Skocz do zawartości

Nołnejm browar


Rekomendowane odpowiedzi

17.6

 

Warka #19

Dunkelweizen #3 na podstawie przepisu @zgoda

 

Pszeniczny strzegom 3kg

Monachijski II strzegom - 1,6kg

karmelowy 150 strzegom - 0,42kg

karmelowy 600 strzegom - 0,18 dodany przed mashout

 

 

Zacieranie:

 

42C - 30'

62C - 20'

72C - 45'

76C - 10'

 

Gotowanie 80'

 

chmielenie:

 

75' - 15g lubelski szyszka

50' - 15g lubelski szyszka

10' - 15g lubelski szyszka

zadane gęstwą po hefeweizen #3 w temp 20C

OG 13

fermentacja w skrzyni styropianowej z butelkami z lodem temperatura 15-20C

28.6 zabutelkowane 25 L z dodatkiem 215g glukozy FG 3,5

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

25.6

Warka #20 AIPA

 

Zasyp

 

PaleAle strzegom - 3,5kg

pilznenski strzegom - 2,2 kg

karmel 30 strzegom - 0,36kg

bursztynowy strzegom - 0,24kg

 

Zacieranie:

 

63C- 60'

72C - 20'

78C - 5'

 

Chmielenie

 

Centennial 10,5% 36,000 g Gotowanie 70,000 min Granulat 34,6

Cascade 6,0% 12,000 g Gotowanie 50,000 min Granulat 6,1

Centennial 10,5% 24,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 17,1

Challenger 7,0% 13,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 6,2

Cascade 6,0% 12,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 2,3

Citra 12,0% 12,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,5

Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

Centennial 10,5% 24,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

 

po zdekantowaniu znad osadów do fermentora poszło 24l 14,5 blg

7.07 przelane na cichą blg 3, temperatura fermentacji 15-20C w skrzyni styropianowej

z butelkami z lodem

 

zadane US-05 temperatura zadania 20°C

 

14.7 dodane Simcoe,Mosaic,Citra,Palisade po 10g granulatu

21.7 zabutelkowane z 200g glukozy (5 l do mini kega) FG 2,2 blg

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.06

Warka #21 Hefeweizen #4

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 1,4kg

Pszeniczny 3,2 kg

Carahell - 0,3kg

 

Zacieranie 44-45C - 25'

62C - 40'

72C' - 40'

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie 36g lubelski szyszka 3,1AK 60'

 

Drożdże 3068 gęstwa II gen po dunkelweizen zadane w 21C

Fermentacja 15-20C

 

Zabutelkowane 14.7 220g glukozy

FG 3 Blg

 

 

30.06

 

Warka #22

 

PILS

 

Zasyp

 

Pillzneński strzegom 5,2kg

Carapils 0,7kg

 

Zacieranie:

 

53 -15'

63 - 40'

odebranie dekoktu 40% objetosci

dekokt 72 - 10'

100 - 20'

dodanie dekoktu

72 - 40'

76 - 5'

 

do gotowania poszło 30l

 

gotowanie 90'

chmielenie

 

marynka szyszka 30g - 90'

marynka szyszka 26g i hallertau hersbrucker szyszka 20g- 30'

hallertau hersbrucker szyszka 40 g 0'

 

do fermentacji poszło 23l blg 13

drożdże gęstwa 2308 Munich Lager z marcowego zadane w 19C poszło od razu do lodówki

było to moje pierwsze piwo z dekokcją

nie obyło się oczywiści bez kuchy bo zacier w kotle głównym wystygł za bardzo

i po dodaniu dekoktu było tylko 70C musiałem dodatkowo podgrzewać

 

14.7 przelane na cichą 3 blg

11.8 zabutelkowane z 150g glukozy

FG 2,7 blg

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

14.7

 

Warka # 23 AIPA II

 

Zasyp:

 

Pale Ale Strzegom 4 kg

Wiedeński Strzegom 3 kg

Pszniczny Strzegom 0,5kg

Karmelowy 300 Srzegom 0,3kg

 

Zacieranie 67-64C - 100 min

 

do gotowania poszło 31L

 

Chmielenie:

 

Citra 12,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,3

Palisade 7,5% 10,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 6,4

Simcoe 12,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,3

mosaic 11,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 14,1

Cascade 7,5% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Szyszka 13,3

Citra 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

Palisade 7,5% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

Simcoe 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

mosaic 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0

 

