gwzd Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 40 (7 V 2014) - Weizen 2kg Pszeniczny ok. 2kg Pilzneński ok. 0,5kg Przeniczny Ciemny Bestmalz 10g Polaris Drożdże: gęstwa po #38 (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen) Zacieranie: 16l 52°C -> 51°C - 30 min 62°C -> 61°C - 20 min +1l wody, zbyt mocno podgrzałem zacier 72°C -> 64°C - 50 min Wysładzanie: ok. 10l w 77°C Blg po wysładzaniu - 9° Chmielenie: Polaris 60 min Blg po chmieleniu - 11° Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l (ok. 1,5l wylane z chmielinami). Drożdże dodano w temp. 24-25°C Temp. fermentacji burzliwej ok. 23°C Zabutelkowano 17 V 2014. Blg końcowe 2-2,5°. Surowiec użyty do refermentacji - cukier (90g). Zabutelkowałem 35 x 0,5l oraz 1 x 0,33l. Edytowane 17 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 41 (8 V 2014) - Weizen #3 ok. 1,5kg Pszeniczny Ciemny ok. 1,5kg Pilneński 1kg Pszeniczny Bestmalz 10g Polaris Drożdże: gęstwa po #38 (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen) Zacieranie: 15l 52°C -> 51°C - 30 min 63°C -> 63°C - 15 min 71-73°C - 60 min (w międzyczasie kilkukrotne podgrzewanie) Wysładzanie: ok. 11l w 77-78°C Blg po wysładzaniu ok. 9,5° Chmielenie: Polaris 60 min Blg po chmieleniu: 12° Objętość brzeczki nastawnej: 17l (2l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 24°C Temp. fermentacji burzliwej 22°C Blg końcowe około 1° Surowiec użyty do refermentacji: cukier (100g). Zabutelkowałem 35 x 0,5l + 0,25l porcji degustacyjnej Edytowane 21 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 42 (16 V 2014) - Czarna IPA 5kg Pale Ale Strzegom 0,7kg Pszeniczny Ciemny Bestmalz ok. 0,2kg Blackprinz 900-1000 EBC Briess 0,2kg Carafa Special III 1300-1500 EBC Drożdże US-05 (uwodnione) 50g Simcoe 50g Galaxy 50g El Dorado 30g Palisade 10g Polaris 10g Amarillo Zacieranie: Blackprinz i Carafa moczone przez 17h w zimnej wodzie (ok. 32l), potem przefiltrowane przez filtrator z oplotu. Wyszedł kolor o barwie podobnej do coca coli. ok. 19l wody z wymaczania + reszta słodów 69°C -> 54°C - 160 min Wysładzanie: 12l wody o temp. 76-78°C z wymaczania słodu + ok. 1/2-1/3 słodów palonych trafiła do filtratora Blg po wysładzaniu 11-11,5° Chmielenie: Gotowanie bez przykrywki w celu większego odparowania wody i zwiększenia ekstraktu. 10g Polaris 70 min 20g Simcoe 25 min 20g Galaxy 20 min 20g El Dorado 15 min 20g Palisade 10 min 20g Simcoe 5 min 20g Galaxy 0 min 20g El Dorado podczas wychładzania 5x10g - Galaxy, Palisade, Simcoe, Amarillo i El Dorado - na zimno Blg po chmieleniu 15,5° Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l (+3l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 20°C Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C, po 3 dniach ze względu na ocieplenie temp. wzrosła do 23°C, ale wydaje mi się, że większość fermentacji przebiegła poniżej 20°C Edytowane 20 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 43 (20 V 2014) - Amerykańska Pszenica #2 2kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Niesłodowana Pszenica 0,2kg Prażona Pszenica US-05 (uwodnione) 5g Polaris 24g Nelson Sauvin 20g Palisade 15g Amarillo Zacieranie: 10l (pszenice) 52-51°C - 25 min +5l (+ pilzneński) 72°C - ok. 20-30 min No i tu zaczęły się jaja. Podczaj drugiego podgrzania zacieru zadzwonił mi telefon, wyszedłem z kuchni zapominając o wyłączeniu palnika. Po kilku minutach zacier osiągnął temp. powyżej 80-85°C, więc schłodziłem go kilkoma litrami wody. Zrobiłem wtedy próbę jodową i na szczęście