Lumpy Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Witam wszystkich Od jakiegoś czasu czytam to forum, w końcu przyszedł czas na mój pierwszy krok w tworzeniu piwka Wczoraj popełniłem swoją pierwszą warkę - Hefeweizen z zestawu słodów Browamatora Zacierałem infuzyjnie w garze, wyszło trochę mniej niż z instrukcji - 18l 13BLG Dzisiaj spróbuje zrobić Dunkelweizen W tym wątku będę zapisywał moje postępy w piwowarstwie pozdrawiam całą piwna brać Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Hej właśnie jestem w takcie zacierania dunkelweizena z zestawu słodów z browamatora Zacieram w lodówce Wygodniej niż w garnku moim zdaniem, zrobiłem w niej też filtrator z kranikiem z rurki miedzianej 15tki ponacinanej tarczą 0,8 mm co 2 mm (oczywiście ukłony w stronę kolegów z forum za szczegółowe opisy różnych patentów) Wczoraj filtrowałem nią hefeweizena i poszło bardzo dobrze Hefeweizen właśnie bulka w fermentorze temperatura fermentacji 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 powodzenia w dalszym warzeniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Dzisiaj piwka coś tak niemrawie bulkają temperatura fermentacji 18C, Zacząłem budować garnek do zacierania i filtracji z garnka elektrycznego 29L, wyrzuciłem plastikowy oryginalny kranik i zamontowałem mosiężny 1/2" teraz robię filtrator z nierdzewnej tacy, nacinam ja tarczą 0,8mm grubości w sobotę test: Oktoberfestbier z zestawu BA bo temperatury sprzyjają Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Dzisiaj warzyłem oktoberfestbier z zestawu BA BLG 13 Zacieranie w lodówce wyszło 18l BLG 13,5 w 15 °C zapodałem uwodnione drożdże W34/70 Fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 9-10C po 10 dniach cicha w temperaturze 0-2C 4 tyg 3 dni przerwy diacetylowej w 15C 27.03 butelkowany z dodatkiem 130g glukozy FG 4blg Sprawdzałem też jak się mają nastawione tydzień temu weizeny hefe - 2,5 BLG dunkel 3 BLG poczekam jeszcze z 3 dni sprawdzę BLG i pewnie w butelki pójdzie Lumpy Edytowane 28 Marca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 we wtorek 19.02 warka 1 Hefeweizen zabutelkowana z dodatkiem 7g glukozy / litr BLG końcowe 2,5 warka 2 Dunkelweizen zabutelkowana z dodatkiem 7g glukozy / litr BLG końcowe 3 refermentacja w temperaturze 20C jutro chcę uwarzyć weizenbocka wykorzystując gęstwę z dunkelweizena którą trzymam od wtorku w lodówce Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Tak szybko już 3 warki, pod wrażeniem jestem, bo mnie to idzie jak krew z nosa, brak czasu Widać kolega jest psze smakoszem, bo ciągle pszenicę sobie warzy Fajne piwka, powodzenia i niechaj nieproszeni goście omijają warki twe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Tak szybko już 3 warki, pod wrażeniem jestem, bo mnie to idzie jak krew z nosa, brak czasu Widać kolega jest psze smakoszem, bo ciągle pszenicę sobie warzy Fajne piwka, powodzenia i niechaj nieproszeni goście omijają warki twe Hej Dużo czasu mam teraz bo w branży budowlano-drogowej robię a teraz zastój w robocie to warzę Pszeniczniaka akurat teraz robię bo chcę wykorzystać gęstwę drożdżową Jutro odmiana - stout owsiany pozdro Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 U mnie zupełnie odwrotnie - czasu w ogóle nie mam. Chociaż w przyszłym tygodniu parę wolnych chwil ma się znaleźć, więc zamówiłem już składniki na dwie kolejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Dzisiaj uzupełnienie zapisków WARKA #4 24.02 weizenbock wg receptury Weizenbock, Jacek Stachowski (Stasiek) – Wiki piwo.org tylko słody karmelowe i barwiące były zamienione na odpowiedniki ze Strzegomia Wyszło 19L BLG 17* Drożdże - 200ml gęstwy po dunkelwezien zadane w 18C fermentacja w 19C 5.03 - przelany na cichą temperatura 5°C 19.03. 