Zadane gęstwą US-05 II gen 100ml w 20C

 

do fermentacji poszło 25L 15,5 blg

27.7 - przelane na cichą temp 15-20C

11.8 dodane chmiele:

10g mosaic

10g citra

10g simcoe

i do lodówki 5C16.08 - rozlew z 200g glukozy FG 3blg

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzisiaj po prawie 3 latach przerwy reaktywacja browaru w nowym miejscu z nowym sprzętem

 

Warka 24 Testowa - Marcowa

 

zasyp:

 

Pilzneński - 9,6kg

Monachijski - 2,4kg

Carapils - 0,9kg

Caramunich I - 0,6 kg

 

Woda RO 40L do kadzi zaciernej

słody wsypane w 53C

53C - 15min

przjejscie miedzy 53C a 63Cw 30min

63C - 45min

72C-15min

78C - 5 min

filtracja 40 L wody

do warzelni poszło 65L i 5 l odebrane do spasteryzowania.

gotowanie 90 min

chmielenie

Spalt Select 40Gg +  lubelski 70g - 60min

Hallertau 70g 15 min

Chłodzenie wymiennikami płytowymi 15 min do 10C

odchmielacz przypchał się i do fermentacji poszło 55L 13Brix (5 litrów zostało w warzelni)

starter z W34/70 1,5l 

 

sprzęt trochę do poprawy 

 

 

 

zabutelkowana 14.04.16 z 7 glukozy/ litr - nawet nie nagazowane piwo bardzo smaczne

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

mając chwilę wolego czasu uzupełniam zapiski:

 

06.03.2016

 

wujek z ameryki (jasne pełne z chmielami usa)

 

zasyp na 60 L

 

pilzneński strzegom - 12kg

karmel 30 strzegom - 1kg

meladoidynowy weyermann - 0,5kg

 

zacieranie:

53C -15'

62C - 45'

72C - 15'

78C - 5'

 

gotowanie 90'

 

chmielenie:

centennial 50g - 60'

cascade 75g - 15'

cascade 100g - 1'

centennial 50g- 1'

 

schłodzone do 10C

starter z  W34/70

 

fermentacja 8C - 14dni

cicha 2C - 23dni

24 dnia do 16C i po ogrzaniu dodanie 10g żelatyny (zapomniałem przy warzeniu o chrobotku)

i do 2 C

14.4 rozlew 19l do kega i reszta w butelki (ok 60 butelek)

 

wyszło bardzo smaczne piwo, lekkie, fajna goryczka, piana jak z ubitego jajka :D, z kega już prawie nie ma, na pewno będę powtarzał i może dodam następnym razem chmiele na zimno.

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.03.16

 

APA  SH amarillo

 

 

zasyp 60L 12Blg

 

pale ale strzegom - 9kg

pilzneński strzegom - 2kg

pszeniczny strzegom 1kg

karmelowy 30 strzegom 1kg

 

zacieranie 66C - 90'

78C - 5'

 

do gotowania 67L

gotowanie 80 min

chmielenie:

 

Amarillo 75g 60'

Amarillo 100g 15'

Amarillo 125g 0'

Amarillo 200g na zimno 5 dni

 

do fermentacji poszło 60L 12blg

 

mikroby FM52 starter 2L z mieszadła

 

Fermentacja 16-17C - 14dni

potem 14dni w 9C

dodanie chmielu 

klarowane żelatyną 10g

po 2 dniach dodanie żelatyny i do 2c

blg końcowe 3

14.4 butelkowanie z 7g glukozy/ L i do kega 19L

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.03.2016

Warka 27

 

Hefeweizen 55L 12 Blg

 

Zasyp:

 

Pszeniczny strzegom - 9 kg

Pilznański strzegom - 4kg

Karmelowy 30 strzegom - 0,6kg

 

Zacieranie

 

45 - 15'

53 - 10'

62 - 30'

72 - 30'

78 - 5'

 

 

Gotowanie 80' 60L

Chmielenie SpaltSelect

 

30g - 70'

30g - 30'

30g - 5'

 

55L12,5 blg do fermentacji

 

mikroby WB06 starter 2l dodane  w 20C

 

fermentacja 14 dni w 18-20C

 

rozlew przy 2,5 blg 8,5g glukozy na L

 

wyszło bardzo dobre, ładna piana, dużo bananów i goździków w aromcie, troszkę za mało chmielu jak będę powtarzał dodam z po 35g