wszystko zdążyło się przerobić na cukry. Zacier postał jeszcze przez około 90-120 min (nie liczyłem dokładnie) w temp. 70-66°C Wysładzanie: ok. 10l w temp. 75-78°C Blg po wysładzaniu 8,5-9° Chmielenie: 5g Polaris 60 min 12g Nelson Sauvin 20 min 10g Palisade 15 min 15g Amarillo 5 min 10g Palisade 0 min 12g Nelson podczas wychładzania Blg po chmieleniu 10° Objętość brzeczki nastawnej: ok. 18l (+2l wylane z chmielinami) Drożdże dodane w temp. 25°C Temperatura fermentacji burzliwej °C Edytowane 29 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 44 (21 V 2014) - Amerykańskie Ale 3kg Pilzneński 2kg Monachijski 12-15 EBC 0,2kg Carahell 0,15kg Prażona Pszenica 3,5 EBC 50g Willamette 24g Amarillo 34g Polaris 38g Motueka Drożdże US-05 (przemyta piana z #42 Czarna IPA) Zacieranie: 18l 70°C - 40°C - 510 min Wysładzanie: ok. 12l w temp. 75-78°C Blg po wysładzaniu ok. 12,5° Chmielenie: +2,5l wody 10g Polaris 60 min 12g Amarillo 20 min 19g Motueka 15 min 25g Willamette 10 min 19g Motueka 5 min 10g Polaris 0 min 25g Willamette 0 min 12g Amarillo podczas wychładzania 10g Polaris podczas wychładzania Blg po chmieleniu 13° Objętość brzeczki nastawnej - 19,5l (+3l wylane z chmielinami) Zabutelkowano 31/05/2014. 39 x 0,5l i 1 x 0,33l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Blg końcowe 1° Edytowane 31 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Nie wiem jakim cudem, ale zapomniałem zapisać notatek z mojej ostatniej warki, a kartka się gdzieś zapodziała... Spisuję więc z pamięci póki nie uleciało totalnie. Warka nr 45 (21 V 2014) - Witbier 2kg Pilzneński 2kg Niesłodowana pszenica 0,4kg Płatki owsiane błyskawiczne 10g Polaris 20g Curacao 20g Kolendra Drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier Zacieranie: 15l 51°C- ok. 15-20 min 63-66°C? - ok. 30-40 min? 70-73°C?- ok. 40-60 min? Wysładzanie: 10-12l w 75-78°C Chmielenie: 10g Polaris 60 min 10g Curacao 5/10 min? 10g Kolendra 5/10 min? 10g Curacao 0 min 10g Kolendra 0 min Blg po chmieleniu - 10°?-11°?-12°? Temperatura fermentacji burzliwej: 20-23°C Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l Zabutelkowano 2 x 1l, 31 x 0,5l i 1 x 0,33l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g) Blg końcowe ok. 1,5° Edytowane 31 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Z wielką przyjemnością informuję, ze warka nr 36 wygrała kategorię Foreign Extra Stout na Biofiliach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) A dziękuję, oby to był dopiero początek Tymczasem pora powrócić do warzenia, cały czerwiec bez ani jednej warki i już mnie trzęsie, aby znowu coś fermentowało w domu Całe szczęście pogoda dopisuje piwowarom domowym i ryzyko infekcji dość niskie jak na wakacje Warka nr 46 (1 VII 2014) - American Wheat 2kg Pilzneński 2kg Pszeniczny 1kg Żytni 0,23kg Carahell wszystkie Weyermann 50g Cascade 7,7% alfa-kwasów Drożdże US-05 (uwodnione) Zacieranie: 10l (słody pszeniczny i żytni) 51°C - 30 min +10l (+reszta słodów) 71°C -> 47°C - 310 min Wysładzanie: 2x6l w temp. 70-77°C Blg po wysładzaniu: ok. 9,5° Chmielenie: 10g Cascade 60 min 10g Cascade 20 min 10g Cascade 10 min 10g Cascade 5 min 10g Cascade 0 min Blg po chmieleniu: ok 12° Objętość brzeczki nastawnej ok. 21,5l (+2l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 22-23°C Temperatura fermentacji burzliwej: 19-22°C Edytowane 2 Lipca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 47 (2 VII 2014) - Bródnowski Stout 3kg Monachijski 0,6kg Monachijski II 0,5kg Pszeniczny 0,15kg