Skocz do zawartości

Estrella Varsovia


Rekomendowane odpowiedzi

Nie izolowałem niczym, parę postów wyżej masz zdjęcie mojego gara, w którym obecnie zacieram i warzę. Następnego dnia po prostu włączam palniki i mieszając doprowadzam w okolice 75-80 stopni.

 

Mój zwycięski FES z Birofiliów również zacierał się prawie 600 minut i nic się nie skwasiło :)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Pora powrócić do domowego warzenia :) Jednocześnie jest to pierwsza warka, którą wykonałem po przeprowadzce i na "nowej instalacji", tj. wysładzanie na 2 fermentory ze sraczrurkami, z powodu braku większego pojemnika nadającego się do tego celu. No i mój pierwszy, prawdziwy lager, fermentowany w normalnej lodówce :)

 

 

Warka nr 59 (8/9 XI 2015) - Nelson Sauvin Pale Ale / Lager - Hospital Ale

 

5kg Pilzneński Castle Malting

3,5kg Pilzneński Strzegom

2kg Wędzony Weyermann

1kg Carahell Weyermann

0,5kg Zakwaszający Weyermann

 

Drożdże:

 

1056 American Ale (fermentor #1) - infekcja fenolowa, zawartość fermentora do kibla :(

2042 Danish Lager (fermentor #2) - umarły, w zastępstwie przerzuciłem pianę z #60 (BRY-97), niestety również wyszła infekcja fenolowa

WB-06 (Wysłodki)

 

Zacieranie:

 

36l

 

67-68°C -> 50°C - ok. 400-500 min

 

Wysładzanie:

 

3 x 20l

 

Chmielenie:

 

50g Chinook 60 min

100g Nelson Sauvin 15 min

100g Nelson Sauvin 5 min

100g Nelson Sauvin podczas chłodzenia

2 x 100g Nelson Sauvin na cichą

 

Blg po chmieleniu: 14,5-15°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 46l (2x23l) + wysłodki z dodatkiem miodu (ok. 250g) i ziaren jałowca -> zobaczymy, co z tego wyjdzie :) ekstraktu nie mierzyłem, liczę na fajny podpiwek :)

 

Drożdże dodano w temp. 22,5°C

 

Temperatura fermentacji: 18-20°C

 

Ale: 19-20°C

Lager: 9-11°C

Podpiwek: nie sprawdzałem, mało istotne ;)

 

Podpiwek zabutelkowany 29 XI 2015 z dodatkiem 40g cukru (19 x 0,5l + niecałe 0,5l zlewek)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba rozkręciłem się na dobre :)

 

Warka nr 60 (12 XI 2015) Black IPA

 

4,85kg Pilzneński Strzegom

1kg Monachijski I Strzegom

0,2kg Carafa Special III Weyermann

0,2kg Karmelowy Ciemny 400-800 EBC Strzegom

 

Zasyp:

 

18L + słody jasne w 56°C

podgrzewanie

68°C -> 58°C - 120 min

słody palone dodane po zacieraniu, na wygrzew do 78°C

 

Drożdże: uwodnione BRY-97 American west Coast

 

Chmielenie:

 

40g Chinook 60 min

25g Amarillo 10 min

25g Amarillo 5 min

25g Simcoe podczas wychładzania

25g Amarillo podczas wychładzania

25g Chinook podczas wychładzania

25g Simcoe na cichą

25g Amarillo na cichą

25g Cascade na cichą

 

Blg po chmieleniu: 16°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 20l (+ ok. 2-2,5l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temp: 30°C

 

Temperatura fermentacji: ok. 20°C

 

Chmielenie na cicho od 29 XI 2015, pierwsze 4-5 dni w temperaturze pokojowej, po czym przestawiłem na balkon (zakres temperatur w tym czasie wynosił od 0°C do 12°C)

 

Zabutelkowano 10 XII 2015 z dodatkiem 90g cukru (32x0,5l).

 

Dalsze plany:

 

1) Wędzone słodem pszenicznym piwo świąteczne z dodatkiem cynamonu, skórki słodkiej pomarańczy i imbiru

 

2) Seria lagerów: helles, pils, marcowe, koźlak, koźlak wędzony, porter bałtycki i imperialny porter. Zobaczymy co się z tego uda zrealizować :) Jeśli ktoś zna dobre drożdże płynne dolnej fermentacji, na gęstwie której mógłbym pojechać taką serię piw to byłbym wdzięczny za polecenie. W dolnej fermentacji jestem ciemną masą na chwilę obecną.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

helles, pils, marcowe, koźlak, koźlak wędzony, porter bałtycki i imperialny porter

Od marcowego do końca kolejki Wyeast 2308 Munich Lager, a i dwa pierwsze też na nich zrobisz.

 

 

Dziś rano zamówiłem drożdże i są to właśnie te, o których wspomniałeś :)

 

Zgoda - wolę już jednak korzystać z płynnych drożdzy, kupiłem kolbę do propagacji etc. więc wolę się pobawić czymś lepszym niż sucharki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety i drugi fermentor z warki #59 padł przez chlorofenole. Ciekaw jestem skąd się one wzięły, zwłaszcza, że podpiwek, który nawet nie był zagotowany wyszedł bez żadnej infekcji... Teraz czekam na mieszadło i po weekendzie startuje z serią lagerów, plus jakieś piwo świąteczne na szybko.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka nr 61 (30 XI 2015) - "Helles"

 

5kg Pilzneński Steinbach

0,2kg Zakwaszający Castle Malting

0,35 kg Carapils

 

Zacieranie:

 

słody wrzucone do 15l wody o temp. ok. 63°C

 

64°C -> 58,5°C - 40 min

 

73°C -> °C - 20 min 

 

-> wygrzew

 

Wysładzanie:

 

3 x 5l + 3l

 

Czas gotowania: 90 min

 

Chmielenie:

 

+5l wody (zbyt wysoki ekstrakt przed gotowaniem - 13,5° Blg)

 

20g Polaris 60 min 

30g Hallertau Mittlefruh 17 min 

30g Hallertau Mittelfruh 5 min 

40g Hallertau Mittelfruh podczas wychładzania 

 

Blg po gotowaniu - 14°

 

W fermentorze 25l piwa + 2,5l chmielin. Dodałem do tego 2l wody + 1l startera, przed fermentacją - 12,5° Blg ok. 28l. 

 

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - 2-dniowy starter na mieszadle magnetycznym z 1l wody i 100g suchego ekstraktu słodowego WES (temp. ok 23-24°C)

 

Drożdże dodano w temp 22°C, po 12h temperatura spadła do 14°C

Drugiego dnia fermentacji obniżyłem temperaturę do około 10-12°C

Dzień trzeci - 10-11°C

Dzień czwarty - 8-9°C

Dzień piąty - 9°C

Dzień szósty - 8°C

Dzień ósmy i kolejne - 7-8°C

13 XII - obniżenie temperatury do 3-4°C w celu sklarowania piwa przed rozlewem

 

Zabutelkowano 13 I 2016 z dodatkiem 175g cukru. Wyszło 56 x 0,5l + 1l "zlewek" na pomiar Blg i degustację.

 

Blg końcowe - 2,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.