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.03.2016 Warka 28 Grodziskie

 

Zasyp:

 

100% Weyermann pszeniczny wędzony dębem

 

Zacieranie :

 

8,7 kg weyermann oak wheat

66C 70'

78C 1'

 

marynka 50g 60'

lubelski 35g 10'

lubelski 55g 10'

 

gotowanie 60'

 

drozdze fm51 starter 2L na mieszadle zadane w 17c

 

blg 9 

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

cicha 2C - 23dni

Cicha w 2C ?? 

 

tak w 2 C

W sumie u mnie nie ma za bardzo podziału burzliwa - cicha , piwo ma powiedzmy 4 blg przy docelowym 3blg,  spuszczam gęstwę i zamykam zawór, potem przetaczam fermentor do komory chłodniczej.

To takie lagerowanie bardziej było. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 29 AIPA wg Dagome

 

Type: All Grain
Batch Size: 60,00 l
Boil Size: 65,00 l
 
Date: 03 Apr 2016

 
 45,00 l Water RO Water
15 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)
13,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Sparge)
10,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins)
8,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Sparge)
10,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins)
10,00 g Calcium Chloride (Sparge)
 
 
 
15,00 kg Strzegom Pilzneński (3,2 EBC)
 2,00 kg Strzegom Pszeniczny (5,0 EBC)
1,30 kg Strzegom Monachijski typ I (15,0 EBC)
0,60 kg Strzegom Karmelowy 150 (135,0 EBC)
 
Zacieranie
65C - 60'
71C - 15'
78 - 1'
 
wysładzanie 40L wody RO 78C 
 
50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min 19,1 IBUs
100,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 15,0 min
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins)
100,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 10,0 min
100,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min
100,00 g Citra [12,00 %] - Boil 1,0 min
 
100,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 5,0 Days
100,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 5,0 Days
100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days
 
Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) Gęstwa po SH amarillo
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 15,301 Plato
Est Final Gravity: 3,113 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 %
Bitterness: 66,5 IBUs
Est Color: 14,6 EBC

 
 

 

fermentacja burzliwa 18-19C - 10dni  cicha 9-10C trwa dzisiaj dorzuce chmiel i na ostatnie 2 dni do komory 2C

rozlew 1.5 2x keg 19L + 30 butelek z 7g glukozy/L

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Warka 30 Rye AIPA

American Wheat or Rye Beer (6 D)


Type: Partial Mash
Batch Size: 60,00 l
Boil Size: 65,00 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 63,11 l
Final Bottling Vol: 60,00 l
Date: 15 Apr 2016



Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
46,00 l Water Water 1 -
40,00 l Water Water 2 -
15,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 30,0 mins) Water Agent 3 -
5,00 g Calcium Chloride (Mash 30,0 mins) Water Agent 4 -
5,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 30,0 mins) Water Agent 5 -
6,80 kg Pale Ale (5,9 EBC) Grain 6 39,7 %
5,00 kg Strzegom Żytni (9,0 EBC) Grain 7 29,2 %
3,70 kg Strzegom Pale Ale (5,5 EBC) Grain 8 21,6 %
0,90 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 9 5,2 %
0,10 kg Strzegom Czekoladowy jasny (400,0 EBC) Grain 10 0,6 %
0,65 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 11 3,8 %
50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 12 20,9 IBUs
13,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Boil 60,0 mins) Water Agent 13 -
4,00 g Calcium Chloride (Boil 60,0 mins) Water Agent 14 -
4,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Boil 60,0 mins) Water Agent 15 -
80,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 20,0 min Hop 16 16,4 IBUs
120,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 17 20,2 IBUs
20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min Hop 18 1,9 IBUs
50,00 g Centennial [8,50 %] - Boil 0,0 min Hop 19 0,0 IBUs
50,00 g Mosaic (HBC 369) [11,10 %] - Boil 0,0 min Hop 20 0,0 IBUs
50,00 g Simcoe [11,90 %] - Boil 0,0 min Hop 21 0,0 IBUs
100,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 22 0,0 IBUs
100,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 23 0,0 IBUs
100,00 g Mosaic [11,10 %] - Dry Hop 5,0 Days    Hop    23    0,0 IBUs
Est Original Gravity: 14,774 Plato
Est Final Gravity: 4,162 Plato
Estimated Alcohol by Vol: 5,8 %
Bitterness: 59,4 IBUs
Est Color: 21,6 EBC
Measured Original Gravity: 11,390 Plato
Measured Final Gravity: 2,564 Plato
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l
Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Sparge Water: 43,49 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Total Grain Weight: 17,15 kg

