Pierre Celis Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wczoraj ogłoszono wyniki prawdopodobnie najbardziej miarodajnego plebiscytu na Piwo Roku 2012 organizowanego przez portal Browar.biz. Plebiscyt jest wiarygodny, ponieważ obejmuje swoim zasięgiem wszystkie piwa warzone w Polsce, a oceniają ludzie, którzy na piwie znają się nieco lepiej niż przeciętny Kowalski. Mam na myśli aktywnych użytkowników forum browar.biz. Głosowałem i ja. Przyznam, że ostateczne wyniki nie zaskoczyły mnie szczególnie – co najmniej w połowie zgadzają się z moimi wyborami. Jedyne spore zaskoczenie, to wysoka pozycja piw z browarów restauracyjnych (w szczególności Browar Widawa). Dziwi to o tyle, że są to piwa wypuszczane w niewielkich ilościach i są trudno dostępne. Ciężko jednak nie przyznać racji konsumentom. Browary restauracyjne, które porzuciły sztywny kanon jasne-ciemne-pszeniczne, warzą naprawdę ciekawe i udane piwa. Chciałbym jednak szerzej skomentować inny fakt. Mianowicie za czołowymi polskimi piwami stoją piwowarzy domowi. Bodajże Tomek Kopyra ułożył sformułowanie, że piwowarzy domowi będą kuźnią kadr dla browarów rzemieślniczych. Chyba sam nie spodziewał się, że jego słowa spełnią się tak szybko. Spójrzmy tylko pobieżnie na listę: Browar Pinta – receptury Ziemka Fałata, ale też innych piwowarów domowych. AleBrowar – choć chłopaki się tym jakoś specjalnie nie chwalą, to jestem przekonany, że mają piwowara domowego na pokładzie. Artezan – trio piwowarów domowych – Materski/Doroszkiewicz/Wypych Browar Widawa – część nagrodzonych piw autorstwa Tomka Kopyry. Manufaktura Piwna (Jabłonowo) – Marcin Chmielarz jest autorem Alta, Burego Kocura i Pilsa. Browarnia Gdańsk – Michał Saks Żywiec/Bracki Browar Zamkowy – Rauchbock autorstwa Andrzeja Milera Haust – receptury Krzysztofa Kuli I to dopiero początek. W tym roku na pewno powstanie kilka nowych browarów, w których warzyć będą ludzie wywodzący się ze środowiska piwowarów domowych. Toruński Jan Olbracht już rozpoczął wspólne warzenie z piwowarami domowymi. Agnieszka Łopata buduje od podstaw mały browar w Bieszczadach. Tomek Rogaczewski kończy powoli procedury związane z otwarciem Pracowni Piwa. Browar Przystań w Chorzowie na stanowisku piwowara zatrudnił Adama Wróbla, utytułowanego piwowara domowego. Można by jeszcze wymieniać dłużej. Wynika z tego jedno. Zapowiada się fascynujący piwny 2013 rok! Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się