Blackprinz 900-100 EBC Briess 0,15kg Palony Jęczmień 0,1kg Czekoladowy Jasny 350-450 EBC Strzegom 0,1 Kawowy 480-520 EBC Castle Malting 20g Polaris 18,8% alfa-kwasów Drożdże US-05 (uwodnione) Zacieranie: ok. 18-19l 72°C -> 37°C - 480 min Wysładzanie: 2 x 6,5-7l w 70-77°C Blg po wysładzaniu: ok. 11° Chmielenie: 20g Polaris 65 min Blg po chmieleniu: 12° Objętość brzeczki nastawnej ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 26°C Temperatura fermentacji burzliwej 20-23°C Edytowane 3 Lipca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Sporządziłem krótki opis wszystkich dotychczasowych warek, do których prowadziłem zapiski. Wrzucam póki jeszcze cokolwiek pamiętam, może się przyda w przyszłości Warka nr 1 (11 XI 2012) - Bawarskie słody, amerykańskie chmiele Smakowało naprawdę nieźle. Słodowość na moim ulubionym poziomie, w smaku bdb. No i delikatny aromat amerykanskich chmieli. Zdecydowanie do powtórzenia. Warka nr 2 (12 XI 2012) - 5 zbóż Bardzo gęste, treściwe, zapewne efekt złego zastosowania słodu żytniego. Mocno schłodzone miało konsystencję niemal rozrzedzonego kisielu. Warka nr 3 (13 XI 2012) - Fuggles Totalne nie wiadomo co, niemal 50% dodatek glukozy zniweczył to piwo totalnie. Chmielowości było w nim jak na lekarstwo. Warka nr 4 (4 XII 2012) - Wędzone pszeniczne Ciekawy pomysł, ale wykonanie pozostawiało wiele do życzenia. Mało banana, zbyt niska wędzoność, a do aromatu wkradł się lekki rozpuszczalnik. Przy drobnych zmianach do powtórzenia. Warka nr 5 (6 XII 2012) - All Black Nie pamiętam zbyt wiele z tego piwa, ale wyszło coś w okolicach American Stoutu. Może kiedyś jeszcze je powtórzę. Warka nr 6 (22 XII 2012) - Lubelski Bitter Ogromna trawiastość od dużej ilości chmielu i Magnuma na goryczkę. W zasadzie to nie był żaden bitter, można rzec, że "Polish IPA" (jakkolwiek nie trawię tego określenia). Warka nr 7 (10 I 2013) - Dunkelweizen W smaku i aromacie totalna klapa, pierwsze nieudane podejście do tego stylu. Warka nr 8 (11 I 2013) - IPA Re-we-la-cja. Smakowało fenomenalnie, połączenie Fugglesa z amerykańskimi chmielami naprawdę zrobiło coś fajnego. Barwa też była świetna. Warka nr 9 (30 I 2013) - Alt Niezbyt mi smakowało ze względu na zbyt niskie odfermentowanie. Rozdałem głównie po znajomych, którzy lubią słodkie piwa. Warka nr 10 (2 II 2013) - Jeden słód Mój pierwszy i jak do tej pory jedyny lager. Póki nie dostał kwiatków od przechowywania w zbyt wysokiej temperaturze to smakował naprawdę fajnie. Jak dorobię się lodówki do przechowywania piw dolnej fermentacji to prawdopodobnie uwarzę coś podobnego. Warka nr 11 (4 II 2013) - Nowozelandzki Ale Pierwsze doświadczenia z Nelson Sauvin, po którym rozkochałem się w tym chmielu. Idealnie pasuje do jasnych, lekkich piw. Warka nr 12 (1 III 2013) - IPA: Polaris Z początku smakowało jak oddech smoka, ale wraz z ułożeniem się ogromnej ilości Polarisa zyskiwało na smaku. Po 2-3 miesiącach w butelce nabrało, żywicznego, lekko miętowego smaku i aromatu. Raczej nie będę powtarzać, Polarisa od tej pory używam w zasadzie jedynie do nadania goryczki. Warka nr 13 (6 III 2013) - IPA: Mandarina Bavaria Moje drugie piwo z jedną odmianą chmielu, kolejna nowość od Niemców. Wg mnie totalna klapa, Mandarina nie jest zbyt ciekawym chmielem, nadaje aromat przedojrzałych owoców, piwo wyszło przyciężkawe. Warka nr 14 (18 III 2013) - All Black #2 Bodaj nieco gorsze od pierwowzoru, ale udało mi się pozbyć rozpuszczalnikowego aromatu, który nieco spaskudził pierwszą warkę. Warka nr 15 (25 