słody do wody 66 c spadło do 60

filtracja od 14 do 17
dodałem 670g ekstraktu słodowego,bo za nieska wydajnosc
przyjęta 78 jak ostatnio, a wyszla 70 (optima?? zyto??)
na 20 i 15 min amarillo z zimnego chmielenia
przelicznik wagowy 3,6 wyszedł
dodałem 170g ciemnego i 500g jasnego ekstraktu muntos (bo tyle miałęm)
zapomniałem o mchu irlandzkim
drozdze zadane w 20C gestwa po SH amarillo warka #26
BLG 14,5-15 uj wie refraktometr skacze a balingomierz nie jest dokładny
do komory t = 16C
Created with BeerSmith

 

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Rauchmarzen

15.04.2016

OG 15 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 29 IBU

 

Woda RO + chlorek wapnia 5 g

 

Zasyp: 

 

Monachijski I Strzegom - 4,4 kg

Wędzony Castle - 4 kg

Wędzony Steinbach  - 3,5 kg

Pilznenski Strzegom - 2,5 kg

Caraaroma - 0,5 kg

Melanoidynowy  - 0,5 kg

 

Zacieranie: 

 

53C* - 10'

65C* - 30'

72C* - 15'

76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie

 

Iunga - 50g 11%ak - 60'

Hallertauer Tradition - 100g 4,7ak - 15'

 

schłodzone do 11C do fermentacji w 10C

gęstwa W34/70

 

2.5.2016 piwo ma 3 blg i idzie do lagerowania w 2C

 

21.5 rozlew z 3,5g glukozy na litr

 

29.12.2016 - otworzyłem butelkę, ładna piana, wędzoność dość mocna, czuć posmaki przypieczonej skórki od chleba, goryczka trochę za wysoka , następnym razem mniej chmielu.

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 51 German Pilsner (Pils) (2 A)

 

 

Type: All Grain

Batch Size: 65,00 l

Boil Size: 70,00 l

Boil Time: 90 min

End of Boil Vol: 67,16 l

Final Bottling Vol: 65,00 l

Date: 15 Apr 2016

Efficiency: 85,00 %

Est Mash Efficiency: 87,6 %

 

Ingredients

Amt    Name    Type    #    %/IBU

2,00 g    Calcium Chloride (Mash 60,0 mins)    Water Agent    1    -

1,00 g    Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins)    Water Agent    2    -

1,00 g    Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)    Water Agent    3    -

10,50 kg    Pilzneński (3,4 EBC)    Grain    4    87,5 %

0,50 kg    Carafoam Carapils (Weyermann) (3,9 EBC)    Grain    5    4,2 %

0,50 kg    Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC)    Grain    6    4,2 %

0,50 kg    Strzegom Karmelowy 30 (30,0 EBC)    Grain    7    4,2 %

2,00 g    Calcium Chloride (Boil 90,0 mins)    Water Agent    8    -

1,00 g    Epsom Salt (MgSO4) (Boil 90,0 mins)    Water Agent    9    -

1,00 g    Gypsum (Calcium Sulfate) (Boil 90,0 mins)    Water Agent    10    -

50,00 g    Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min    Hop    11    21,4 IBUs

50,00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 30,0 min    Hop    12    6,4 IBUs

50,00 g    Saaz szyszka [3,60 %] - Boil 15,0 min    Hop    13    3,2 IBUs

14,00 g    Saaz [3,00 %] - Boil 15,0 min    Hop    14    0,8 IBUs

15,00 g    Irish Moss (Boil 10,0 mins)    Fining    15    -

50,00 g    Hallertauer Traditon (szyszka) [4,70 %] - Boil 10,0 min    Hop    16    3,0 IBUs

50,00 g    Saaz szyszka [3,60 %] - Boil 5,0 min    Hop    17    1,3 IBUs

50,00 g    Hallertauer Traditon (szyszka) [4,70 %] - Boil 1,0 min    Hop    18    0,4 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

