gwzd Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Warka nr 14 zabutelkowana. Blg końcowe niecałe 5°. Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (150g). Wyszło 38 x 0,5l, 2 x 0,33l, 1 x 1,5l, 1 x 1l oraz porcja degustacyjna 0,3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Warka nr 15 zabutelkowana. Blg końcowe 3°. Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (155g) Wyszło 40 x 0,5l oraz 9 x 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Warka nr 16 (28 V 2013) - Kristallweizen Nie byłem wielce przekonany do tego stylu, komercyjne przykłady nie powalały mnie na kolana. Jednak po spróbowaniu lanego Kristall Weisse z Hofbräu München stwierdziłem, że jak jest świeże i udane to może być świetne, więc do dzieła Z ostatnich litrów piwa po fermentacji (planuję 7-8 dni burzliwej i 14 cichej) zrobię kilka butelek zwykłego weizena - resztki osadu z dna robią swoje. Wspomogę się również mchem irlandzkim. PS - nienawidzę filtrować pszenicy Pszeniczny 2,5kg Pilzneński Strzegom (mieszanka różnych) 1,65kg Caramel Pils 3-7 EBC Bestmalz 0,5kg Hallertau Hersbrucker (szyszka) 50g Mech irlandzki 5g drożdże WB-06 Zacieranie: 23l 42°C -> 42°C - 15 min 52°C -> 51°C - 10 min 63°C -> 62°C - 30 min 73°C -> 72°C - 30 min Wysładzanie: 78°C 2 x 5l Warzenie: Hallertau Hersbrucker 50g 60 min Mech irlandzki 5g 15 min Wyszło około 21 litrów o Blg 12°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Jednak 22 litry. Z osadów udało mi się odzyskać o wiele więcej brzeczki niż przewidywałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Temperatura fermentacji burzliwej około 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zacieranie: 23l 42°C -> 42°C - 15 min 52°C -> 51°C - 10 min 63°C -> 62°C - 30 min 73°C -> 72°C - 30 min pytanko bo widzę, że piszesz w zacieraniu ilość litrów - to jest ilość L wody do której na początku wrzucasz słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Tak. Ostatnim razem miało być 20 litrów, ale że za mocno podgrzałem wodę to musiałem dolać 3 litry zimnej w celu schłodzenia do odpowiedniej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Tak. Ostatnim razem miało być 20 litrów, ale że za mocno podgrzałem wodę to musiałem dolać 3 litry zimnej w celu schłodzenia do odpowiedniej temperatury. hmm - zwykle używałem 3x ilość kg zasypu ale teraz przemyślę to - w sumie więcej brzeczki przedniej ci wychodzi, zacier dłużej trzyma temp. a dodatkowo mniej wody potrzebujesz żeby podgrzać do wysładzania - ciekawe jak jest "bardziej poprawnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Też tak robiłem, ale ktoś doradził mi, że przez to mam słabą wydajność. I faktycznie, jak zacząłem używać większej ilości wody do zacierania to uzyskuję sporo więcej brzeczki o odpowiednio wysokim ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 jak oceniasz polaris ipe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Całkiem spoko, ale do piwa wdały się wyraźne nuty agrestowe i białego wina znane z chmielu Nelson Sauvin. Robiłem poprzednią warkę właśnie na nim, no i nie zdawałem sobie sprawy, że aromaty chmielowe mogą tak przenikać przez nieprzemytą gestwę drożdżową. Także ciężko mi ocenić sam smak Polarisa (w aromacie czuć tylko jego i jest rewelacyjnie, bardzo orzeźwiający). No i ekstrakt brzeczki wyszedł mi dość niski także będę chciał powtórzyć to piwo jesienią. Jak chcesz go spróbować to zapraszam na degustację piw domowych na FDP we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Całkiem spoko, ale do piwa wdały się wyraźne nuty agrestowe i białego wina znane z chmielu Nelson Sauvin. Robiłem poprzednią warkę właśnie na nim, no i nie zdawałem sobie sprawy, że aromaty chmielowe mogą tak przenikać przez nieprzemytą gestwę drożdżową. Także ciężko mi ocenić sam smak Polarisa (w aromacie czuć tylko jego i jest rewelacyjnie, bardzo orzeźwiający). No i ekstrakt brzeczki wyszedł mi dość niski także będę chciał powtórzyć to piwo jesienią. Jak chcesz go spróbować to zapraszam na degustację piw domowych na FDP we Wrocławiu z tego co widzę kolega z Warszawy - może jakiś lokalny meeting? - na FDP też będę ale nie biorę ze sobą nic czym mógłbym na wymianę się pochwalić :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Z chęcią, ale napisz mi co mógłbym dostać od Ciebie na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Warka nr 16 zabutelkowana. Wyszło 45 x 0,5l. Niestety Greta posłała na szafot jedną z butelek. Blg końcowe pomiędzy 1-1,5°. Po fali upałów w ostatni tydzień temperatura piwa wynosiła 22-24°C. Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (160g) Muszę się pochwalić, że to moja druga warka rozlana bez użycia butelek z cienkiego szkła. Chcę zminimalizować ewentualne zniszczenia po wybuchającym granacie. W zimie jedna mi wybuchła tuż obok nogi. Na szczęście stała w skrzynce, więc obyło się bez obrażeń. Wolałbym jednak tego nie powtórzyć z piwem stojącym luźno np. w szafce. Zielonych skunksów też się pozbyłem Teraz poczekam na spadek temperatury, aby uwarzyć jeszcze dwie lub trzy warki na wakacje. Potem prawdopodobnie przerwa do września, ewentualnie wpadnie jakaś pszenica na szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Warka nr 17 (25 V 2013) - Wakacyjny Ale Coś lekkiego i przyjemnego do wypicia w letni, upalny dzień. Pale Ale Strzegom (5,5-7,5 EBC) 5kg Caramel Pils Bestmalz (3-7 EBC) 0,5kg Caramunich II Weyermann (110-130 EBC) 0,5kg Polaris 40g 21,3% alfa Southern Cross 40g 14% alfa Drożdże US-05 (pół saszetki 11,5g) Zacieranie: 22l 64°C -> 63°C - 30 min 74°C -> 72°C - 30 min Wysładzanie: 78°C 2 x 5l Warzenie: 20g Polaris 60 min 20g Southern Cross 30 min 20g Southern Cross 15 min 20g Polaris 0 min Po wychłodzeniu dodałem około 7-8 litrów wody w celu obniżenia ekstraktu. Końcowo wyszło około 27-28 litrów brzeczki (12° Blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 18 (26 V 2013) - Wędzona Nuta Kolejne lekkie piwo warzone z myślą o upalnym lecie. Monachijski Strzegom (10-27 EBC) 3,1kg Wędzony Weyermann (3-6 EBC) 1kg Karmelowy jasny Strzegom (30-40 EBC) 0,25kg Caramel Pils Bestmalz (3-7 EBC) 0,25kg Polaris 15g 21,3% Aramis 50g 8,1% Drożdże US-05 (pół saszetki 11,5g) Zacieranie: 20l 67°C -> 63°C - 40 min 73°C -> 71°C - 20 min Wysładzanie: 78°C 2x5l Warzenie: Polaris 15g 60 min Aramis 25g 10 min Aramis 25g 0 min Dodałem 5 litrów wody w celu rozcieńczenia brzeczki. Końcowo wyszło 25 litrów o ekstrakcie 10,5° Blg. Edytowane 27 Maja 2013 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Temperatura fermentacji warek nr 17 i 18 to aktualnie około 20°C. Edytowane 27 Maja 2013 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Warka nr 17 przelana na fermentację cichą. Temperatura fermentacji: 22°C. Blg po burzliwej 3°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Warka nr 18 przelana na fermentację cichą. Temperatura fermentacji: 22°C. Blg po burzliwej 2°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Warka nr 17 zabutelkowana. Blg końcowe poniżej 3°. Wyszło 56 x 0,5l + ok 0,3l porcji degustacyjnej Surowiec użyty do refetmentacji: glukoza (195g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Warka nr 18 zabutelkowana. Blg końcowe poniżej 2°. Wyszło 42 x 0,5l, 10 x 0,33l, 1 x 1l oraz 1 gilotyna na butelce 0,5l. Chyba muszę zacząć myśleć nad zmianą kapslownicy, bo Greta coraz częściej zawodzi. Wczoraj miałem ten sam problem, przy czym szyjka się nie rozprysła na drobne kawałeczki, a jedynie pękła, więc przelałem piwo do drugiej butelki. Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (170g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Po pierwszej degustacji ostatnich warek: nr 18 (Wędzona Nuta) to strzał w dziesiątkę, dokładnie o to mi chodziło. Lekkie i przyjemne w smaku, idealnie gasi pragnienie w upał. Delikatna goryczka, no i jak w nazwie - wędzona nuta Na pewno powtórzę za rok. Za to nr 17 (Wakacyjny Ale) musi jeszcze trochę poczekać. Polaris to chmiel, który w aromacie i smaku układa się dość długo, obecnie zero przyjemności z picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Wracam do warzenia po wakacyjnej przerwie. Warka nr 19 (5 IX 2013) - Weizen Pszeniczny około 2,5-3kg Strzegom Pilzneński ok. 2,5kg Strzegom Caramel Pils 0,5kg Bestmalz Hallertau Hersbrucker 5,1% alfa (szyszka) 55g Drożdże WLP300 Zacieranie: 19l 55°C -> 53°C - 15 min 63°C -> 60°C - 40 min 74°C -> 70°C - 40 min Wysładzanie: 3x4l w 78°C Chmielenie: Hallertau Hersbrucker 55g 60 min +6l wody w czasie gotowania Końcowo 23 litry brzeczki o ekstrakcie 12,5° Blg. Drożdże dodałem w temperaturze 28-30°C. Edytowane 6 Września 2013 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Warka nr 20 (6 IX 2012) - IPA: Galaxy Pale Ale 5kg Strzegom Carahell 0,5kg Weyermann Galaxy 12,2% alfa 200g Mech irlandzki 5g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 19l 64°C -> 62°C - 45 min 74°C -> 70°C - 30 min Wysładzanie: 2x6l w 78°C Chmielenie: Galaxy 40g 60 min Galaxy 30g 30 min Galaxy 30g 15 min Mech irlandzki 5g 15 min Galaxy 30g 5 min Galaxy 30g 0 min Galaxy 40g na zimno 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 15° Blg. Drożdże dodałem w temperaturze 28-30°C. Edytowane 6 Września 2013 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Warka nr 18 zabutelkowana. Blg końcowe poniżej 2°. Wyszło 42 x 0,5l, 10 x 0,33l, 1 x 1l oraz 1 gilotyna na butelce 0,5l. Chyba muszę zacząć myśleć nad zmianą kapslownicy, bo Greta coraz częściej zawodzi. Wczoraj miałem ten sam problem, przy czym szyjka się nie rozprysła na drobne kawałeczki, a jedynie pękła, więc przelałem piwo do drugiej butelki. Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (170g). co do kapslownicy , będzie tylko gorzej , miałem to samo jak masz gdzie zamontować polecam Grifo , to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się