III 2013) - Robust Porter Robust to to raczej nie był. Zasadniczo niezbyt udane piwo, przeholowałem z ilością słodów palonych, przez co wyszło zbyt kwaśne. Warka nr 16 (28 V 2013) - Kristallweizen Słaby aromat banana, nie wspominam tej warki z sympatią. Warka nr 17 (25 V 2013) - Wakacyjny Ale Naprawdę fajne piwko, jak najbardziej do powtórzenia. Początkowo było średniopijalne ze względu na dodatek Polarisa na aromat - ten chmiel naprawdę układa się o wiele dłużej niż cała reszta. Nieco przeszkadzały dziwne, owocowe nuty, prawdopodobnie z powodu użycia zbyt małej ilości drożdży (pół saszetki US-05). Warka nr 18 (26 V 2013) - Wędzona Nuta To piwo też mi wyszło całkiem ciekawe, na pewno postaram się je powtórzyć. Delikatna wędzonka dość dobrze zgrywała się z lekkim aromatem chmielu. Warka nr 19 (5 IX 2013) - Weizen Całkiem udany Weizen, ale nie będę w przyszłości powtarzać tej receptury. Warka nr 20 (6 IX 2016) - IPA: Galaxy Bardzo dobre piwo, moja pierwsza przygoda z Galaxy, które obok Nelsona jest obecnie moim ulubionym chmielem do jasnych piw. Wraz z czasem i słabnięciem nut cytrusowych w piwie pojawiła się fantastyczna nuta marakui. Warka nr 21 (10 IX 2013) - Worek Chmielu Fe-no-me-na-lne. Świetna Double IPA, w smaku przypominała chmielowy likier. Zdecydowanie muszę je kiedyś zrobić ponownie. Warka nr 22 (11 IX 2013) - Niemiecki Duet Połączenie aromatów Polarisa i Mandariny nie dało zbyt ciekawego efektu, receptura zdecydowanie jednorazowa. Warka nr 23 (3 X 2013) - Weizen Miało być dopracowywanie receptury, a wyszła ch*jnia. WLP300 strasznie szybko się zużywają, czego efekty były odczuwalne już w drugim pokoleniu. Warka nr 24 (12 X 2013) - Nowozelandzki Ale #2 Kolejne piwo na Nelsonie. Fermentacja w odpowiedniej temperaturze, więc wyszło bardzo smaczne i pijalne. Warka nr 25 (13 X 2013) - Ale Ciemne Przechrzczone na Ale ch**owe. Coś w okolicach stylu CDA/BIPA, ale przez dziwny, gryzący posmak, prawdopodobnie od złego użycia ciemnych słodów, zniweczyło cały mój wysiłek. Ponadto Sorachi Ace - bleh. Nigdy więcej ten chmiel nie pojawi się w moim domowym browarze. Warka nr 26 (18 X 2013) - Dunkelweizen Trzecie pokolenie WLP300 było już kompletnie do niczego. Kolejna klapa na tym stylu. Wyszedł mi Dunkelscheissen. Piwo zostało użyte do kąpieli, nie było degustowane Warka nr 27 (24 XI 2013) - Wędzony RIS Świetne piwo, połączenie słodów whisky i wędzonych bukiem dało rewelacyjne efekty. Dodatek płatków sherry na cichą dał bardzo fajne nuty drewna i słodkich owoców (kandyzowana wiśnia, śliwka), wydaje mi się, że znacząco postarzyło (w dobrym znaczeniu) smak piwa. Dało mi ono również pierwsze wyróżnienie w konkursach piwowarskich, 4. miejsce w kategorii piw wędzonych na szczecińskim KPD. Warka nr 28 (11 XII 2013) - Ale Lekkie Takie sobie, nie wywarło na mnie większego wrażenia. Jednorazowa receptura. Warka nr 29 (12 XII 2013) - Świąteczne Piwo zrobione z resztek słodów, które panoszyły się w moich zapasach. Dodatek żytniego nadał piwu treściwości i gęstości, co ładnie współgrało z dodatkiem imbiru i cynamonu. W tym roku uwarzę je nieco wcześniej, idealne na okres świąteczny. Warka nr 30 (17 I 2014) - IPA Kiepska IPA, moja pierwsza i ostatnia próba na Topazie. Warka nr 31 (29 I 2014) - Waniliowa IPA Początkowo ciekawe piwo. Mocno dębowe, wyczuwalne nuty wanilii. Niestety wraz z leżakowaniem w piwie uwydatniła się jakaś infekcja i przeważającej większości trafiło ono do wanny na kąpiel. Warka nr 32 (29 I 2014) - Wędzony RIS #2 Niestety