 

Est Original Gravity: 12,028 Plato

Est Final Gravity: 3,362 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 4,7 %

Bitterness: 36,4 IBUs

Est Color: 9,1 EBC

Mash Profile

 

Mash Name: dolniak pils

Total Grain Weight: 12,00 kg

Grain Temperature: 22,2 C

Tun Temperature: 22,2 C

Mash PH: 5,20

Mash Steps

Name    Description    Step Temperature    Step Time

białkowa    Heat to 53,0 C over 4 min    53,0 C    15 min

scukrzająca    Heat to 62,0 C over 4 min    62,0 C    45 min

dekstrynująca    Heat to 72,0 C over 4 min    72,0 C    15 min

mashout    Heat to 78,0 C over 4 min    78,0 C    1 min

 

Notes

 

filtracja i wysładzanie od 15 do 17 z przerwa na obiad

do gotowania 67L 12 brix + 8 L 5brix z tego dolałem 6l do gotowania

do fermentacji poszło 65L 12 blg w 12C do piwnicy 10C

gęstwa po warce 25 W34/70 , ~300ml natlenianie czystym tlenem

refraktometr pokazuje 11,8brix a baligomierz 13blg ??

test fft 2 blg spławikiem brix 5,2 co daje 0,9

a jak dodam jeden brix to daje prawidlowo 1,9 blg

Created with BeerSmith

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka 33 American Wheat

25.04.2016

OG 17 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 58 IBU

 

Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g

 

Zasyp: 

 

Pale Ale Strzegom - 7 kg

Pszeniczny Strzegom - 7kg

Cukier (do gotowania) - 2kg

 

Zacieranie: 

 

 

65C* - 45'

72C* - 15'

76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie

 

Columbus- 50g 12,5%ak - 60'

Equinox - 50g 15ak - 15'

Columbus- 50g 12,5%ak - 15'
Citra  - 50g 13,5%ak - 10'
mech irlandzki - 10g -10'
Citra  - 50g 13,5%ak - 1'
Equinox - 50g 15ak - 1'
Columbus, Citra, Equinox po 100g na zimno 10dni
 
Gęstwa FM52 Amerykański sen
fermentacja 18C, ale była kucha czujnik temperatury od sterownika grzałki w komorze spadł na betonową posadzkę
i przez 2 dni było około 23C - piwo wyszło nie za dobre, prawi bez piany, goryczka ok ale w tle jakieś takie apteczne posmaki mimo ze nie było żadnych objawów infekcji.
 
 

schłodzone do 11C do fermentacji w 10C

gęstwa W34/70

 

2.5.2016 piwo ma 3 blg i idzie do lagerowania w 2C

 

21.5 rozlew z 3,5g glukozy na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 Summer Ale


02.05.2016


OG 11 BLG, FG 2 BLG, wybicie 60L, 41 IBU


 


Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g


 


Zasyp: 


 


Pilznenski optima - 10 kg


Pszeniczny Strzegom - 1kg


Carahell - 0,5kg


 


Zacieranie: 


 


 


62C* - 30'


72C* - 45'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


 


Simcoe- 30g 11,4%ak - 15'


Cenntenial - 20g 10%ak - 10'


mech irlandzki - 10g - 10'


Columbus- 50g 12,5%ak - 15'

Citra  - 50g 13,5%ak - 10'

Simcoe- 50g 11,4%ak - 5'

Amarillo - 100g 9,2%ak - whirpool

Simcoe- 80g 11,4%ak - whirpool

Cenntenial - 30g - whirpool

Mosaic - 50g - whirpool

 

Citra, Mosaic, Simcoe po 50g na zimno 5 dni

 

 

 

Gęstwa US-05

fermentacja 18C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C

25.05 - rozlew

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 35 Pacyfic Pale Ale


04.05.2016


OG 12 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 40 IBU


 


Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 9 kg


Monachijski II Strzegom - 2kg


Carapils - 0,5kg


 


Zacieranie: 


 


 


65C* - 60'


72C* - 15'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


 


Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 15' 


Topaz - 20g 15%ak - 10'


mech irlandzki - 10g - 10'


Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 5' 

Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 1' 

Summer- 50g 6,4%ak - 1'


Summer- 50g 6,4%ak - whirpool

Topaz - 50g 15%ak - whirpool

Wai iti - 50g 4,8%ak - whirpool

 

 

 


 

Way iti, Pacyfic Jade, Summer, Topaz po 50g na zimno 5 dni

 

 

 

Gęstwa FM52

fermentacja 18C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C

25.05 - chmiele na zimno

2.6 rozlew

 

pierwszy raz miałem widoczną infekcję w piwie, całość poszła do kegów, w smaku i zapachu nie było nic niepokojącego, piwo zeszło do końca lipca, do końca nie czuć było niczego złego w smaku jak i zapachu, żadnej apteki czy kanału.

