Lumpy Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) 17.6 Warka #19 Dunkelweizen #3 na podstawie przepisu @zgoda Pszeniczny strzegom 3kg Monachijski II strzegom - 1,6kg karmelowy 150 strzegom - 0,42kg karmelowy 600 strzegom - 0,18 dodany przed mashout Zacieranie: 42C - 30' 62C - 20' 72C - 45' 76C - 10' Gotowanie 80' chmielenie: 75' - 15g lubelski szyszka 50' - 15g lubelski szyszka 10' - 15g lubelski szyszka zadane gęstwą po hefeweizen #3 w temp 20C OG 13 fermentacja w skrzyni styropianowej z butelkami z lodem temperatura 15-20C 28.6 zabutelkowane 25 L z dodatkiem 215g glukozy FG 3,5 Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) 25.6 Warka #20 AIPA Zasyp PaleAle strzegom - 3,5kg pilznenski strzegom - 2,2 kg karmel 30 strzegom - 0,36kg bursztynowy strzegom - 0,24kg Zacieranie: 63C- 60' 72C - 20' 78C - 5' Chmielenie Centennial 10,5% 36,000 g Gotowanie 70,000 min Granulat 34,6 Cascade 6,0% 12,000 g Gotowanie 50,000 min Granulat 6,1 Centennial 10,5% 24,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 17,1 Challenger 7,0% 13,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 6,2 Cascade 6,0% 12,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 2,3 Citra 12,0% 12,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,5 Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Centennial 10,5% 24,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 po zdekantowaniu znad osadów do fermentora poszło 24l 14,5 blg 7.07 przelane na cichą blg 3, temperatura fermentacji 15-20C w skrzyni styropianowej z butelkami z lodem zadane US-05 temperatura zadania 20°C 14.7 dodane Simcoe,Mosaic,Citra,Palisade po 10g granulatu 21.7 zabutelkowane z 200g glukozy (5 l do mini kega) FG 2,2 blg Edytowane 21 Lipca 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) 29.06 Warka #21 Hefeweizen #4 Zasyp: Pilzneński - 1,4kg Pszeniczny 3,2 kg Carahell - 0,3kg Zacieranie 44-45C - 25' 62C - 40' 72C' - 40' Gotowanie 60' Chmielenie 36g lubelski szyszka 3,1AK 60' Drożdże 3068 gęstwa II gen po dunkelweizen zadane w 21C Fermentacja 15-20C Zabutelkowane 14.7 220g glukozy FG 3 Blg 30.06 Warka #22 PILS Zasyp Pillzneński strzegom 5,2kg Carapils 0,7kg Zacieranie: 53 -15' 63 - 40' odebranie dekoktu 40% objetosci dekokt 72 - 10' 100 - 20' dodanie dekoktu 72 - 40' 76 - 5' do gotowania poszło 30l gotowanie 90' chmielenie marynka szyszka 30g - 90' marynka szyszka 26g i hallertau hersbrucker szyszka 20g- 30' hallertau hersbrucker szyszka 40 g 0' do fermentacji poszło 23l blg 13 drożdże gęstwa 2308 Munich Lager z marcowego zadane w 19C poszło od razu do lodówki było to moje pierwsze piwo z dekokcją nie obyło się oczywiści bez kuchy bo zacier w kotle głównym wystygł za bardzo i po dodaniu dekoktu było tylko 70C musiałem dodatkowo podgrzewać 14.7 przelane na cichą 3 blg 11.8 zabutelkowane z 150g glukozy FG 2,7 blg Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) 14.7 Warka # 23 AIPA II Zasyp: Pale Ale Strzegom 4 kg Wiedeński Strzegom 3 kg Pszniczny Strzegom 0,5kg Karmelowy 300 Srzegom 0,3kg Zacieranie 67-64C - 100 min do gotowania poszło 31L Chmielenie: Citra 12,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,3 Palisade 7,5% 10,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 6,4 Simcoe 12,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,3 mosaic 11,0% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 14,1 Cascade 7,5% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Szyszka 13,3 Citra 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Palisade 7,5% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Simcoe 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 mosaic 12,0% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Zadane