vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Poczekaj to 6 dni, przenieś wiadro do temperatury 20°C i tak zostaw, wrócisz to dofermentuje. Co do gęstwy, to ja bym nie płukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Vettis, na powierzchni pływają brązowo czarne cząstki. Boję się że po przeniesieniu do "ciepłego" wyjdzie coś nie tak. Potem cichą mam prowadzić w temp 20 tak jak radzisz czy z powrotem przenieść na temp 13-15 st C? Płukanie ma na celu wyekstrahowanie martwych drożdży i pozostałości. Syfku nie chcę przechowywać w lodówce by potem zadać nimi inną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Szczelnie załóż dekiel z rurką i zostaw, 9°Blg to dużo. To zostaw w tych 13°C na 6 dni. Ja nie płukam gęstw, nie miałem jakoś problemów przez to, przez 155 Warek, choć nie mówię, że tak się robić nie powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Który, to tak w ogóle dzień burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Który, to tak w ogóle dzień burzliwej? Od ostatniego poniedziałku czyli 6 dzień. Burzliwa widoczna była przez 3 dni aż mi wydmuchało wodę z rurki fermentacyjnej. Teraz jest spokój. Fakt, należy płukać gęstwę ale jak Tobie wychodziły warki bez płukania to znaczy że można. Po tych dodatkowych 6 dniach mam przelać na cichą? Czy butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ja bym przelał i w niskiej temperaturze przelagerował z 2 tygodnie. 6 dni na taki ekstrakt to mało, to że deki nie ma, nie znaczy, że już przestało fermentować. Faza wysokich krążków się zakończyła, teraz będzie schodzić spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ok zlewam jutro na cichą i pozostawiam na ok 2 tyg w temp 13-15 st C. Gęstwę zamierzam płukać i rozlać do trzech słoików a 0,5 l. Po 2 tyg rozleję do butelek. Po 4 tyg zobaczymy co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) No rób jak uważasz, ja bym przelał za 6 dni na cichą i wtedy do 13-15°C, a jeszcze lepiej do 1-3°C Uważaj, na granaty, po przelaniu, będzie wolniej dofermentowywać. Po co ci gęstwa teraz, skoro nie będzie cię przez 6 dni, lepiej się będzie miała jak poczeka w piwie, a piwo szybciej dofermentuje. Edytowane 23 Lutego 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Hmm. Zadałeś mi temat do rozmyślań. Ze względu na moje warunki mogę trzymać w temp ok 5 st powyżej temp zewnętrznej. Czyli jak jest 5 st na zewnątrz to mogę w 10 zostawić warkę. Masz rację gęstwa nie potrzebna mi już teraz. Może faktycznie zleję na cichą za 6 dni. Potem odzyskam z gęstwy drożdże. Na cichej tydzień i do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 No rób jak uważasz, ja bym przelał za 6 dni na cichą i wtedy do 13-15°C, a jeszcze lepiej do 1-3°C Uważaj, na granaty, po przelaniu, będzie wolniej dofermentowywać. Po co ci gęstwa teraz, skoro nie będzie cię przez 6 dni, lepiej się będzie miała jak poczeka w piwie, a piwo szybciej dofermentuje. Minęło 6 dni i wczoraj wieczorem badam blg a tu 8 !! Czyli przez 6 dni moje drożdże zjadly tylko 1 st? Fermentator stał w 13-15 st tak jak napisałeś. Nie wiem na co sie teraz zdecydować. Czy przelać na cichą na tydzień czy przenieść do 22 st C i poczekać kilka dni i wtedy ( jak spadnie jeszcze trochę blg) bez cichej odrazu do butelek. W sumie to już minęło 13 dni burzliwej Blg z 17 zjechało na 8. To trochę za wysoko. A może w 22 st C przemieszać wszystko w fermentatorze i pozostawić na kilka dni aż drożdże coś jeszcze zjedą. Poradź prosze co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ja bym jeszcze przeniósł do 22°C