Skocz do zawartości

Estrella Varsovia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 40 (7 V 2014) - Weizen

 

2kg Pszeniczny

ok. 2kg Pilzneński

ok. 0,5kg Przeniczny Ciemny

Bestmalz

 

10g Polaris

 

Drożdże: gęstwa po #38 (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)

 

Zacieranie:

 

16l

 

52°C -> 51°C - 30 min

 

62°C -> 61°C - 20 min

 

+1l wody, zbyt mocno podgrzałem zacier

72°C -> 64°C - 50 min

 

 

Wysładzanie:

 

ok. 10l w 77°C

 

Blg po wysładzaniu - 9°

 

 

Chmielenie:

 

Polaris 60 min

 

Blg po chmieleniu - 11°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l (ok. 1,5l wylane z chmielinami).

 

Drożdże dodano w temp. 24-25°C

 

Temp. fermentacji burzliwej ok. 23°C

 

Zabutelkowano 17 V 2014. Blg końcowe 2-2,5°.

 

Surowiec użyty do refermentacji - cukier (90g). Zabutelkowałem 35 x 0,5l oraz 1 x 0,33l.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 41 (8 V 2014) - Weizen #3

 

ok. 1,5kg Pszeniczny Ciemny

ok. 1,5kg Pilneński

1kg Pszeniczny

Bestmalz

 

10g Polaris

 

Drożdże: gęstwa po #38 (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)

 

Zacieranie:

 

15l

 

52°C -> 51°C - 30 min

 

63°C -> 63°C - 15 min

 

71-73°C - 60 min (w międzyczasie kilkukrotne podgrzewanie)

 

 

Wysładzanie:

 

ok. 11l w 77-78°C

 

Blg po wysładzaniu ok. 9,5°

 

Chmielenie:

 

Polaris 60 min

 

Blg po chmieleniu: 12°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 17l (2l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 24°C

 

Temp. fermentacji burzliwej 22°C

 

Blg końcowe około 1°

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (100g). Zabutelkowałem 35 x 0,5l + 0,25l porcji degustacyjnej :beer:

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 42 (16 V 2014) - Czarna IPA

 

5kg Pale Ale Strzegom

0,7kg Pszeniczny Ciemny Bestmalz

ok. 0,2kg Blackprinz 900-1000 EBC Briess

0,2kg Carafa Special III 1300-1500 EBC

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

50g Simcoe

50g Galaxy

50g El Dorado

30g Palisade

10g Polaris

10g Amarillo

 

 

Zacieranie:

 

Blackprinz i Carafa moczone przez 17h w zimnej wodzie (ok. 32l), potem przefiltrowane przez filtrator z oplotu. Wyszedł kolor o barwie podobnej do coca coli.

 

ok. 19l wody z wymaczania + reszta słodów

 

69°C -> 54°C - 160 min

 

 

Wysładzanie:

 

12l wody o temp. 76-78°C z wymaczania słodu + ok. 1/2-1/3 słodów palonych trafiła do filtratora

 

Blg po wysładzaniu 11-11,5°

 

 

Chmielenie:

 

Gotowanie bez przykrywki w celu większego odparowania wody i zwiększenia ekstraktu.

 

10g Polaris 70 min

20g Simcoe 25 min

20g Galaxy 20 min

20g El Dorado 15 min

20g Palisade 10 min

20g Simcoe 5 min

20g Galaxy 0 min

20g El Dorado podczas wychładzania

 

5x10g - Galaxy, Palisade, Simcoe, Amarillo i El Dorado - na zimno

 

Blg po chmieleniu 15,5°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l (+3l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 20°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C, po 3 dniach ze względu na ocieplenie temp. wzrosła do 23°C, ale wydaje mi się, że większość fermentacji przebiegła poniżej 20°C

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 43 (20 V 2014) - Amerykańska Pszenica #2

 

2kg Pilzneński

1kg Pszeniczny

1kg Niesłodowana Pszenica

0,2kg Prażona Pszenica

 

US-05 (uwodnione)

 

5g Polaris

24g Nelson Sauvin

20g Palisade

15g Amarillo

 

Zacieranie:

 

10l (pszenice)

52-51°C - 25 min

 

+5l (+ pilzneński)

72°C - ok. 20-30 min

 

No i tu zaczęły się jaja. Podczaj drugiego podgrzania zacieru zadzwonił mi telefon, wyszedłem z kuchni zapominając o wyłączeniu palnika. Po kilku minutach zacier osiągnął temp. powyżej 80-85°C, więc schłodziłem go kilkoma litrami wody. Zrobiłem wtedy próbę jodową i na szczęście wszystko zdążyło się przerobić na cukry. Zacier postał jeszcze przez około 90-120 min (nie liczyłem dokładnie) w temp. 70-66°C