nie wyszło tak dobrze, jak poprzednik. Zbyt duża, jednostajna wędzoność, no i zabijająca alkoholowość. Następna próba w 100% ze słodu, bez dodawania żadnych cukrów etc. Warka nr 33 (30 I 2014) - Galaxy Nelson Pale Ale Jak Nelson, to i dobre piwo Lekkim zdziwieniem bylo dla mnie, że Nelson zdominował w smaku i aromacie Galaxy niemal całkowicie. Raczej nie ma sensu mieszać go z innymi chmielami, i tak wygra Warka nr 34 (11 II 2014) - AmSt. (American Stout) Niewiele mogę o nim napisać, gdyż po krótkim czasie od zabutelkowania piwo się utleniło i nabrało smaku i aromatu czarnej porzeczki. Warka nr 35 (12 II 2014) - Hopfive Byłoby zapewne dobre piwo, gdyby nie ch**owe drożdże (S33). Więcej nie użyję ich nigdy w życiu, wolałbym się napić czystej wody zagryzając słodem i chmielami niż zrobić kolejne piwo na tych drożdżach. Warka nr 36 (27 II 2014) - FES Jak na razie perła w koronie mojego browaru I miejsce na Birofiliach w swojej kategorii. W smaku ciekawe, paloność dość niska, delikatne estry, po przełknięciu sprawiało wrażenie wypicia gorzkiej czekolady w płynie. Zdecydowanie receptura do oprawienia w ramkę i powtarzania w kółko. Na jej podstawie, nie zmieniając proporcji zasypu planuję warzyć inne wersje stouta - dry oraz imperial. Warka nr 37 (28 III 2014) - Amerykańska 10° Niezbyt udana warka, prawdopodobnie lekka infekcja albo fakap przy fermentacji. Warka nr 38 (28 III 2014) - Weizen Z cyklu testowanie kolejnych drożdży weizenowych (Wyeast 3068). Banan już na dobrym poziomie, ale nie było to jeszcze to, co chciałem uzyskać. Piwo dość lekkie, zaledwie 10,5% ekstraktu, przez co było delikatnie wodniste. Warka nr 39 (29 III 2014) - Amerykańska Pszenica Piwo z Nelsonem, więc wiadomo, o co chodzi Naprawdę dobre, lekkie (10,5%), można rzec orzeźwiające. Po raz kolejny Nelson odwdzięczył się rewelacyjnym agrestowo-owocowym aromatem i smakiem. Warka nr 40 (7 V 2014) - Weizen Ot taki sobie weizen. Próbowałem uzyskać większy aromat banana poprzed podniesienie temperatury fermentacji, ale dało to jedynie ogólnie nuty owocowe, ale nie bananowe. Warka nr 41 (8 V 2014) - Weizen #3 Mogę powtórzyć słowo w słowo opis z warki nr 40. Warka nr 42 (16 V 2014) - Czarna IPA Za trzecim podejściem CDA wyszło mi w miarę tak, jak chciałem. Czekają mnie jeszcze drobne poprawki zasypu i chmielenia, ale mimo tego jest to solidna baza do udoskonalania kolejnej receptury. Zrezygnuję z Galaxy, który chyba nie nadaje się do chmielenia ciemnych piw, a zainwestuję nieco więcej w Simcoe. El Dorado i Palisade również out, na ich miejsce wejdzie prawdopodobnie Cascade i jeszcze jakiś Amerykaniec. Warka nr 43 (20 V 2014) - Amerykańska Pszenica #2 Niestety nie wyszła tak dobrze jak pierwowzór, zbyt wysoka temperatura fermentacji nieco skatowała całą warkę. W dodatku wyczuwalne nuty trawiastości. Warka nr 44 (21 V 2014) - Amerykańskie Ale ORAZ Warka nr 45 (21 V 2014) - Witbier Szpital i gabinet dentystyczny = mocna infekcja. Piwa rozlewałem jedno po drugim, prawdopodobnie jedna z warek była zakażona i podzieliła się infekcją. Obie zostaną w całości przeznaczone na piwną kąpiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Warka nr 48 (4 VII 2014) - Witbier 2kg Pilzneński 2kg Pszenica 0,5kg Pszeniczny 0,365kg Płatki owsiane błyskawiczne 10g Polaris 20g Curacao 10g Kolendra Indyjska Drożdże Wyeast 3942 Belgian wheat Zacieranie: 10l 52°C - 30 min (pszenica i pszeniczny) + ok. 7-8l (+płatki owsiane i pilzneński) 69°C -> 52°C - 150 min Wysładzanie: ok. 13l w 70-77°C Blg