4,4 blg, butelkowanie z dodatkiem 160g glukozy Już 10 dni po butelkowaniu jest bardzo dobry WARKA #5 26.02 stout owsiany z zestawu BA Dałem więcej chmielu niż w przepisie BA 30g marynki - 90' 10g lubelskiego 75' Wyszło 19L BLG 14 Drożdże S-04 uwodnione zadane w 18C Fermentacja w 19C 8.03 - przelany na cichą temperatura około 5°C 23.3 - zabutelkowany + 140g glukozy 10 dni po butelkowaniu - smaczny lecz gazu i piany śladowe ilości plan na weekend - IPA i powtórka dunkelweizen Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Drobna sugestia - zmień nazwę tematu. Browar zdaje się już wystartował i hula aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 hehe... muszę najpierw jakąś nazwę dla browaru wymyślić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Wczorajszy dzień był bardzo pracowity Zacząłem o 10tej skończyłem o 19tej i wychodzi na to że lepiej dwa piwka pod rząd robić - jedno sprzątanie a radość podwójna Warka #6 - dunkel lager 12BLG 25L 1,5kg pilzneńskiego 2,25 kg monachijskiego 650g karmel ciemny strzegom 100g czekoladowy dodany dla barwy po przerwie w 72C zacieranie infuzyjne 53C - 10' 62C - 60' 72C - 20' 76C i do filtracji Przed gotowaniem było 30L BLG10 chmielenie 15g marynki granulat - 60' 15g marynki granulat - 30' 45g lubelski granulat - 10' po gotowaniu 25L BLG 12,5 ochłodziłem do 10C i dodałem gęstwe zebraną z oktoberfestbier (W34/70) Fermentacja w 10C po 2 tyg cicha 0-4C - 14 dni przerwa diacetylowa 4 dni w 16C 27.03 butelkowane z dodatkiem 160g glukozy FG 3,2 blg nawet takie zielone nienagazowane było smaczne po 20 dniach od butelkowania - smak podobny do velkopopowickiego kozela lecz za mało gazu Warka #7 IPA z zestawu BA robiona zgodnie z instrukcją jedyne odstępstwo to gotowanie wydłużone do 90' bo za dużo mi się wysłodziło brzeczki i miała tylko 11,5 BLG Schłodzone do 18C dodałem uwodnionych drożdży US-05 Temperatura fermentacji 17-20C 23.03 rozlany z dodatkiem 160g glukozy po 7 dniach od butelkowania próba - piwo smaczne ale trochę za mało gazu i goryczki, wyszło takie Pale ale nie IPA Lumpy Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Jako że Hefeweizen z warki #1 powoli się kończy wyszedł dość dobry, czuć banany, piękna piana, to następna warka miała by być podobna Warka #8 Hefeweizen 3.03.2013 25L 13BLG Zasyp: 3,1 kg pszeniczny strzegom 2kg pilznenski 0,25 kg carahell zacieranie: 43-45C - 60' tylko pszeniczny 53C - 15' 63C - 30' 72C - do negatywnej jodowej około 15' 76 i filtracja (trwała 2h) wyszło 31l brzeczki BLG 13, przez co odebrałem 5 l przed gotowaniem rozcieńczyłem do 7blg i odłożyłem do spasteryzowania (na startery) resztę uzupełniłem wodą do 30l gotowanie 80 min chmielenie - spalt select po 10' - 17g po 30' - 12g po 75' - 12g wyszło 25l brzeczki 13 blg zadane ok 150ml gęstwy po pierwszym hefeweizen w temperaturze 15C gęstwa była przemywana wodą PH3 z dodatkiem CLO2 (około 20ppm) drożdże ruszyły po około 1,5 doby od zadania temperatura fermentacji 19-20C 14.03 warka #8 Hefeweizen zabutelkowana z dodatkiem 200g glukozy 5. 03 przelałem weizenbocka na cichą temperatura 5C W niedziele powtórka dunkelweizen Lumpy Edytowane 15 Marca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Panie, z pana to Psze gość, że ciągle te pszenice robi Ale cieszę się, że wychodzi dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 robie bo mi i moim znajomym posmakowalo piwo z pierwszych dwoch warek po za tym pszenica szybko jest pijalna od warzenia pozdro lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) wczoraj wyszła cała pszenica ze skrzynek ale smakowała podobno więc dzisiaj........ warka #9 dunkelweizen powtórka 25 L BLG 13 Zasyp: pilzneński -1,6 kg pszeniczny - 2,4 kg monachijski II - 0,75 kg pszenica prażona - 60g Carawheat - 0,25 kg Zacieranie: 43-45 C - 60' tylko pszeniczny 53C - 15' 63C - 20' 72C - 20' negatywna jodowa i dodanie prażonej pszenicy 76C i filtracja Gotowanie 90' Chmielenie Lubelski 70' - 20g Lubelski 50' - 10g Lubelski 5' - 10g Chłodzenie do 16C zadana gęstwa WB-06 około 150ml temperatura fermentacji 19C 24.03 zabutelkowany z 200g glukozy blg końcowe 3,2 Lumpy Edytowane 24 Marca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Uzupełnienie dziennika działalności browaru: 10.03.2013 American Lager 25L BLG 12,5 na podstawie przepisu codera http://www.piwo.org/...9085#entry69085 0,9kg ryżu skleikowane w 6l wody gotowane 20 min woda zakwaszona kwasem fosforowym 4 ml/15l 3,5 kg pilzneńskiego Zacieranie 65-66C - 60' 72-73C - 20' negatywna jodowa podgrzanie do 76 filtracja Chmielenie 80' Hallertau 30g 10' Cascade 10g gotowanie w sumie 90' Drożdże W34/70 gestwa około 150ml zadane w 15°C Fermentacja w 8°C 30.3 przelane na cicha temp fermentacji 0-4 C ostatni tydzień temperatura fermentacji 8C 20.04 zabutelkowane z 220 g glukozy rozpuszczonej w 1 l wody blg końcowe 2,5 Warka #11 Stout 25L BLG13 Pilznenski 1,8 kg Monachijski 2kg czekoladowy 400 strzegom 160g czekoladowy 1200 strzegom 200g karmelowy 30 300g karmelowy 150 150g jęczmień palony zastąpiłem czekoladowym 1200 zacieranie: 67-68C - 60 min 72C - 10min dodany czekoladowy 1200 76 i do filtracji Chmielenie: 75' - marynka 20g 40' lubelski 20g gotowanie w sumie 80 min Drożdże S-04 gestwa z poprzedniego stouta zadane w 20C fermentacja 18-19C 27.03 Stout przelany na cichą 20.4. zabutelkowane z 200g glukozy, BLG końcowe 4,5 Edytowane 7 Lipca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Witam ponownie Brzeczka się chłodzi więc mam chwile Było już późno a piątek bez warzenia to piątek stracony Szukam przepisów co by tu dzisiaj szybkiego.... wybór padł: Warka #12 Pale Ale 25L 13 Blg Zasyp: pale ale strzegom - 4,7kg carahel weyermann - 250g zacieranie 67-68C - 60min jodowa - coś tam widać jeszcze 10' potem znów jodowa i jest ok do filtracji podgrzane wodą do 76C, poczekałem 15 min na ułożenie złoża filtracja sprawnie około godziny chmielenie 60' marynka 40g szyszka 10' lubelski 30g szyszka Wyszło 24L BLG 14 Zadane 120ml gęstwy S-05 po IPA w temperaturze 17C fermentacja 17 - 21 C 30.03 przelane na cichą 20.4 zabutelkowane z 200g glukozy blg końcowe 3 Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Wczoraj postanowiłem uwarzyć Witka Warka #13 Witbier 25L wg przepisu dori http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori) Pilzneński - 2,5 kg Pszeniczny- 650 g Płatki pszeniczne - 1kg Płatki owsiane - 0,5kg Mąka pszenna - 250g (nigdy więcej nie popełnię tego błędu - następnym razem ześrutowana pszenica niesłodowana) Mąka i płatki skleikowane w 8l wody dolane 5 l wody temperatua 70C dodane słody temperatura 65C - 100min 72C - 30min, negatywna jodowa przelane do filtratora i dolane wody do podniesienia temperatry do 76C filtracja masakra -4 godziny i dopiero 15l dolałem do pełna wody i zostawiłem na noc rano gotowałem, do gotowania poszło 30l Chmiele Marynka szyszka 8,1% 30 g 70 min curacao 12g kolendra 10g - 15 min curacao 13g kolendra 8g - 5 min dorożdże Wyeast 3944 zadane w temperaturze 18C Wyszło 24,5 l BLG 12,5 27.03 - przelane na cichą 13.04 - butelkowanie 200g glukozy Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Warka #14 Altbier 25L 11,5 Blg wg.przepisu @zgoda http://www.piwo.org/...