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36 SH GALAXY


26.05.2016


OG 12 BLG, FG 2,5 BLG, wybicie 60L, 33 IBU


 


Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale strzegom - 9 kg


Monachijski II Weyermann - 2kg


Pszeniczny strzegom - 1 kg


karmelowy 150 strzegom - 0,5 kg


Zacieranie: 


 


 


63C* - 30'


72C* - 40'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


 


Galaxy- 30g 14,0%ak - 15' 


Galaxy- 30g 14,0%ak - 12' 


Galaxy- 30g 14,0%ak - 10' 


Galaxy- 50g 14,0%ak - 5' 


Galaxy- 50g 14,0%ak - 1' 


Galaxy- 100g 14,0%ak - whirpool


 



Schłodzone do 17C, gęstwa US-05

fermentacja do 10dni burzliwa, 10 dni cicha w 17C

na 5 dni przed rozlewem do komory 2C

rozlew 2 x keg i 48 butelek z 150g glukozy

 

piwko wyszło bardzo fajne na lato, z niewielką goryczką ale za to bardzo aromatyczne

następnym razem rzucę jeszcze z 100g galaxy na zimno

 

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37  American Lager


26.11.2016


OG 11,5 BLG, FG 2 BLG, wybicie 70L, 42IBU


 


Woda RO + gips 4 g + chlorek wapnia  8g + epsom salt 8 g


 


Zasyp: 


pilzneński optima - 11kg


carapils - 1kg


12 ml kwasu mlekowego


 


zacieranie:


53C -15'


64C - 45'


72C - 15'


78C - 5'


 


gotowanie 90'


 


chmielenie:


iunga 40g - 60'


iunga 30g - 30'


cascade 50g - 15'


cascade 50g - 5'


cascade 100g- whirpool


cascade 200g- na zimno 5 dni


 


schłodzone do 10C


3 paczki  W34/70


 


fermentacja 9-8C - 14dni


cicha 8C - 8dni


diacetylowa 16C - 2dni


chmiele na zimno i 5 dni w 4C


rozlew 2x keg i 60 butelek z 7g glukozy na L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 Śmieciowe Pale Ale


27.11.2016


OG 12 BLG, FG 2,5 BLG, wybicie 60L, 46 IBU


 


Woda RO + gips 20 g + chlorek wapnia 10 g + epsom salt 10 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 12 kg


karmel 30 Strzegom - 1kg


pszeniczny Strzegom - 1 kg


 


Zacieranie: 


 


 


67C* - 60'


72C* - 15'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Iunga - 30g - 60'


Citra- 25g  - 15' 


Mosaic - 25g  - 15'


Simcoe 25g -15' 


Citra- 25g  - 10' 


Mosaic - 25g  - 10'


Simcoe 25g -10'


Cascade 50g - 5'


Mosaic - 100g  - whirpool


Cascade 50g - whirpool

Citra- 50g  - whirpool

Mosaic - 60g  - na zimno 5 dni

Citra - 50g - na zimno 5 dni

Cenntenial 50 - na zimno 5 dni

 

chmiele oprócz chmielenia na zimno i Iungi,

pochodzą z odzysku z zamrożonych chmieli

stosowanych do chmielenia na zimno innych piw 

dlatego nazwa śmieciowe :P

 

 

Schłodzone do 16C, US-05 3 paczki

natlenione czystym tlenem

burzliwa 7 dni, cicha 14 dni, potem chmiele na zimno i do 4C

 

rozlew 2x keg i 68 butelek z 7 g glukozy / litr

 

31.12.2016 piwo na kranie, fajne, przyjemna goryczka, cytrusowy aromat, opłaca się ten odzysk chmieli :D