gęstwą US-05 II gen 100ml w 20C do fermentacji poszło 25L 15,5 blg 27.7 - przelane na cichą temp 15-20C 11.8 dodane chmiele: 10g mosaic 10g citra 10g simcoe i do lodówki 5C16.08 - rozlew z 200g glukozy FG 3blg Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Dzisiaj po prawie 3 latach przerwy reaktywacja browaru w nowym miejscu z nowym sprzętem Warka 24 Testowa - Marcowa zasyp: Pilzneński - 9,6kg Monachijski - 2,4kg Carapils - 0,9kg Caramunich I - 0,6 kg Woda RO 40L do kadzi zaciernej słody wsypane w 53C 53C - 15min przjejscie miedzy 53C a 63Cw 30min 63C - 45min 72C-15min 78C - 5 min filtracja 40 L wody do warzelni poszło 65L i 5 l odebrane do spasteryzowania. gotowanie 90 min chmielenie Spalt Select 40Gg + lubelski 70g - 60min Hallertau 70g 15 min Chłodzenie wymiennikami płytowymi 15 min do 10C odchmielacz przypchał się i do fermentacji poszło 55L 13Brix (5 litrów zostało w warzelni) starter z W34/70 1,5l sprzęt trochę do poprawy zabutelkowana 14.04.16 z 7 glukozy/ litr - nawet nie nagazowane piwo bardzo smaczne Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) mając chwilę wolego czasu uzupełniam zapiski: 06.03.2016 wujek z ameryki (jasne pełne z chmielami usa) zasyp na 60 L pilzneński strzegom - 12kg karmel 30 strzegom - 1kg meladoidynowy weyermann - 0,5kg zacieranie: 53C -15' 62C - 45' 72C - 15' 78C - 5' gotowanie 90' chmielenie: centennial 50g - 60' cascade 75g - 15' cascade 100g - 1' centennial 50g- 1' schłodzone do 10C starter z W34/70 fermentacja 8C - 14dni cicha 2C - 23dni 24 dnia do 16C i po ogrzaniu dodanie 10g żelatyny (zapomniałem przy warzeniu o chrobotku) i do 2 C 14.4 rozlew 19l do kega i reszta w butelki (ok 60 butelek) wyszło bardzo smaczne piwo, lekkie, fajna goryczka, piana jak z ubitego jajka , z kega już prawie nie ma, na pewno będę powtarzał i może dodam następnym razem chmiele na zimno. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) 13.03.16 APA SH amarillo zasyp 60L 12Blg pale ale strzegom - 9kg pilzneński strzegom - 2kg pszeniczny strzegom 1kg karmelowy 30 strzegom 1kg zacieranie 66C - 90' 78C - 5' do gotowania 67L gotowanie 80 min chmielenie: Amarillo 75g 60' Amarillo 100g 15' Amarillo 125g 0' Amarillo 200g na zimno 5 dni do fermentacji poszło 60L 12blg mikroby FM52 starter 2L z mieszadła Fermentacja 16-17C - 14dni potem 14dni w 9C dodanie chmielu klarowane żelatyną 10g po 2 dniach dodanie żelatyny i do 2c blg końcowe 3 14.4 butelkowanie z 7g glukozy/ L i do kega 19L Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) 19.03.2016 Warka 27 Hefeweizen 55L 12 Blg Zasyp: Pszeniczny strzegom - 9 kg Pilznański strzegom - 4kg Karmelowy 30 strzegom - 0,6kg Zacieranie 45 - 15' 53 - 10' 62 - 30' 72 - 30' 78 - 5' Gotowanie 80' 60L Chmielenie SpaltSelect 30g - 70' 30g - 30' 30g - 5' 55L12,5 blg do fermentacji mikroby WB06 starter 2l dodane w 20C fermentacja 14 dni w 18-20C rozlew przy 2,5 blg 8,5g glukozy na L wyszło bardzo dobre, ładna piana, dużo bananów i goździków w aromcie, troszkę za mało chmielu jak będę powtarzał dodam z po 35g Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) 26.03.2016 Warka 28 Grodziskie Zasyp: 100% Weyermann pszeniczny wędzony dębem Zacieranie : 8,7 kg weyermann oak wheat 66C 70' 78C 1' marynka 50g 60' lubelski 35g 10' lubelski 55g 10' gotowanie 60' drozdze fm51 starter 2L na mieszadle zadane w 17c blg 9 Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 cicha 2C - 23dni Cicha w 2C ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 cicha 2C - 23dni Cicha w 2C ?? tak w 2 C W sumie u mnie nie ma za bardzo podziału burzliwa - cicha , piwo ma powiedzmy 4 blg przy docelowym 3blg, spuszczam gęstwę i