po wysładzaniu: 11-11,5° Chmielenie: +2l wody 10g Polaris 60 min 10g Curacao 10 min 10g Kolendra Indyjska 5 min 10g Curacao 5 min Blg po chmieleniu: 11,5-12° Objętość brzeczki nastawnej (+ok. 2l wylano z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 24°C Temperatura fermentacji burzliwej 22-24°C Zabutelkowano 6 VIII 2014 45 x 0,5l. Surowiec do refermentacji: cukier (110g). Blg końcowe ok. 3,5° Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka nr 49 (15 VIII 2014) - Belgijska IPA Pilzneński 3kg Monachijski 3kg Cukier karmelizowany (do ok. 185-188°C) Chinook 35g Simcoe 40g Cascade 40g Drożdże FM26 Belgijskie Pagórki (III pok.) Zacieranie: ok. 20l 63,5°C -> 60°C - 90 min Wysładzanie: 13l w 70-78°C Blg po wysładzaniu - ok. 14° Chmielenie: 35g Chinook 60 min 10g Simcoe 15 min 10g Cascade 15 min 10g Simcoe 10 min 10g Cascade 10 min 10g Simcoe 5 min 10g Cascade 5 min 400g Cukier karmelizowany 5 min 10g Simcoe 0 min 10g Cascade 0 min Blg po chmieleniu: 19° Drożdże dodane w temp 25°C Objętość brzeczki nastawnej: 20l (+3l wylane z chmielinami) Podziękowania dla zgody za gęstwę Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 50 (1 XII 2014) - Weizen Nie pamiętam szczegółów, notaki zaginęły. 2,5kg Monachijski II 2,5kg Pszeniczny Drożdże Mauribrew Weiss Zabutelkowano około trzy tygodnie po warzeniu. Blg początkowe ok. 12,5° --------------- Warka nr 51 (4 I 2015) - Amerykańska Pszenica 2kg Pale Ale 2kg Pszenica 0,4kg Monachijski I 16g Chinook 40g Cascade 40g Simcoe Drożdże US-05 (uwodnione) Zacieranie: Pszenica 5min w 50°C Reszta w 66°C 66°C -> 61,5°C - 75 min Wygrzew do 78°C Wysładzanie: 78°C 3 x 5l Blg po wysładzaniu - 10° Chmielenie: Czas gotowania 75 min 16g Chinook 60 min 20g Simcoe 20 min +1l wody 20g Cascade 5 min 20g Cascade podczas wychładzania 20g Simcoe podczas wychładzania Blg po chmieleniu - 12° Drożdże dodano w temp. 24°C Temp. fermentacji burzliwej - ok. 17-19°C Objętość brzeczki - 19l (+2,5l wylane z chmielinami) Zabutelkowano 12 I 2015 (36 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji: cukier (125g). Blg końcowe - 3,5° Edytowane 12 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 52 (4 I 2015) - Biała IPA 2,5kg Monachijski 1kg Pszeniczny 1kg Pszenica 1kg Pale Ale Drożdże US-05 (uwodnione) Zacieranie: 20l Wrzucone pszenica i słód pszeniczny ok. 50°C 5-10 min Reszta słodów 64°C -> 59°C - 75 min Wysładzanie: 13l w 78°C Blg po wysładzaniu - 10° Chmielenie: Czas gotowania 120 min 20g Chinook 60 min 19g Simcoe 20 min 15g Nelson Sauvin 20 min 15g Galaxy 20 min 15g Galaxy 5 min 7g suszona skórka pomarańczy 5 min 10g Kolendra indyjska (ziarna) 4min 11g świeża skórka pomarańczy 1 min 15g Nelson Sauvin podczas wychładzania 15g Galaxy podczas wychładzania 20g Nelson Sauvin na cichą 20g Galaxy na cichą 15g Cascade na cichą Blg po chmieleniu - 15,5° Drożdże dodano w temp. 19°C Temperatura fermentacji burzliwej - ok. 17-19°C Objętość brzeczki - 20l (+3-3,5l wylane z chmielinami) Przelano na fermentację cichą 12 I 2015 (Blg - 4°) Zabutelkowano 18 I 2015 (37 x 0,5l). Blg końcowe - 3,5-4°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (110g). Edytowane 18 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 53 (5 I 2015) - Pszeniczny FES 3kg Pszeniczny 2,5kg Monachijski 1kg Abbey 50 EBC 0,2kg Midnight Wheat 1100 EBC 0,2kg Carawheat 0,15kg Kawowy 0,1kg Caramunich 140-160 EBC 0,1kg Czekoladowy Jasny 0,05kg Jęczmień Palony 30g Hallertau Mittelfruh 25g Polaris Drożdże US-05 (uwodnione) Zacieranie: 20l słód