Browarnik Sebol Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) tabelka na postawie książki, oczywiście mocno orientacyjna. Instrukcja jak się posługiwać poniżej. Witam! i sorki za "odgrzewanie kotleta",ale mam pytanko odnośnie tej tabelki: "lewy bok prostokąta to moment w którym warzymy, a prawy w którym pijemy", ale czas fermentacji, nazagowania, może być różny, u mnie np. jest to około miesiąca burzliwa z cichą, i nagazowanie różnie tydzień,dwa. Przy stylach z długim okresem od wrzenia do picia ma to jakiś sens, ale przy niektórych, Dry Stout, Weizen, Dunkelwwizen, Schwarcbier, Bitter, czy, tym bardziej, Red Ale,Porter,Kolsch to praktycznie picie bez żadnego okresu leżakowania? Czy dobrze "kumam"? Edytowane 2 Grudnia 2015 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Też nie do końca nie rozumiem. Przykładowo IPA nadaje się do picia po kilku miesiącach? Czy może to jest termin do kiedy należy ją spożyć. Zatem czy termin "należy spożyć do" powinien widnieć przy barley wine? Nie pasuje mi to ani tak ani tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Patrząc na doświadczenia dotyczące moich warek, to najlepsze były dopiero po 8-9 tygodniach od zabutelkowania. Dotyczy to pale-ale, stouta i IRA. Wcześniej smak wydawal mi sie nieulozony z dziwnymi posmakami. Ale to są osobiste odczucia i każdy może mieć inne. Najlepiej chyba spróbować i pic wtedy, kiedy smakuje. Bardzo duza różnicę w postrzeganiu smaku i zapachu daje temperatura serwowania piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się