zamykam zawór, potem przetaczam fermentor do komory chłodniczej. To takie lagerowanie bardziej było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka nr 29 AIPA wg Dagome Type: All GrainBatch Size: 60,00 lBoil Size: 65,00 l Date: 03 Apr 2016 45,00 l Water RO Water 15 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) 13,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Sparge) 10,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) 8,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Sparge) 10,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) 10,00 g Calcium Chloride (Sparge) 15,00 kg Strzegom Pilzneński (3,2 EBC) 2,00 kg Strzegom Pszeniczny (5,0 EBC) 1,30 kg Strzegom Monachijski typ I (15,0 EBC) 0,60 kg Strzegom Karmelowy 150 (135,0 EBC) Zacieranie 65C - 60' 71C - 15' 78 - 1' wysładzanie 40L wody RO 78C 50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min 19,1 IBUs 100,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 15,0 min 10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) 100,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 10,0 min 100,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min 100,00 g Citra [12,00 %] - Boil 1,0 min 100,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 5,0 Days 100,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 5,0 Days 100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) Gęstwa po SH amarillo Gravity, Alcohol Content and Color Est Original Gravity: 15,301 PlatoEst Final Gravity: 3,113 PlatoEstimated Alcohol by Vol: 6,7 %Bitterness: 66,5 IBUsEst Color: 14,6 EBC fermentacja burzliwa 18-19C - 10dni cicha 9-10C trwa dzisiaj dorzuce chmiel i na ostatnie 2 dni do komory 2C rozlew 1.5 2x keg 19L + 30 butelek z 7g glukozy/L Edytowane 2 Maja 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Warka 30 Rye AIPA American Wheat or Rye Beer (6 D) Type: Partial Mash Batch Size: 60,00 l Boil Size: 65,00 l Boil Time: 60 min End of Boil Vol: 63,11 l Final Bottling Vol: 60,00 l Date: 15 Apr 2016 Ingredients Amt Name Type # %/IBU 46,00 l Water Water 1 - 40,00 l Water Water 2 - 15,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 30,0 mins) Water Agent 3 - 5,00 g Calcium Chloride (Mash 30,0 mins) Water Agent 4 - 5,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 30,0 mins) Water Agent 5 - 6,80 kg Pale Ale (5,9 EBC) Grain 6 39,7 % 5,00 kg Strzegom Żytni (9,0 EBC) Grain 7 29,2 % 3,70 kg Strzegom Pale Ale (5,5 EBC) Grain 8 21,6 % 0,90 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 9 5,2 % 0,10 kg Strzegom Czekoladowy jasny (400,0 EBC) Grain 10 0,6 % 0,65 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 11 3,8 % 50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 12 20,9 IBUs 13,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Boil 60,0 mins) Water Agent 13 - 4,00 g Calcium Chloride (Boil 60,0 mins) Water Agent 14 - 4,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Boil 60,0 mins) Water Agent 15 - 80,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 20,0 min Hop 16 16,4 IBUs 120,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 17 20,2 IBUs 20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min Hop 18 1,9 IBUs 50,00 g Centennial [8,50 %] - Boil 0,0 min Hop 19 0,0 IBUs 50,00 g Mosaic (HBC 369) [11,10 %] - Boil 0,0 min Hop 20 0,0 IBUs 50,00 g Simcoe [11,90 %] - Boil 0,0 min Hop 21 0,0 IBUs 100,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 22 0,0 IBUs 100,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 23 0,0 IBUs 100,00 g Mosaic [11,10 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 23 0,0 IBUs Est Original Gravity: 14,774 Plato Est Final Gravity: 4,162 Plato