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 American Lager v.2


03.12.2016


OG 11,5 BLG, FG 1,7 BLG, wybicie 65L, 39IBU


 


Woda RO + gips 5g + chlorek wapnia  5g + epsom salt 5 g


 


Zasyp: 


pilzneński optima - 12kg


carapils - 1kg


 


 


zacieranie:


53C -10'


67C - 90'


76C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


gotowanie 90'


 


chmielenie:


columbus  30g - 70'


columbus 20g - 30'


citra 30g   - 20'


simcoee 30g - 10'


citra 30g - 5'


chinook  i simcoe po 20g - 1'


chinook  100g, simcoe 50g, citra 50g- na zimno 5 dni


 


 

schłodzone do 10C


starter  3l z wyeast 2124 bohemian lager


natlenienie czystym tlenem


 


fermentacja 9-8C - 15dni


cicha 8C - 11dni


diacetylowa 16C - 2dni


chmiele na zimno i 5 dni w 4C


rozlew 2x keg i 58 butelek z 7g glukozy na L


Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40 Pacyfic Pale Ale


04.12.2016


OG 12 BLG, FG 3 BLG, wybicie 70L, 40 IBU


 


Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 12 kg


Carmel/crystal 60L - 1kg


Pszeniczny strzegom - 1kg


 


Zacieranie: 


 


 


64C* - 30'


72C* - 20'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Topaz 25g  - 15%ak - 60'


Pacyfic Jade- 25g 14,8%ak - 15' 


Summer- 25g 6,4%ak - 15'


Topaz 25g  - 15%ak - 15'


Wai iti - 25g 4,8%ak - 15'


Pacyfic Jade- 25g 14,8%ak - 10' 


Summer- 25g 6,4%ak - 10'


Topaz 25g  - 15%ak - 10'


Wai iti - 25g 4,8%ak - 10'


mech irlandzki - 10g - 10'


Topaz - 30g 15%ak - 5'


Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 1' 


Pacyfic Jade- 50g 6,4%ak - whirpool


Topaz - 50g 15%ak - whirpool

enigma - 50g 16,5%ak - whirpool

Way iti, Pacyfic Jade, galaxy, enigma po 50g na zimno 5 dni


 

starter 3L WLP 090 San Diego

fermentacja 16C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C

rozlew 4.1.17

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41  American Stout


05.12.2016


OG 16,9 BLG, FG 4,5 BLG, wybicie 65L, 66 IBU, 70EBC


 


Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 16kg


karmelowy 150 Strzegom - 0,75kg


Pszeniczny Strzegom - 1kg


Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,5kg


Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg


Pszenica prażona Strzegom - 0,4kg


 


Zacieranie: 


 


 


66C* - 70'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie:


Columbus 40g 12,5%ak- FWH


Columbus 40g 12,5%ak- 60'


Simcoe 50g-  11,4%ak - 15' 


Simcoe 50g-  11,4%ak - 10' 


mech irlandzki - 10g - 10'


Simcoe 50g-  11,4%ak - 5'


Simcoe 100g-  11,4%ak - 1' 


Simcoe 150g-  11,4%ak - whirpool


Simcoe 300g- 11,4%ak  na zimno 5 dni


 

odebrane 20 cienkusza 5,5 blg pójdzie do zacierania porteru

gęstwa US-05 około 1,5L po śmieciowe pale ale

fermentacja 16C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C

rozlew 14.1.17
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 42  Smoked Baltic Porter


11.12.2016


OG 24,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 55L, 43 IBU, 78EBC


 


Woda RO + chlorek wapnia 20g + epsom salt 15 g


 


Zasyp: 


Steinbach wędzony - 15kg


Pale ale optima - 9,6kg


Munich II Weyermann - 4,8 kg


Caraaroma Weyermann - 1,2 kg


Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,7kg


Carafa Special III (Weyermann) - 0,4kg


 


Zacieranie: 


Składniki podzielone na pół, zacieranie na 2 razy


do pierwszego zacierania cienkusz z warki 41


do drugiego zacierania cienkusz z pierwszego zacierania


 


66C* - 70'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 90'


 


Chmielenie:


marynka 100g - 60'


Lubelski 90g 30'


 


Schłodzone do 11C


Gęstwa w34/70 po 15,L na fermentor


fermentacja 8C


11.1 diacetylowa 3 dni 16c


14.1 przelane na cichą 6,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.