pszeniczny w ok 50°C przez 10-15 min reszta w 72°C przez 90 min -> 62,5°C Wysładzanie: 2 x 6l Blg po wysładzaniu: 16,5-17° Chmielenie: Czas gotowania 60 min +4l wody 25g Polaris 60 min 30g Hallertau Mittelfruh 5 min Blg po chmieleniu - 16,5° Objętość brzeczki - 24l (+0,5l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temp. 22°C Fermentacja cicha od 14 I 2015. Blg po burzliwej - 8° Zabutelkowano 25 I 2015 (45 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji: Cukier (105g). Blg końcowe - 8° Edytowane 25 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 54 (8 I 2015) - Hallertau Cascade Pale Ale 4kg Pale Ale Strzegom 15g Polaris 18,1% 100g Hallertau Cascade 6% Drożdże S-04 (uwodnione) Zacieranie: 15l 63°C -> 58°C - 60 min Wysładzanie: 15l w 75-78°C Blg po wysładzaniu: 10° Chmielenie: Czas gotowania 90 min +2l wody 15g Polaris 60 min 15g H. Cascade 20 min 15g H. Cascade 10 min 15g H. Cascade 5 min 15g H. Cascade 0 min 15g H. Cascade podczas wychładzania 25g H. Cascade na cichą Blg po chmieleniu: 11,5° Drożdże dodano w temp. 24°C Objętość brzeczki: 21l (+1,5l wylane z chmielinami) Temperatura fermentacji burzliwej: 20-22°C Przelano na fermentację cichą 18 I 2015. Blg po fermentacji burzliwej - 3,5-4° Zabutelkowano 25 I 2015 (38 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji - cukier (110g). Blg końcowe - 3° Edytowane 25 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 55 (10 I 2015) - Rauchweizen 2kg Pszeniczny Strzegom 2kg Wędzony Steinbach 10g Polaris 15g Spalt Select Drożdże WB-06 (rozsypane na napowietrzoną brzeczkę) Zacieranie: 15l 45-50°C - słód pszeniczny 60°C - słód wędzony 64°C -> 61°C - około 65-70 min Wysładzanie: 15l w 75-78°C Blg po wysładzaniu: 11° Chmielenie: +1l wody Czas gotowania 60 min 10g Polaris 60 min 15g Spalt Select 5 min Blg po chmieleniu: 11,5° Objętość brzeczki: ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami) Drożdże dodano w temp. 23°C Temperatura fermentacji burzliwej: 20-22°C Zabutelkowano 18 I 2015 (45 x 0,5l). Blg końcowe 3°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (130g). Edytowane 18 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 56 (14 I 2015) - Light IPA 5kg Pale Ale Strzegom 0,4kg Carahell Weyermann 15g Apollo 48g Chinook 70g Citra 30g Fuggles Drożdże US-05 (gęstwa po warce #51 lub #52 - zapomniałem opisać słoiki...) Zacieranie: 20l 65°C - 59°C -> 90 min Wysładzanie: 11l w 75-78°C Blg po wysładzaniu 12,5° Chmielenie: Czas gotowania 90-105 min +4l wody 15g Apollo 60 min 15g Chinook 15 min 15g Citra 15 min 15g Chinook 5 min 15g Citra 5 min 30g Fuggles 0 min 18g Chinook podczas wychładzania 18g Citra podczas wychładzania 22g Citra na zimno Blg po chmieleniu: 12,5° Objętość brzeczki: 22l (+2,5l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temp. 23°C Temperatura fermentacji burzliwej: 18-19°C Przelano na chmielenie na zimno 25 I 2015. Blg po fermentacji burzliwej - 3,5°. Zabutelkowano 1 II 2015 (38 x 0,5l z dodatkiem 112g cukru). Ok. 3l piwa wylano z drobinkami chmielu. Blg przed butelkowaniem - 3,5° Edytowane 1 Lutego 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem kiedy i jak, ale właśnie mija trzeci rok mojego domowego warzenia Pod koniec stycznia 2012 zamówiłem zestaw startowy z CP i tak się wszystko zaczęło. W związku z tym pora przejść na większe wybicie, w czym pomoże mi mój nowy, 70-litrowy nabytek. Do tej pory korzystałem z 30-litrowej emalii, ale jest ona już zbyt mała. Dzięki nowemu garowi będę mógł robić testy porównawcze różnych szczepów drożdży, zastosowania innych metod chmielenia na zimno itd. Foto poniżej: PS - w garze naturalnie zaciera się już kolejna warka Edytowane 26 Stycznia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Warka nr 57 (26 I 2015) - IPA: USA vs. Belgia Przetestuję dwa typy drożdży Fermentisa - US-05 i Safbrew Abbaye. Zacier, chmielenie oraz warunki fermentacji identyczne. 