegoś AIPA, może jednak Ci posmakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Dzięki za pomysł z tym grzańcem w razie czego wypróbuję Choć zanim sie "ułoży " pewnie będzie lato ...-okres- bardziej na lekkie ,rześkie pszeniczniaki Odnośnie tego przyzwyczajania do tej goryczki to pewnie -do wszystkiego się można przyzwyczaić tylko ,ze ja i moi domownicy nie lubimy piw przesadnie goryczkowych [mówię tu o bardziej wytrawnych i goryczkowych koncerniakach ] ,ale jak zaczęłam ta przygodę z piwem domowym to pewnie muszę przestawić swoje i domowników upodobania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się