gwzd Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Nie izolowałem niczym, parę postów wyżej masz zdjęcie mojego gara, w którym obecnie zacieram i warzę. Następnego dnia po prostu włączam palniki i mieszając doprowadzam w okolice 75-80 stopni. Mój zwycięski FES z Birofiliów również zacierał się prawie 600 minut i nic się nie skwasiło Edytowane 3 Lutego 2015 przez gwzd pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Raz czy dwa zacierałem w lodówce przez całą noc, rzeczywiście jest większa wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Pora powrócić do domowego warzenia Jednocześnie jest to pierwsza warka, którą wykonałem po przeprowadzce i na "nowej instalacji", tj. wysładzanie na 2 fermentory ze sraczrurkami, z powodu braku większego pojemnika nadającego się do tego celu. No i mój pierwszy, prawdziwy lager, fermentowany w normalnej lodówce Warka nr 59 (8/9 XI 2015) - Nelson Sauvin Pale Ale / Lager - Hospital Ale 5kg Pilzneński Castle Malting 3,5kg Pilzneński Strzegom 2kg Wędzony Weyermann 1kg Carahell Weyermann 0,5kg Zakwaszający Weyermann Drożdże: 1056 American Ale (fermentor #1) - infekcja fenolowa, zawartość fermentora do kibla 2042 Danish Lager (fermentor #2) - umarły, w zastępstwie przerzuciłem pianę z #60 (BRY-97), niestety również wyszła infekcja fenolowa WB-06 (Wysłodki) Zacieranie: 36l 67-68°C -> 50°C - ok. 400-500 min Wysładzanie: 3 x 20l Chmielenie: 50g Chinook 60 min 100g Nelson Sauvin 15 min 100g Nelson Sauvin 5 min 100g Nelson Sauvin podczas chłodzenia 2 x 100g Nelson Sauvin na cichą Blg po chmieleniu: 14,5-15° Objętość brzeczki nastawnej: 46l (2x23l) + wysłodki z dodatkiem miodu (ok. 250g) i ziaren jałowca -> zobaczymy, co z tego wyjdzie ekstraktu nie mierzyłem, liczę na fajny podpiwek Drożdże dodano w temp. 22,5°C Temperatura fermentacji: 18-20°C Ale: 19-20°C Lager: 9-11°C Podpiwek: nie sprawdzałem, mało istotne Podpiwek zabutelkowany 29 XI 2015 z dodatkiem 40g cukru (19 x 0,5l + niecałe 0,5l zlewek) Edytowane 29 Listopada 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Chyba rozkręciłem się na dobre Warka nr 60 (12 XI 2015) Black IPA 4,85kg Pilzneński Strzegom 1kg Monachijski I Strzegom 0,2kg Carafa Special III Weyermann 0,2kg Karmelowy Ciemny 400-800 EBC Strzegom Zasyp: 18L + słody jasne w 56°C podgrzewanie 68°C -> 58°C - 120 min słody palone dodane po zacieraniu, na wygrzew do 78°C Drożdże: uwodnione BRY-97 American west Coast Chmielenie: 40g Chinook 60 min 25g Amarillo 10 min 25g Amarillo 5 min 25g Simcoe podczas wychładzania 25g Amarillo podczas wychładzania 25g Chinook podczas wychładzania 25g Simcoe na cichą 25g Amarillo na cichą 25g Cascade na cichą Blg po chmieleniu: 16° Objętość brzeczki nastawnej: 20l (+ ok. 2-2,5l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temp: 30°C Temperatura fermentacji: ok. 20°C Chmielenie na cicho od 29 XI 2015, pierwsze 4-5 dni w temperaturze pokojowej, po czym przestawiłem na balkon (zakres temperatur w tym czasie wynosił od 0°C do 12°C) Zabutelkowano 10 XII 2015 z dodatkiem 90g cukru (32x0,5l). Dalsze plany: 1) Wędzone słodem pszenicznym piwo świąteczne z dodatkiem cynamonu, skórki słodkiej pomarańczy i imbiru 2) Seria lagerów: helles, pils, marcowe, koźlak, koźlak wędzony, porter bałtycki i imperialny porter. Zobaczymy co się z tego uda zrealizować Jeśli ktoś zna dobre drożdże płynne dolnej fermentacji, na gęstwie której mógłbym pojechać taką serię piw to byłbym wdzięczny za polecenie. W dolnej fermentacji jestem ciemną masą na chwilę obecną. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 W34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 helles, pils, marcowe, koźlak, koźlak wędzony, porter bałtycki i imperialny porter Od marcowego do końca kolejki Wyeast 2308 Munich Lager, a i dwa pierwsze też na nich zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 helles, pils, marcowe, koźlak, koźlak wędzony, porter bałtycki i imperialny porter Od marcowego do końca kolejki Wyeast 2308 Munich Lager, a i dwa pierwsze też na nich zrobisz. Dziś rano zamówiłem drożdże i są to właśnie te, o których wspomniałeś Zgoda - wolę już jednak korzystać z płynnych drożdzy, kupiłem kolbę do propagacji etc. więc wolę się pobawić czymś lepszym niż sucharki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Niestety i drugi fermentor z warki #59 padł przez chlorofenole. Ciekaw jestem skąd się one wzięły, zwłaszcza, że podpiwek, który nawet nie był zagotowany wyszedł bez żadnej infekcji... Teraz czekam na mieszadło i po weekendzie startuje z serią lagerów, plus jakieś piwo świąteczne na szybko. Edytowane 19 Listopada 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Warka nr 61 (30 XI 2015) - "Helles" 5kg Pilzneński Steinbach 0,2kg Zakwaszający Castle Malting 0,35 kg Carapils Zacieranie: słody wrzucone do 15l wody o temp. ok. 63°C 64°C -> 58,5°C - 40 min 73°C -> °C - 20 min -> wygrzew Wysładzanie: 3 x 5l + 3l Czas gotowania: 90 min Chmielenie: +5l wody (zbyt wysoki ekstrakt przed gotowaniem - 13,5° Blg) 20g Polaris 60 min 30g Hallertau Mittlefruh 17 min 30g Hallertau Mittelfruh 5 min 40g Hallertau Mittelfruh podczas wychładzania Blg po gotowaniu - 14° W fermentorze 25l piwa + 2,5l chmielin. Dodałem do tego 2l wody + 1l startera, przed fermentacją - 12,5° Blg ok. 28l. Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - 2-dniowy starter na mieszadle magnetycznym z 1l wody i 100g suchego ekstraktu słodowego WES (temp. ok 23-24°C) Drożdże dodano w temp 22°C, po 12h temperatura spadła do 14°C Drugiego dnia fermentacji obniżyłem temperaturę do około 10-12°C Dzień trzeci - 10-11°C Dzień czwarty - 8-9°C Dzień piąty - 9°C Dzień szósty - 8°C Dzień ósmy i kolejne - 7-8°C 13 XII - obniżenie temperatury do 3-4°C w celu sklarowania piwa przed rozlewem Zabutelkowano 13 I 2016 z dodatkiem 175g cukru. Wyszło 56 x 0,5l + 1l "zlewek" na pomiar Blg i degustację. Blg końcowe - 2,5° Edytowane 21 Stycznia 2016 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się