Von Lurtz Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 (edited) Witam Serdecznie! Jestem jeszcze dość początkujący nawet bardzo bym rzekł Chociaż wiem, że ten temat był setki razy poruszany i praktycznie troszkę wyczerpany, to jakoś nie mogę się powstrzymać żeby opublikować to co samemu udało mi się stworzyć... Mam nadzieję, że komuś okaże się to przydatne a bardziej doświadczonych piwowarów i piwowarki proszę o rady i opinie Ps Przepraszam za jakość zdjęć, robione zapalniczką Edited February 3, 2013 by elroy poprawiony ort. w tytule. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 (edited) Chyba foto nie doszło... Nim napiszesz nowy temat spróbuj podpiąć się pod podobny Piaskownica jest pełna cudownych zdarzeń Edited February 3, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Piwo było ważone 02.02.2013 r. Do pierwszego warzenia użyłem: Brewkita firmy "Brewmaker" - Export bitter Ekstraktu słodowego Jasnego w syropie Drożdże chociaż kupiłem osobno (Safale - 04), postanowiłem użyć te dołączone do puchy i nie wiem czy to była dobra decyzja ale o tym później:P Do refermentacji zostawiłem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany 0,2 kg Do dezynfekcji użyłem preparatu OXI I takie małe zdjęcie całości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Po dezynfekcji fermentora i reszty sprzętu przystąpiłem do warzenia. Najpierw zagotowałem około 5 litrów wody w garnku a dodatkowo obok w drugim "rozpuszczałem" puszkę z brewkitem Po wlaniu Brewkita zalałem go wrzątkiem z garnka i dodałem ekstrakt słodowy Po wymieszaniu tych dwóch składników uzupełniłem fermentor zimną wodą do objętości około 23 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi Dzięki za radę myślałem, że w dobrym miejscu publikuję całość;P Chyba bym musiał poprosić o to moderatora bo sam chyba nie przeniosę wątku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Przed zadaniem drożdży sprawdziłem balling, w tym celu do menzurki przelałem troszkę brzeczki i wyszło jak dla mnie zadowalające 12 BLG Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git A tak na marginesie to witamy na forum ;] Von Lurtz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Po sprawdzeniu BLG sprawdziłem jak wyglądają drożdże, no i tak jak do tej pory wszystko szło gładko to niestety troszkę się zdziwiłem, fakt że z rehydratacją się troszkę spóźniłem, bo już podczas mieszania ekstraktu i Brewkita w fermentorze, to mimo tego że temperatura w szklance była mniej więcej na poziomie 23 stopni C drożdże nie chciały się nawet w całości zanurzyć we wodzie... i takie nie dokońca rozpuszczone zadałem do brzeczki Stąd moje pytanie czy aby drożdże były dobre (użyłem tych dołączonych do brewkita) i czy dobrze, że zadałem je nie czekając do fermentora?? A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał... Na zdjęciu szklanka z drożdżami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Lusterko87 napisał: Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git A tak na marginesie to witamy na forum ;] Póki co jestem na etapie tworzenia nazwy i loga browaru i myślę, że jeszcze troszkę czasu mi to zajmie:P Ja również witam wszystkich na forum:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Po zadaniu tych drożdży pełen wątpliwości zamknąłem fermentor pokrywką i zaniosłem na piętro. Wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem aż coś zacznie "bulgać" Niestety ku mojemu zdziwieniu nic się nie zaczęło dziać, zupełnie nic przez całą noc Jednak następnego dnia rano zauważyłem osad na na fermentorze (narazie go nie otwierałem) ale wygląda na osad po drożdżach (foto), dodam że temp. w pomieszczeniu utrzymuje się między 19 a 20 stopni C, starczy? No i znowu ciśnie mi się na język pytanie bo w pomieszczeniu w którym stoi fermentor strasznie czuć zapach wygazowanego piwa taki bardziej duszący, czy to znaczy że pokrywa od fermentora jest nieszczelna i CO2 nawet się nie wydostaje przez rurkę fermentacyjną?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 (edited) Jak nie bulka to nic się nie przejmuj (http://www.browar.biz/sonda.php). Może pokrywa rzeczywiście jest nieszczelna. Zostaw fermentor na 2 tygodnie w spokoju ( nie otwieraj,nie zaglądaj, nie przeszkadzaj drożdżakom). Osad na zdjęciu wskazuje że w nocy ładnie fermenciło. Czasem Co nie wychodzi przez rurkę z tego względu iż może nalałeś zbyt dużo wody i ciśnienie jest małe i nie wypycha przez rurkę, tylko szczelinami w pokrywie - nic się nie przejmuj ! Edited February 3, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 A co z cichą, bo chciałem za tydzień przelewać na cichą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał... A wiesz, że jeszcze długa droga do ułożenia tej konserwy w butelkach. Wszystko się zmieni. Oby na lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Tak oby na lepsze, tylko na dal nie wiem czy czekać 2 tyg. jak pisał Lusterko87, czy za tydzień na cichą przelewać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 (edited) A co z cichą, bo chciałem za tydzień przelewać na cichą... W przypadku konserwy nie ma potrzeby robienia "osobnej" cichej. Wystarczy przedłużona "burzliwa" - czyli rzeczone 2 tygodnie. Zwolenników cichej i przeciwników jest na forum stosunek 50 do 50% uzytkowników. Polecam lektury postów : http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/ http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/ Edited February 3, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:) Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić... bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 To Ci wystarczy - burzliwą rób w w tym bez kranika, a rozlew z kranikiem. Wiele osób tak robi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Widze ,ze wszystko sie udalo - tak trzymac ! Ps. Mam nadzieje, ze pomoglem z odczytem Balingu Von Lurtz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Tak wielkie dzięki Samael Zresztą widzisz jakie piękne zdjęcie z balingiem zrobiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 No widze,widze Dzieki za punkta Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:) Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić... bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:) Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić... bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna No byłem tam w Sobotę, muszę przyznać że bardzo miła obsługa i generalnie wrażenia mam bardzo pozytywne:P Już minęły 2 dni fermentor w takiej samej kondycji jak w Niedzielę... Czyli bez zmian, jednak osad na ściankach wewnętrznych coraz bardziej widoczny jest ciemniejszy... Czy to oznacza, że piana zaczyna opadać a drożdże gorzej pracować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Myślę, że koło Piątku/Soboty będę rozlewał piwo ( burzliwa trwa już 11 dni) póki co dość mocno widoczny stał się osad na dole fermentora, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Von Lurtz Posted February 17, 2013 Author Share Posted February 17, 2013 Piwo rozlane co mnie niepokoi to to, że BLG końcowe wskazywało aż 4 BLG. No ale najważniejsze że nie nabawiłem się żadnej infekcji i fermentacja przebiegła raczej prawidłowo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now