8kg Pale Ale 0,5kg Carahell Drożdże: Fermentor #1 - India Pale Ale - US-05 (uwodnione) Fermentor #2 - Belgian IPA - Fermentis Abbaye (uwodnione) Zacieranie: 25 litrów 64/65°C -> 59/60°C - około 120 minut Wysładzanie: 30 litrów 68-78°C Blg po wysładzaniu: 12° Chmielenie: +2 litry wody Czas gotowania 90 min 20g Polaris 60 min 25g Cascade NZ 20 min 25g Simcoe 15 min 25g Citra 10 min 25g Galaxy 5 min 25g Simcoe 0 min 25g Cascade NZ podczas wychładzania #1 IPA - 25g Citra na cichą (12 II) #2 BIPA - 25g Citra na cichą (12 II) Wszystkie chmiele rocznik 2014. Objętość brzeczki: 18l (#1) oraz 19l (#2) (+ ok. 3,5l wylane z chmielinami). Blg po chmieleniu: 14° Drożdże dodano w temp. 22°C Temp. fermentacji burzliwej: 16-18°C. 15h po dodaniu drożdży Abbaye pracują na pełnych obrotach, utworzyła się czapa na powierzchni, z kolei US-05 jeszcze nie wykazują takich oznak, po niecałej dobie #1 zaczął tworzyć pianę, ale po ~30h wciąż nie stworzyła się czapa, a #2 już chyba powoli kończy fermentację, pojawiło się już "błotko" u góry fermentora, temperatura waha się obecnie w granicach 17-18°C. Od 2 II podwyższyłem temperaturę do około 20-22°C. Chmielenie na zimno od 12 II (22:00) Edytowane 12 Lutego 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Warka nr 58 (2 II 2015) - Wędzony Stout 2kg Wędzony Weyermann 2kg Monachijski I 1kg Wędzony pszeniczny Weyermann 0,33 Blackprinz 0,25 Jęczmień Palony 0,23 Kawowy 500 0,1 Caramunich III Drożdże po #56 Light IPA 20g Polaris Zacieranie: 18l 67°C -> 40°C - 600 min Wysładzanie: 2 x 6,5-7l w 65-75°C Blg po wysładzaniu: 15° Chmielenie: + ok. 5l wody czas gotowania 60 min 60 min Polaris 20g + ok. 2-2,5l wody Blg po chmieleniu: 14° Objętość brzeczki: 28l (+0,5l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temperaturze 20-22°C Przed rozpoczęciem fermentacji brzeczka schłodzona w okolice 16°C Edytowane 3 Lutego 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Rozumiem ze zacier pozostawiony na cala noc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Tak. Czasem, gdy zbyt późno zacznę, wolę zostawić na zacieraniu (lub po wysładzaniu) do kolejnego dnia, aby nie zarywać całej nocy. Swoją drogą to chyba działa zbawiennie na wydajność, bo musiałem dodawać niesamowite ilości wody aby wcelować w oczekiwany ekstrakt. Liczyłem na 12,5-13%, a tu 7,5l wody zbiło jedynie do 14%. No i mam 28l piwa w fermentorze Browamatora, oby mi drożdże nie uciekły. Przefermentuję w pierwszej fazie w około 16-17 stopniach, może się uda utrzymać w środku Edytowane 3 Lutego 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Też mi się zdarza zostawić zacier na dodatkową godzinę czy dłużej i wydajność jest ewidentnie wyższa. Ale na całą noc bałem się ze względu na ewentualnie zakwaszenie albo w ogóle jakiś kwas . Ale w takim razie przetestuje to u siebie ,bo to by mi ułatwiło bardzo pracę. I mówisz że żadnych negatywnych efektów nie było nigdy z tego powodu ? Gar masz jakoś zaizolowany do tego rozumiem ? Po takim całonocnym zacieraniu , podgrzewasz normalnie do mashoutu i filtrujesz tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się