 

Wysładzanie:

 

ok. 10l w temp. 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu 8,5-9°

 

Chmielenie:

 

5g Polaris 60 min

12g Nelson Sauvin 20 min

10g Palisade 15 min

15g Amarillo 5 min

10g Palisade 0 min

12g Nelson podczas wychładzania

 

Blg po chmieleniu 10°

 

Objętość brzeczki nastawnej: ok. 18l (+2l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodane w temp. 25°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej °C

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 44 (21 V 2014) - Amerykańskie Ale

 

3kg Pilzneński

2kg Monachijski 12-15 EBC

0,2kg Carahell

0,15kg Prażona Pszenica 3,5 EBC

 

50g Willamette

24g Amarillo

34g Polaris

38g Motueka

 

Drożdże US-05 (przemyta piana z #42 Czarna IPA)

 

Zacieranie:

 

18l

70°C - 40°C - 510 min

 

Wysładzanie:

 

ok. 12l w temp. 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu ok. 12,5°

 

Chmielenie:

 

+2,5l wody

 

10g Polaris 60 min

12g Amarillo 20 min

19g Motueka 15 min

25g Willamette 10 min

19g Motueka 5 min

10g Polaris 0 min

25g Willamette 0 min

12g Amarillo podczas wychładzania

10g Polaris podczas wychładzania

 

Blg po chmieleniu 13°

 

Objętość brzeczki nastawnej - 19,5l (+3l wylane z chmielinami)

 

Zabutelkowano 31/05/2014. 39 x 0,5l i 1 x 0,33l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g).

 

Blg końcowe 1°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem jakim cudem, ale zapomniałem zapisać notatek z mojej ostatniej warki, a kartka się gdzieś zapodziała... Spisuję więc z pamięci póki nie uleciało totalnie.

 

Warka nr 45 (21 V 2014) - Witbier

 

2kg Pilzneński

2kg Niesłodowana pszenica

0,4kg Płatki owsiane błyskawiczne

 

10g Polaris

 

20g Curacao

20g Kolendra

 

Drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier

 

Zacieranie:

 

15l

51°C- ok. 15-20 min

63-66°C? - ok. 30-40 min?

70-73°C?- ok. 40-60 min?

 

Wysładzanie:

 

10-12l w 75-78°C

 

Chmielenie:

 

10g Polaris 60 min

10g Curacao 5/10 min?

10g Kolendra 5/10 min?

10g Curacao 0 min

10g Kolendra 0 min

 

Blg po chmieleniu - 10°?-11°?-12°?

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 20-23°C

 

Objętość brzeczki nastawnej: 17,5l

 

Zabutelkowano 2 x 1l, 31 x 0,5l i 1 x 0,33l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g)

 

Blg końcowe ok. 1,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A dziękuję, oby to był dopiero początek ;) Tymczasem pora powrócić do warzenia, cały czerwiec bez ani jednej warki i już mnie trzęsie, aby znowu coś fermentowało w domu :) Całe szczęście pogoda dopisuje piwowarom domowym i ryzyko infekcji dość niskie jak na wakacje :)

 

Warka nr 46 (1 VII 2014) - American Wheat

 

2kg Pilzneński

2kg Pszeniczny

1kg Żytni

0,23kg Carahell

wszystkie Weyermann

 

50g Cascade 7,7% alfa-kwasów

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

10l (słody pszeniczny i żytni)

 

51°C - 30 min

 

+10l (+reszta słodów)

 

71°C -> 47°C - 310 min

 

 

Wysładzanie:

 

2x6l w temp. 70-77°C

 

Blg po wysładzaniu: ok. 9,5°

 

 

Chmielenie:

 

10g Cascade 60 min

10g Cascade 20 min

10g Cascade 10 min

10g Cascade 5 min

10g Cascade 0 min

 

Blg po chmieleniu: ok 12°

 

Objętość brzeczki nastawnej ok. 21,5l (+2l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 22-23°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 19-22°C

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 47 (2 VII 2014) - Bródnowski Stout

 

3kg Monachijski

0,6kg Monachijski II

0,5kg Pszeniczny

0,15kg Blackprinz 900-100 EBC Briess

0,15kg Palony Jęczmień

0,1kg Czekoladowy Jasny 350-450 EBC Strzegom

0,1 Kawowy 480-520 EBC Castle Malting

 

20g Polaris 18,8% alfa-kwasów

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

ok. 18-19l

 

72°C -> 37°C - 480 min

 

 

Wysładzanie:

 

2 x 6,5-7l w 70-77°C

 

Blg po wysładzaniu: ok. 11°

 

 

Chmielenie:

 

20g Polaris 65 min

 

Blg po chmieleniu: 12°

 

Objętość brzeczki nastawnej ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 26°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej 20-23°C

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sporządziłem krótki opis wszystkich dotychczasowych warek, do których prowadziłem zapiski. Wrzucam póki jeszcze cokolwiek pamiętam, może się przyda w przyszłości :)

 

 

Warka nr 1 (11 XI 2012) - Bawarskie słody, amerykańskie chmiele

 

Smakowało naprawdę nieźle. Słodowość na moim ulubionym poziomie, w smaku bdb. No i delikatny aromat amerykanskich chmieli. Zdecydowanie do powtórzenia.