na jakieś trzy dni, po tym czasie jeszcze raz zmierzył, czy gęstość spadnie. Być może zacierałeś na słodko i więcej nie zejdzie. Rób na przyszłość test FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ja bym jeszcze przeniósł do 22°C na jakieś trzy dni, po tym czasie jeszcze raz zmierzył, czy gęstość spadnie. Być może zacierałeś na słodko i więcej nie zejdzie. Rób na przyszłość test FFT. Dzięki. A co zrobić jak po tych kilku dniach nie zejdzie? Ładować do butelek bez dodatku cukru? Żebym nie naprodukował sobie granatów. Co to jest za test FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Mogę Ci napisać, co ja bym zrobił na Twoim miejscu, ale nie daję gwarancji, że tak będzie dobrze Jak po 3 dniach blg by się nie zmieniło, to zabutelkowałbym z ostrożną ilością cukru do refermentacji (powiedzmy 80 g). Jedną butelkę zabutelkowałbym w plastikowego peta i na jego podstawie na bierząco sprawdzałbym jak zmienia się nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 http://www.wiki.piwo...5.9Bci_brzeczki Mogę Ci napisać, co ja bym zrobił na Twoim miejscu, ale nie daję gwarancji, że tak będzie dobrze Jak po 3 dniach blg by się nie zmieniło, to zabutelkowałbym z ostrożną ilością cukru do refermentacji (powiedzmy 80 g). Jedną butelkę zabutelkowałbym w plastikowego peta i na jego podstawie na bierząco sprawdzałbym jak zmienia się nagazowanie. POmysł dobry ale co zrobić jak w butelce plastikowej będzie takie ciśnienie że może ją rozwalić. Co wtedy z butelkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Wtedy upuszczasz gaz, delikatnie z butelek, na kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Gdy już Ci rozerwie peta, to nie będziesz miał problemu, bo wcześniej porozrywa wszystkie szklane butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Wtedy upuszczasz gaz, delikatnie z butelek, na kilka razy. No tak to jest jakieś wyjście. Miałbym ułatwioną sprawę bo butelkuję tylko do butelek z zamknięciem patentowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 No nie wiem czy to ułatwia sprawę. Problem granatów rozwiązuje dofermentowanie piwa i odpowiednie obliczanie surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Gdy już Ci rozerwie peta, to nie będziesz miał problemu, bo wcześniej porozrywa wszystkie szklane butelki No tak i wtedy koniec mojego warzenia. Przekładam fermentator w ciepłe miejsce 22 st C. Jak ruszy to opiszę co zrobiłem. Jeszcze jedno: ile czasu może stać taka warka na burzliwej? Bo może jak zeszło 1 st blg na 6 dni to za cztery tygodnie miałbym blg 4 i nie byłoby tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Mój koźlak ostatnio stał na burzliwej dwa miesiące - o ile się nie zakazi, to nic mu nie będzie. Przy kolejnym pomiarze zwróć uwagę na temperaturę próbki. Jeżeli ostatnio mierzyłeś gęstość piwa, które miało 13°C, a następnym razem zmierzysz piwo o temperaturze 22°C, to ta różnica również wpłynie na wynik. Bo może jak zeszło 1 st blg na 6 dni to za cztery tygodnie miałbym blg 4 i nie byłoby tak źle. Raczej mało prawdopodobne, żeby tak powoli i konsekwetnie drożdże zjadały cukry. 80% fermentowalnych cukrów jest zużywana przez drożdże w 20% czasu całej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Mój koźlak ostatnio stał na burzliwej dwa miesiące - o ile się nie zakazi, to nic mu nie będzie. Przy kolejnym pomiarze zwróć uwagę na temperaturę próbki. Jeżeli ostatnio mierzyłeś gęstość piwa, które miało 13°C, a następnym razem zmierzysz piwo o temperaturze 22°C, to ta różnica również wpłynie na wynik. Bo może jak zeszło 1 st blg na 6 dni to za cztery tygodnie miałbym blg 4 i nie byłoby tak źle. Raczej mało prawdopodobne, żeby tak powoli i konsekwetnie drożdże zjadały cukry. 