-altbier-zgody/ czyściłem zapasy słodów i zasyp był nasępujący: Monachijski II - 3,8 kg Pilzneński - 0,7kg Carmunich I - 0,5 kg Carafa III special - 50g 62-65C - 30' 70-73C - 70' chmielenie 50g spalt select 60' mech irladzki 5g - 10' drożdże gęstwa S-05 150ml zadane w 15C temp fermentacji 15-18C pod koniec cichej 20C 1.4 przelane na cicha blg 4 13.4 - zabutelkowane blg 4 200g glukozy Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) W nocy z sobotę na niedzielę 30/31 popełniłem następującą warkę: Warka #15 wielkanocna CIPA czyli ciemne IPA Wielkość warki: 25,000 L Objętość gotowania: 28,000 L Czas gotowania: 60,000 min Gęstość początkowa: 16 BLG Zasyp: Pale Ale strzegom 5 kg Caramunich I Weyermann 0,5 kg Pszeniczny strzegom 0,5 kg Wiedeński strzegom 1 kg Karmelowy strzegom 0,5 kg Carafa II 0,5 kg - dodana przed mashout Zacieranie w 65-66 C 100min (do negatywnej jodowej) mashout 76C 10min Wyszło 31L BLG15 odebrałem 3 l do spasteryzowania i dodam do refermentacji Chmielenie 60min 50g marynka 8,1 AK szyszka 45min 20g marynka granulat 30 min 50g lubelski 3AK szyszka 3 min cascade, citra, palisade, simcoe po 10g każdego Dolałem pod koniec gotowania 1,5 wody Do fermentacji poszło 26l 16BLG Gęstwa S-05 około 200ml z IPA zadana w 20C 1.04 piwo juz bulka temp fermentacji 19C 13.04 przelane na cicha blg 6 dodane: cascade, citra, palisade, simcoe po 10g każdego 29.4 - zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy FG 4,5 Edytowane 7 Lipca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) W sobotę 1.6 z okazji dnia dziecka : Warka #16 PILS Wielkość warki: 25,000 L Objętość gotowania: 31,000 L Czas gotowania: 60,000 min Gęstość początkowa: 14 BLG Zasyp: Pilzneński strzegom 4,2 kg Monachijski I strzegom 0,55 kg Carapils 0,2 kg Zacieranie: 50C - 10' 62C - 20' 72C - 40' 78C - 5' Wyszło 31L do gotowania Chmielenie 60min 35g marynka 8,1 AK szyszka 15 min 20g styrian goldings szyszka 5 min 10g styrian goldings szyszka 1 min 10g styrian goldings szyszka Drożdże Munich Lager zadane w 15°C Fermentacja 9-12°C - 2 tyg początkowo na dworze potem lodówka Cicha 6°C (w lodówce) rozlane 30.6 z 150 g glukozy FG 2,5 blg Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) W niedziele 2.6. z rozpędu zrobiłem: Warka #17Hefewizen #3 Zasyp na 25kg Pszeniczny strzegom 3kg Pilzneński strzegom 2kg Carahell 250g Zacieranie:42 - 43C - 15' 53C - 15' 63C - 30' 72C - 30' 78C - 5' wyszła słaba wydajność bo zrobiła się szczelina w młócie przy ścianie lodówki turystycznej w której filtruje dodałem do gotowania 500g ekstraktu suchego Gotowanie 80' chmielenie 70' Spalt select 20g 30' Spalt select 10g 5' Spalt select 10g Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen zadane w 20C fermentacja 14 dni w temperaturze 20-23C rozlane 16.6 z dodatkiem 210g glukozy próbowałem 22.6 i jest już nagazowane to poszło wszystko do lodówki Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) 16.6 Warka #18 Marcowe#2 Zasyp: Pilzneński strzegom - 4kg Monachijski I strzegom - 1kg Carapils - 0,4kg Caramunich I 0,25kg zacieranie: 53C -15' 62C - 30' 72C - 15' 78C - 5' gotowanie 70' chmielenie 60' 37g spaltselect i 15g Hersbrucker szyszka 15' 25g Hersbrucker szyszka schłodzone do 20C i dodana gęstwa z pilsa Wyeast 2308 Munich Lager OG 14Blg fermentacja w lodówce 8-9C 30.6 przelane na cichą blg 4 temp 5 C 11.8 zabutelkowane 25L z 180g glukozy FG 2,2 Blg Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się