 

 

Warka nr 2 (12 XI 2012) - 5 zbóż

 

Bardzo gęste, treściwe, zapewne efekt złego zastosowania słodu żytniego. Mocno schłodzone miało konsystencję niemal rozrzedzonego kisielu.

 

 

Warka nr 3 (13 XI 2012) - Fuggles

 

Totalne nie wiadomo co, niemal 50% dodatek glukozy zniweczył to piwo totalnie. Chmielowości było w nim jak na lekarstwo.

 

 

Warka nr 4 (4 XII 2012) - Wędzone pszeniczne

 

Ciekawy pomysł, ale wykonanie pozostawiało wiele do życzenia. Mało banana, zbyt niska wędzoność, a do aromatu wkradł się lekki rozpuszczalnik. Przy drobnych zmianach do powtórzenia.

 

 

Warka nr 5 (6 XII 2012) - All Black

 

Nie pamiętam zbyt wiele z tego piwa, ale wyszło coś w okolicach American Stoutu. Może kiedyś jeszcze je powtórzę.

 

 

Warka nr 6 (22 XII 2012) - Lubelski Bitter

 

Ogromna trawiastość od dużej ilości chmielu i Magnuma na goryczkę. W zasadzie to nie był żaden bitter, można rzec, że "Polish IPA" (jakkolwiek nie trawię tego określenia).

 

 

Warka nr 7 (10 I 2013) - Dunkelweizen

 

W smaku i aromacie totalna klapa, pierwsze nieudane podejście do tego stylu.

 

 

Warka nr 8 (11 I 2013) - IPA

 

Re-we-la-cja. Smakowało fenomenalnie, połączenie Fugglesa z amerykańskimi chmielami naprawdę zrobiło coś fajnego. Barwa też była świetna.

 

 

Warka nr 9 (30 I 2013) - Alt

 

Niezbyt mi smakowało ze względu na zbyt niskie odfermentowanie. Rozdałem głównie po znajomych, którzy lubią słodkie piwa.

 

 

Warka nr 10 (2 II 2013) - Jeden słód

 

Mój pierwszy i jak do tej pory jedyny lager. Póki nie dostał kwiatków od przechowywania w zbyt wysokiej temperaturze to smakował naprawdę fajnie. Jak dorobię się lodówki do przechowywania piw dolnej fermentacji to prawdopodobnie uwarzę coś podobnego.

 

 

Warka nr 11 (4 II 2013) - Nowozelandzki Ale

 

Pierwsze doświadczenia z Nelson Sauvin, po którym rozkochałem się w tym chmielu. Idealnie pasuje do jasnych, lekkich piw.

 

 

Warka nr 12 (1 III 2013) - IPA: Polaris

 

Z początku smakowało jak oddech smoka, ale wraz z ułożeniem się ogromnej ilości Polarisa zyskiwało na smaku. Po 2-3 miesiącach w butelce nabrało, żywicznego, lekko miętowego smaku i aromatu. Raczej nie będę powtarzać, Polarisa od tej pory używam w zasadzie jedynie do nadania goryczki.

 

 

Warka nr 13 (6 III 2013) - IPA: Mandarina Bavaria

 

Moje drugie piwo z jedną odmianą chmielu, kolejna nowość od Niemców. Wg mnie totalna klapa, Mandarina nie jest zbyt ciekawym chmielem, nadaje aromat przedojrzałych owoców, piwo wyszło przyciężkawe.

 

 

Warka nr 14 (18 III 2013) - All Black #2

 

Bodaj nieco gorsze od pierwowzoru, ale udało mi się pozbyć rozpuszczalnikowego aromatu, który nieco spaskudził pierwszą warkę.

 

 

Warka nr 15 (25 III 2013) - Robust Porter

 

Robust to to raczej nie był. Zasadniczo niezbyt udane piwo, przeholowałem z ilością słodów palonych, przez co wyszło zbyt kwaśne.

 

 

Warka nr 16 (28 V 2013) - Kristallweizen

 

Słaby aromat banana, nie wspominam tej warki z sympatią.