80% fermentowalnych cukrów jest zużywana przez drożdże w 20% czasu całej fermentacji. Blg zawsze mierzę w temp 20 st C. Jeśli ma niższą bądż wyższą sprowadzam do 20 st. Te wczoraj zbadane 8 Blg jest oczywiście obarczone błędem temp i samego ballingomierza. Może być że faktycznie mam 9 lub 7 blg. Ale to i tak za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 No rób jak uważasz, ja bym przelał za 6 dni na cichą i wtedy do 13-15°C, a jeszcze lepiej do 1-3°C Uważaj, na granaty, po przelaniu, będzie wolniej dofermentowywać. Po co ci gęstwa teraz, skoro nie będzie cię przez 6 dni, lepiej się będzie miała jak poczeka w piwie, a piwo szybciej dofermentuje. Minęło 6 dni i wczoraj wieczorem badam blg a tu 8 !! Czyli przez 6 dni moje drożdże zjadly tylko 1 st? Fermentator stał w 13-15 st tak jak napisałeś. Nie wiem na co sie teraz zdecydować. Czy przelać na cichą na tydzień czy przenieść do 22 st C i poczekać kilka dni i wtedy ( jak spadnie jeszcze trochę blg) bez cichej odrazu do butelek. W sumie to już minęło 13 dni burzliwej Blg z 17 zjechało na 8. To trochę za wysoko. A może w 22 st C przemieszać wszystko w fermentatorze i pozostawić na kilka dni aż drożdże coś jeszcze zjedą. Poradź prosze co zrobić? Ja radziłem ci na początku, żebyś przeniósł wiadro na 6 dni do 22°C, ty się obawiałeś że coś się z nim stanie. Dlatego napisałem, że jak się boisz to zostaw w tej niższej temperaturze. Ja osobiście w takim przypadku przeniósłbym wtedy do wyższej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 No rób jak uważasz, ja bym przelał za 6 dni na cichą i wtedy do 13-15°C, a jeszcze lepiej do 1-3°C Uważaj, na granaty, po przelaniu, będzie wolniej dofermentowywać. Po co ci gęstwa teraz, skoro nie będzie cię przez 6 dni, lepiej się będzie miała jak poczeka w piwie, a piwo szybciej dofermentuje. Minęło 6 dni i wczoraj wieczorem badam blg a tu 8 !! Czyli przez 6 dni moje drożdże zjadly tylko 1 st? Fermentator stał w 13-15 st tak jak napisałeś. Nie wiem na co sie teraz zdecydować. Czy przelać na cichą na tydzień czy przenieść do 22 st C i poczekać kilka dni i wtedy ( jak spadnie jeszcze trochę blg) bez cichej odrazu do butelek. W sumie to już minęło 13 dni burzliwej Blg z 17 zjechało na 8. To trochę za wysoko. A może w 22 st C przemieszać wszystko w fermentatorze i pozostawić na kilka dni aż drożdże coś jeszcze zjedą. Poradź prosze co zrobić? Ja radziłem ci na początku, żebyś przeniósł wiadro na 6 dni do 22°C, ty się obawiałeś że coś się z nim stanie. Dlatego napisałem, że jak się boisz to zostaw w tej niższej temperaturze. Ja osobiście w takim przypadku przeniósłbym wtedy do wyższej temperatury. Fakt Tak zdecydowałem. Ale to dla mnie nauczka że warto słuchać doświadczonych. No nic wyciągnąłem już wiadro do 22 st i poczekam do niedzieli. Zobaczę co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jest niedziela wieczór. Minęło 3 dni od przeniesienia fermentatora do temp 22 st C. Zbadałem Blg i dalej jest 8 st ( w 20 st C) niby nic się nie zmieniło ale zauważyłem na powierzchni niezłej grubości pianę białą gęstą w jednym obszarze lekko brązową. Mam wrażenie, że cos się zaczyna dziać. W rurce fermentacyjnej lekko podnósł się poziom w jednym ze zbiorniczków. Postanawiam przetrzymać fermentator w tych warunkach do przyszłego weekendu ( sobota czyli jeszcze 6 dni) i wtedy zobaczę czy blg opadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się