Jump to content

Recommended Posts

Witam Serdecznie!

 

Jestem jeszcze dość początkujący nawet bardzo bym rzekł :P

 

Chociaż wiem, że ten temat był setki razy poruszany i praktycznie troszkę wyczerpany, to jakoś nie mogę się powstrzymać żeby opublikować to co samemu udało mi się stworzyć...

 

Mam nadzieję, że komuś okaże się to przydatne a bardziej doświadczonych piwowarów i piwowarki proszę o rady i opinie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps

Przepraszam za jakość zdjęć, robione zapalniczką :smilies:

Edited by elroy
poprawiony ort. w tytule.
Link to comment
Share on other sites

Piwo było ważone 02.02.2013 r.

 

Do pierwszego warzenia użyłem:

 

Brewkita firmy "Brewmaker" - Export bitter

Ekstraktu słodowego Jasnego w syropie

Drożdże chociaż kupiłem osobno (Safale - 04), postanowiłem użyć te dołączone do puchy i nie wiem czy to była dobra decyzja ale o tym później:P

Do refermentacji zostawiłem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany 0,2 kg

Do dezynfekcji użyłem preparatu OXI

 

I takie małe zdjęcie całości :roll:

post-5758-0-46185200-1359885174_thumb.jpg

post-5758-0-46665200-1359885230_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Po dezynfekcji fermentora i reszty sprzętu przystąpiłem do warzenia.

 

Najpierw zagotowałem około 5 litrów wody w garnku a dodatkowo obok w drugim "rozpuszczałem" puszkę z brewkitem

 

Po wlaniu Brewkita zalałem go wrzątkiem z garnka i dodałem ekstrakt słodowy

 

Po wymieszaniu tych dwóch składników uzupełniłem fermentor zimną wodą do objętości około 23 L

post-5758-0-96737000-1359885949_thumb.jpg

post-5758-0-18804500-1359886006_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi ;)

 

Dzięki za radę myślałem, że w dobrym miejscu publikuję całość;P

 

Chyba bym musiał poprosić o to moderatora bo sam chyba nie przeniosę wątku...

Link to comment
Share on other sites

Po sprawdzeniu BLG sprawdziłem jak wyglądają drożdże, no i tak jak do tej pory wszystko szło gładko to niestety troszkę się zdziwiłem, fakt że z rehydratacją się troszkę spóźniłem, bo już podczas mieszania ekstraktu i Brewkita w fermentorze, to mimo tego że temperatura w szklance była mniej więcej na poziomie 23 stopni C drożdże nie chciały się nawet w całości zanurzyć we wodzie... :( i takie nie dokońca rozpuszczone zadałem do brzeczki

 

Stąd moje pytanie czy aby drożdże były dobre (użyłem tych dołączonych do brewkita) i czy dobrze, że zadałem je nie czekając do fermentora??

 

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

Na zdjęciu szklanka z drożdżami

post-5758-0-59476900-1359889411_thumb.jpg

post-5758-0-67920300-1359889466_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lusterko87 napisał:

 

Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu ;)

Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git ;)

 

A tak na marginesie to witamy na forum ;]

 

Póki co jestem na etapie tworzenia nazwy i loga browaru i myślę, że jeszcze troszkę czasu mi to zajmie:P

 

Ja również witam wszystkich na forum:D

Link to comment
Share on other sites

Po zadaniu tych drożdży pełen wątpliwości zamknąłem fermentor pokrywką i zaniosłem na piętro.

 

Wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem aż coś zacznie "bulgać" :cool:

Niestety ku mojemu zdziwieniu nic się nie zaczęło dziać, zupełnie nic przez całą noc :(

 

Jednak następnego dnia rano zauważyłem osad na na fermentorze (narazie go nie otwierałem) ale wygląda na osad po drożdżach (foto), dodam że temp. w pomieszczeniu utrzymuje się między 19 a 20 stopni C, starczy?

 

No i znowu ciśnie mi się na język pytanie bo w pomieszczeniu w którym stoi fermentor strasznie czuć zapach wygazowanego piwa taki bardziej duszący, czy to znaczy że pokrywa od fermentora jest nieszczelna i CO2 nawet się nie wydostaje przez rurkę fermentacyjną??

post-5758-0-39882200-1359890338_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak nie bulka to nic się nie przejmuj (http://www.browar.biz/sonda.php). Może pokrywa rzeczywiście jest nieszczelna. Zostaw fermentor na 2 tygodnie w spokoju ( nie otwieraj,nie zaglądaj, nie przeszkadzaj drożdżakom).

Osad na zdjęciu wskazuje że w nocy ładnie fermenciło.

Czasem Co nie wychodzi przez rurkę z tego względu iż może nalałeś zbyt dużo wody i ciśnienie jest małe i nie wypycha przez rurkę, tylko szczelinami w pokrywie - nic się nie przejmuj !

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

A wiesz, że jeszcze długa droga do ułożenia tej konserwy w butelkach. Wszystko się zmieni.

Oby na lepsze.

Link to comment
Share on other sites

A co z cichą, bo chciałem za tydzień przelewać na cichą...

W przypadku konserwy nie ma potrzeby robienia "osobnej" cichej. Wystarczy przedłużona "burzliwa" - czyli rzeczone 2 tygodnie.

Zwolenników cichej i przeciwników jest na forum stosunek 50 do 50% uzytkowników.

Polecam lektury postów : http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/

http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

Link to comment
Share on other sites

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

 

 

No byłem tam w Sobotę, muszę przyznać że bardzo miła obsługa i generalnie wrażenia mam bardzo pozytywne:P

 

Już minęły 2 dni fermentor w takiej samej kondycji jak w Niedzielę... Czyli bez zmian, jednak osad na ściankach wewnętrznych coraz bardziej widoczny jest ciemniejszy... Czy to oznacza, że piana zaczyna opadać a drożdże gorzej pracować?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.