 

 

Warka nr 17 (25 V 2013) - Wakacyjny Ale

 

Naprawdę fajne piwko, jak najbardziej do powtórzenia. Początkowo było średniopijalne ze względu na dodatek Polarisa na aromat - ten chmiel naprawdę układa się o wiele dłużej niż cała reszta. Nieco przeszkadzały dziwne, owocowe nuty, prawdopodobnie z powodu użycia zbyt małej ilości drożdży (pół saszetki US-05).

 

 

Warka nr 18 (26 V 2013) - Wędzona Nuta

 

To piwo też mi wyszło całkiem ciekawe, na pewno postaram się je powtórzyć. Delikatna wędzonka dość dobrze zgrywała się z lekkim aromatem chmielu.

 

 

Warka nr 19 (5 IX 2013) - Weizen

 

Całkiem udany Weizen, ale nie będę w przyszłości powtarzać tej receptury.

 

 

Warka nr 20 (6 IX 2016) - IPA: Galaxy

 

Bardzo dobre piwo, moja pierwsza przygoda z Galaxy, które obok Nelsona jest obecnie moim ulubionym chmielem do jasnych piw. Wraz z czasem i słabnięciem nut cytrusowych w piwie pojawiła się fantastyczna nuta marakui.

 

 

Warka nr 21 (10 IX 2013) - Worek Chmielu

 

Fe-no-me-na-lne. Świetna Double IPA, w smaku przypominała chmielowy likier. Zdecydowanie muszę je kiedyś zrobić ponownie.

 

 

Warka nr 22 (11 IX 2013) - Niemiecki Duet

 

Połączenie aromatów Polarisa i Mandariny nie dało zbyt ciekawego efektu, receptura zdecydowanie jednorazowa.

 

 

Warka nr 23 (3 X 2013) - Weizen

 

Miało być dopracowywanie receptury, a wyszła ch*jnia. WLP300 strasznie szybko się zużywają, czego efekty były odczuwalne już w drugim pokoleniu.

 

 

Warka nr 24 (12 X 2013) - Nowozelandzki Ale #2

 

Kolejne piwo na Nelsonie. Fermentacja w odpowiedniej temperaturze, więc wyszło bardzo smaczne i pijalne.

 

 

Warka nr 25 (13 X 2013) - Ale Ciemne

 

Przechrzczone na Ale ch**owe. Coś w okolicach stylu CDA/BIPA, ale przez dziwny, gryzący posmak, prawdopodobnie od złego użycia ciemnych słodów, zniweczyło cały mój wysiłek. Ponadto Sorachi Ace - bleh. Nigdy więcej ten chmiel nie pojawi się w moim domowym browarze.

 

 

Warka nr 26 (18 X 2013) - Dunkelweizen

 

Trzecie pokolenie WLP300 było już kompletnie do niczego. Kolejna klapa na tym stylu. Wyszedł mi Dunkelscheissen. Piwo zostało użyte do kąpieli, nie było degustowane ;)

 

 

Warka nr 27 (24 XI 2013) - Wędzony RIS

 

Świetne piwo, połączenie słodów whisky i wędzonych bukiem dało rewelacyjne efekty. Dodatek płatków sherry na cichą dał bardzo fajne nuty drewna i słodkich owoców (kandyzowana wiśnia, śliwka), wydaje mi się, że znacząco postarzyło (w dobrym znaczeniu) smak piwa. Dało mi ono również pierwsze wyróżnienie w konkursach piwowarskich, 4. miejsce w kategorii piw wędzonych na szczecińskim KPD.

 

 

Warka nr 28 (11 XII 2013) - Ale Lekkie

 

Takie sobie, nie wywarło na mnie większego wrażenia. Jednorazowa receptura.

 

 

Warka nr 29 (12 XII 2013) - Świąteczne

 

Piwo zrobione z resztek słodów, które panoszyły się w moich zapasach. Dodatek żytniego nadał piwu treściwości i gęstości, co ładnie współgrało z dodatkiem imbiru i cynamonu. W tym roku uwarzę je nieco wcześniej, idealne na okres świąteczny.

 

 

Warka nr 30 (17 I 2014) - IPA

 

Kiepska IPA, moja pierwsza i ostatnia próba na Topazie.

 

 

Warka nr 31 (29 I 2014) - Waniliowa IPA

 

Początkowo ciekawe piwo. Mocno dębowe, wyczuwalne nuty wanilii. Niestety wraz z leżakowaniem w piwie uwydatniła się jakaś infekcja i przeważającej większości trafiło ono do wanny na kąpiel.

 

 

Warka nr 32 (29 I 2014) - Wędzony RIS #2

 

Niestety nie wyszło tak dobrze, jak poprzednik. Zbyt duża, jednostajna wędzoność, no i zabijająca alkoholowość. Następna próba w 100% ze słodu, bez dodawania żadnych cukrów etc.

 

 

Warka nr 33 (30 I 2014) - Galaxy Nelson Pale Ale

 

Jak Nelson, to i dobre piwo :) Lekkim zdziwieniem bylo dla mnie, że Nelson zdominował w smaku i aromacie Galaxy niemal całkowicie. Raczej nie ma sensu mieszać go z innymi chmielami, i tak wygra ;)

 

 

Warka nr 34 (11 II 2014) - AmSt. (American Stout)

 

Niewiele mogę o nim napisać, gdyż po krótkim czasie od zabutelkowania piwo się utleniło i nabrało smaku i aromatu czarnej porzeczki.

 

 

Warka nr 35 (12 II 2014) - Hopfive

 

Byłoby zapewne dobre piwo, gdyby nie ch**owe drożdże (S33). Więcej nie użyję ich nigdy w życiu, wolałbym się napić czystej wody zagryzając słodem i chmielami niż zrobić kolejne piwo na tych drożdżach.

 

 

Warka nr 36 (27 II 2014) - FES

 

Jak na razie perła w koronie mojego browaru :) I miejsce na Birofiliach w swojej kategorii. W smaku ciekawe, paloność dość niska, delikatne estry, po przełknięciu sprawiało wrażenie wypicia gorzkiej czekolady w płynie. Zdecydowanie receptura do oprawienia w ramkę i powtarzania w kółko. Na jej podstawie, nie zmieniając proporcji zasypu planuję warzyć inne wersje stouta - dry oraz imperial.

 

 

Warka nr 37 (28 III 2014) - Amerykańska 10°

 

Niezbyt udana warka, prawdopodobnie lekka infekcja albo fakap przy fermentacji.

 

 

Warka nr 38 (28 III 2014) - Weizen

 

Z cyklu testowanie kolejnych drożdży weizenowych (Wyeast 3068). Banan już na dobrym poziomie, ale nie było to jeszcze to, co chciałem uzyskać. Piwo dość lekkie, zaledwie 10,5% ekstraktu, przez co było delikatnie wodniste.

 

 

Warka nr 39 (29 III 2014) - Amerykańska Pszenica

 

Piwo z Nelsonem, więc wiadomo, o co chodzi ;) Naprawdę dobre, lekkie (10,5%), można rzec orzeźwiające. Po raz kolejny Nelson odwdzięczył się rewelacyjnym agrestowo-owocowym aromatem i smakiem.

 

 

Warka nr 40 (7 V 2014) - Weizen

 

Ot taki sobie weizen. Próbowałem uzyskać większy aromat banana poprzed podniesienie temperatury fermentacji, ale dało to jedynie ogólnie nuty owocowe, ale nie bananowe.

 

 

Warka nr 41 (8 V 2014) - Weizen #3

 

Mogę powtórzyć słowo w słowo opis z warki nr 40.

 

 

Warka nr 42 (16 V 2014) - Czarna IPA

 

Za trzecim podejściem CDA wyszło mi w miarę tak, jak chciałem. Czekają mnie jeszcze drobne poprawki zasypu i chmielenia, ale mimo tego jest to solidna baza do udoskonalania kolejnej receptury. Zrezygnuję z Galaxy, który chyba nie nadaje się do chmielenia ciemnych piw, a zainwestuję nieco więcej w Simcoe. El Dorado i Palisade również out, na ich miejsce wejdzie prawdopodobnie Cascade i jeszcze jakiś Amerykaniec.

 

 

Warka nr 43 (20 V 2014) - Amerykańska Pszenica #2

 

Niestety nie wyszła tak dobrze jak pierwowzór, zbyt wysoka temperatura fermentacji nieco skatowała całą warkę. W dodatku wyczuwalne nuty trawiastości.

 

 

Warka nr 44 (21 V 2014) - Amerykańskie Ale ORAZ Warka nr 45 (21 V 2014) - Witbier

 

Szpital i gabinet dentystyczny = mocna infekcja. Piwa rozlewałem jedno po drugim, prawdopodobnie jedna z warek była zakażona i podzieliła się infekcją. Obie zostaną w całości przeznaczone na piwną kąpiel ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 48 (4 VII 2014) - Witbier

 

2kg Pilzneński

2kg Pszenica

0,5kg Pszeniczny

0,365kg Płatki owsiane błyskawiczne

 

10g Polaris

 

20g Curacao

10g Kolendra Indyjska

 

Drożdże Wyeast 3942 Belgian wheat

 

 

Zacieranie:

 

10l

 

52°C - 30 min (pszenica i pszeniczny)

 

+ ok. 7-8l (+płatki owsiane i pilzneński)

 

69°C -> 52°C - 150 min

 

 

Wysładzanie:

 

ok. 13l w 70-77°C

 

Blg po wysładzaniu: 11-11,5°

 

 

Chmielenie:

 

+2l wody

 

10g Polaris 60 min

10g Curacao 10 min

10g Kolendra Indyjska 5 min

10g Curacao 5 min

 

 

Blg po chmieleniu: 11,5-12°

 

Objętość brzeczki nastawnej (+ok. 2l wylano z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 24°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej 22-24°C

 

Zabutelkowano 6 VIII 2014 45 x 0,5l. Surowiec do refermentacji: cukier (110g). Blg końcowe ok. 3,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 49 (15 VIII 2014) - Belgijska IPA

 

Pilzneński 3kg

Monachijski 3kg

Cukier karmelizowany (do ok. 185-188°C)

 

Chinook 35g

Simcoe 40g

Cascade 40g

 

Drożdże FM26 Belgijskie Pagórki (III pok.)

 

 

Zacieranie:

 

ok. 20l

 

63,5°C -> 60°C - 90 min

 

 

Wysładzanie:

 

13l w 70-78°C

 

Blg po wysładzaniu - ok. 14°

 

 

Chmielenie:

 

35g Chinook 60 min

10g Simcoe 15 min

10g Cascade 15 min

10g Simcoe 10 min

10g Cascade 10 min

10g Simcoe 5 min

10g Cascade 5 min

400g Cukier karmelizowany 5 min

10g Simcoe 0 min

10g Cascade 0 min

 

Blg po chmieleniu: 19°

 

Drożdże dodane w temp 25°C

 

Objętość brzeczki nastawnej: 20l (+3l wylane z chmielinami)

 

 

Podziękowania dla zgody za gęstwę :)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka nr 50 (1 XII 2014) - Weizen

 

Nie pamiętam szczegółów, notaki zaginęły.

 

2,5kg Monachijski II

2,5kg Pszeniczny

 

Drożdże Mauribrew Weiss

 

Zabutelkowano około trzy tygodnie po warzeniu.

 

Blg początkowe ok. 12,5°

 

 

 

---------------

 

 

 

Warka nr 51 (4 I 2015) - Amerykańska Pszenica

 

2kg Pale Ale

2kg Pszenica

0,4kg Monachijski I

 

16g Chinook

40g Cascade

40g Simcoe

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

Pszenica 5min w 50°C

 

Reszta w 66°C

 

66°C -> 61,5°C - 75 min

 

Wygrzew do 78°C

 

 

Wysładzanie:

 

78°C

3 x 5l

 

Blg po wysładzaniu - 10°

 

 

Chmielenie:

 

Czas gotowania 75 min

 

16g Chinook 60 min

20g Simcoe 20 min

+1l wody

20g Cascade 5 min

20g Cascade podczas wychładzania

20g Simcoe podczas wychładzania

 

Blg po chmieleniu - 12°

 

Drożdże dodano w temp. 24°C

 

Temp. fermentacji burzliwej - ok. 17-19°C

 

Objętość brzeczki - 19l (+2,5l wylane z chmielinami)

 

Zabutelkowano 12 I 2015 (36 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji: cukier (125g).

 

Blg końcowe - 3,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 52 (4 I 2015) - Biała IPA

 

2,5kg Monachijski

1kg Pszeniczny

1kg Pszenica

1kg Pale Ale

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

20l

 

Wrzucone pszenica i słód pszeniczny

ok. 50°C 5-10 min

 

Reszta słodów

64°C -> 59°C - 75 min

 

 

Wysładzanie:

 

13l w 78°C

 

Blg po wysładzaniu - 10°

 

 

Chmielenie:

 

Czas gotowania 120 min

 

20g Chinook 60 min

19g Simcoe 20 min

15g Nelson Sauvin 20 min

15g Galaxy 20 min

15g Galaxy 5 min

7g suszona skórka pomarańczy 5 min

10g Kolendra indyjska (ziarna) 4min

11g świeża skórka pomarańczy 1 min

15g Nelson Sauvin podczas wychładzania

15g Galaxy podczas wychładzania

20g Nelson Sauvin na cichą

20g Galaxy na cichą

15g Cascade na cichą

 

Blg po chmieleniu - 15,5°

 

Drożdże dodano w temp. 19°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej - ok. 17-19°C

 

Objętość brzeczki - 20l (+3-3,5l wylane z chmielinami)

 

Przelano na fermentację cichą 12 I 2015 (Blg - 4°)

 

Zabutelkowano 18 I 2015 (37 x 0,5l). Blg końcowe - 3,5-4°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (110g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 53 (5 I 2015) - Pszeniczny FES

 

3kg Pszeniczny

2,5kg Monachijski

1kg Abbey 50 EBC

0,2kg Midnight Wheat 1100 EBC

0,2kg Carawheat

0,15kg Kawowy

0,1kg Caramunich 140-160 EBC

0,1kg Czekoladowy Jasny

0,05kg Jęczmień Palony

 

30g Hallertau Mittelfruh

25g Polaris

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

20l

 

słód pszeniczny w ok 50°C przez 10-15 min

 

reszta w 72°C przez 90 min -> 62,5°C

 

 

Wysładzanie:

 

2 x 6l

 

Blg po wysładzaniu: 16,5-17°

 

 

Chmielenie:

 

Czas gotowania 60 min

 

+4l wody

 

25g Polaris 60 min

30g Hallertau Mittelfruh 5 min

 

Blg po chmieleniu - 16,5°

 

Objętość brzeczki - 24l (+0,5l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temp. 22°C

 

Fermentacja cicha od 14 I 2015. Blg po burzliwej - 8°

 

Zabutelkowano 25 I 2015 (45 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji: Cukier (105g). Blg końcowe - 8°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 54 (8 I 2015) - Hallertau Cascade Pale Ale

 

4kg Pale Ale Strzegom

 

15g Polaris 18,1%

100g Hallertau Cascade 6%

 

Drożdże S-04 (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

15l

 

63°C -> 58°C - 60 min

 

 

Wysładzanie:

 

15l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu: 10°

 

 

Chmielenie:

 

Czas gotowania 90 min

+2l wody

 

15g Polaris 60 min

15g H. Cascade 20 min

15g H. Cascade 10 min

15g H. Cascade 5 min

15g H. Cascade 0 min

15g H. Cascade podczas wychładzania

25g H. Cascade na cichą

 

Blg po chmieleniu: 11,5°

 

Drożdże dodano w temp. 24°C

 

Objętość brzeczki: 21l (+1,5l wylane z chmielinami)

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 20-22°C

 

Przelano na fermentację cichą 18 I 2015. Blg po fermentacji burzliwej - 3,5-4°

 

Zabutelkowano 25 I 2015 (38 x 0,5l). Surowiec użyty do refermentacji - cukier (110g). Blg końcowe - 3°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 55 (10 I 2015) - Rauchweizen

 

2kg Pszeniczny Strzegom

2kg Wędzony Steinbach

 

10g Polaris

15g Spalt Select

 

Drożdże WB-06 (rozsypane na napowietrzoną brzeczkę)

 

 

Zacieranie:

 

15l

 

45-50°C - słód pszeniczny

60°C - słód wędzony

 

64°C -> 61°C - około 65-70 min

 

 

Wysładzanie:

 

15l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu: 11°

 

 

Chmielenie:

 

+1l wody

Czas gotowania 60 min

 

10g Polaris 60 min

15g Spalt Select 5 min

 

 

Blg po chmieleniu: 11,5°

 

Objętość brzeczki: ok. 24,5l (+1l wylany z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temp. 23°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 20-22°C

 

Zabutelkowano 18 I 2015 (45 x 0,5l). Blg końcowe 3°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (130g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 56 (14 I 2015) - Light IPA

 

5kg Pale Ale Strzegom

0,4kg Carahell Weyermann

 

15g Apollo

48g Chinook

70g Citra

30g Fuggles

 

Drożdże US-05 (gęstwa po warce #51 lub #52 - zapomniałem opisać słoiki...)

 

 

Zacieranie:

 

20l

 

65°C - 59°C -> 90 min

 

 

Wysładzanie:

 

11l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu 12,5°

 

 

Chmielenie:

 

Czas gotowania 90-105 min

 

+4l wody

 

15g Apollo 60 min

15g Chinook 15 min

15g Citra 15 min

15g Chinook 5 min

15g Citra 5 min

30g Fuggles 0 min

18g Chinook podczas wychładzania

18g Citra podczas wychładzania

22g Citra na zimno

 

Blg po chmieleniu: 12,5°

 

Objętość brzeczki: 22l (+2,5l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temp. 23°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 18-19°C

 

Przelano na chmielenie na zimno 25 I 2015. Blg po fermentacji burzliwej - 3,5°.

 

Zabutelkowano 1 II 2015 (38 x 0,5l z dodatkiem 112g cukru). Ok. 3l piwa wylano z drobinkami chmielu. Blg przed butelkowaniem - 3,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem kiedy i jak, ale właśnie mija trzeci rok mojego domowego warzenia :) Pod koniec stycznia 2012 zamówiłem zestaw startowy z CP i tak się wszystko zaczęło.

 

W związku z tym pora przejść na większe wybicie, w czym pomoże mi mój nowy, 70-litrowy nabytek. Do tej pory korzystałem z 30-litrowej emalii, ale jest ona już zbyt mała. Dzięki nowemu garowi będę mógł robić testy porównawcze różnych szczepów drożdży, zastosowania innych metod chmielenia na zimno itd. :) Foto poniżej:

 

msccua.jpg

 

PS - w garze naturalnie zaciera się już kolejna warka :)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 57 (26 I 2015) - IPA: USA vs. Belgia

 

Przetestuję dwa typy drożdży Fermentisa - US-05 i Safbrew Abbaye. Zacier, chmielenie oraz warunki fermentacji identyczne.

 

8kg Pale Ale

0,5kg Carahell

 

Drożdże:

 

Fermentor #1 - India Pale Ale - US-05 (uwodnione)

Fermentor #2 - Belgian IPA - Fermentis Abbaye (uwodnione)

 

 

Zacieranie:

 

25 litrów

 

64/65°C -> 59/60°C - około 120 minut

 

 

Wysładzanie:

 

30 litrów 68-78°C

 

Blg po wysładzaniu: 12°

 

 

Chmielenie:

 

+2 litry wody

Czas gotowania 90 min

 

20g Polaris 60 min

25g Cascade NZ 20 min

25g Simcoe 15 min

25g Citra 10 min

25g Galaxy 5 min

25g Simcoe 0 min

25g Cascade NZ podczas wychładzania

 

#1 IPA - 25g Citra na cichą (12 II)

#2 BIPA - 25g Citra na cichą (12 II)

 

Wszystkie chmiele rocznik 2014.

 

Objętość brzeczki: 18l (#1) oraz 19l (#2) (+ ok. 3,5l wylane z chmielinami).

 

Blg po chmieleniu: 14°

 

Drożdże dodano w temp. 22°C

 

Temp. fermentacji burzliwej: 16-18°C. 15h po dodaniu drożdży Abbaye pracują na pełnych obrotach, utworzyła się czapa na powierzchni, z kolei US-05 jeszcze nie wykazują takich oznak, po niecałej dobie #1 zaczął tworzyć pianę, ale po ~30h wciąż nie stworzyła się czapa, a #2 już chyba powoli kończy fermentację, pojawiło się już "błotko" u góry fermentora, temperatura waha się obecnie w granicach 17-18°C. Od 2 II podwyższyłem temperaturę do około 20-22°C.

 

Chmielenie na zimno od 12 II (22:00)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 58 (2 II 2015) - Wędzony Stout

 

2kg Wędzony Weyermann

2kg Monachijski I

1kg Wędzony pszeniczny Weyermann

0,33 Blackprinz

0,25 Jęczmień Palony

0,23 Kawowy 500

0,1 Caramunich III

 

Drożdże po #56 Light IPA

 

20g Polaris

 

Zacieranie:

 

18l

 

67°C -> 40°C - 600 min

 

 

Wysładzanie:

 

2 x 6,5-7l w 65-75°C

 

Blg po wysładzaniu: 15°

 

 

Chmielenie:

 

+ ok. 5l wody

 

czas gotowania 60 min

 

60 min Polaris 20g

 

+ ok. 2-2,5l wody

 

Blg po chmieleniu: 14°

 

Objętość brzeczki: 28l (+0,5l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temperaturze 20-22°C

 

Przed rozpoczęciem fermentacji brzeczka schłodzona w okolice 16°C

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Czasem, gdy zbyt późno zacznę, wolę zostawić na zacieraniu (lub po wysładzaniu) do kolejnego dnia, aby nie zarywać całej nocy.

 

Swoją drogą to chyba działa zbawiennie na wydajność, bo musiałem dodawać niesamowite ilości wody aby wcelować w oczekiwany ekstrakt. Liczyłem na 12,5-13%, a tu 7,5l wody zbiło jedynie do 14%. No i mam 28l piwa w fermentorze Browamatora, oby mi drożdże nie uciekły. Przefermentuję w pierwszej fazie w około 16-17 stopniach, może się uda utrzymać w środku :)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mi się zdarza zostawić zacier na dodatkową godzinę czy dłużej i wydajność jest ewidentnie wyższa. Ale na całą noc bałem się ze względu na ewentualnie zakwaszenie albo w ogóle jakiś kwas . Ale w takim razie przetestuje to u siebie ,bo to by mi ułatwiło bardzo pracę. I mówisz że żadnych negatywnych efektów nie było nigdy z tego powodu ? Gar masz jakoś zaizolowany do tego rozumiem ? Po takim całonocnym zacieraniu , podgrzewasz normalnie do mashoutu i filtrujesz tak ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.