Estimated Alcohol by Vol: 5,8 % Bitterness: 59,4 IBUs Est Color: 21,6 EBC Measured Original Gravity: 11,390 Plato Measured Final Gravity: 2,564 Plato Actual Alcohol by Vol: 4,7 % Calories: 427,1 kcal/l Mash Profile Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Full Body Sparge Water: 43,49 l Sparge Temperature: 75,6 C Total Grain Weight: 17,15 kg słody do wody 66 c spadło do 60 filtracja od 14 do 17 dodałem 670g ekstraktu słodowego,bo za nieska wydajnosc przyjęta 78 jak ostatnio, a wyszla 70 (optima?? zyto??) na 20 i 15 min amarillo z zimnego chmielenia przelicznik wagowy 3,6 wyszedł dodałem 170g ciemnego i 500g jasnego ekstraktu muntos (bo tyle miałęm) zapomniałem o mchu irlandzkim drozdze zadane w 20C gestwa po SH amarillo warka #26 BLG 14,5-15 uj wie refraktometr skacze a balingomierz nie jest dokładny do komory t = 16C Created with BeerSmith Edytowane 9 Maja 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Warka 31 Rauchmarzen 15.04.2016 OG 15 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 29 IBU Woda RO + chlorek wapnia 5 g Zasyp: Monachijski I Strzegom - 4,4 kg Wędzony Castle - 4 kg Wędzony Steinbach - 3,5 kg Pilznenski Strzegom - 2,5 kg Caraaroma - 0,5 kg Melanoidynowy - 0,5 kg Zacieranie: 53C* - 10' 65C* - 30' 72C* - 15' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 90' Chmielenie Iunga - 50g 11%ak - 60' Hallertauer Tradition - 100g 4,7ak - 15' schłodzone do 11C do fermentacji w 10C gęstwa W34/70 2.5.2016 piwo ma 3 blg i idzie do lagerowania w 2C 21.5 rozlew z 3,5g glukozy na litr 29.12.2016 - otworzyłem butelkę, ładna piana, wędzoność dość mocna, czuć posmaki przypieczonej skórki od chleba, goryczka trochę za wysoka , następnym razem mniej chmielu. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Warka nr 51 German Pilsner (Pils) (2 A) Type: All Grain Batch Size: 65,00 l Boil Size: 70,00 l Boil Time: 90 min End of Boil Vol: 67,16 l Final Bottling Vol: 65,00 l Date: 15 Apr 2016 Efficiency: 85,00 % Est Mash Efficiency: 87,6 % Ingredients Amt Name Type # %/IBU 2,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 - 1,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 - 1,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 - 10,50 kg Pilzneński (3,4 EBC) Grain 4 87,5 % 0,50 kg Carafoam Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 5 4,2 % 0,50 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 6 4,2 % 0,50 kg Strzegom Karmelowy 30 (30,0 EBC) Grain 7 4,2 % 2,00 g Calcium Chloride (Boil 90,0 mins) Water Agent 8 - 1,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Boil 90,0 mins) Water Agent 9 - 1,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Boil 90,0 mins) Water Agent 10 - 50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 11 21,4 IBUs 50,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %] - Boil 30,0 min Hop 12 6,4 IBUs 50,00 g Saaz szyszka [3,60 %] - Boil 15,0 min Hop 13 3,2 IBUs 14,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 15,0 min Hop 14 0,8 IBUs 15,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 15 - 50,00 g Hallertauer Traditon (szyszka) [4,70 %] - Boil 10,0 min Hop 16 3,0 IBUs 50,00 g Saaz szyszka [3,60 %] - Boil 5,0 min Hop 17 1,3 IBUs 50,00 g Hallertauer Traditon (szyszka) [4,70 %] - Boil 1,0 min Hop 18 0,4 IBUs Gravity, Alcohol Content and Color Est Original Gravity: 12,028 Plato Est Final Gravity: 3,362 Plato Estimated Alcohol by Vol: 4,7 % Bitterness: 36,4 IBUs Est Color: 9,1 EBC Mash Profile Mash Name: dolniak pils Total Grain Weight: 12,00 kg Grain Temperature: 22,2 C Tun Temperature: 22,2 C Mash PH: 5,20 Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time białkowa Heat to 53,0 C over 4 min 53,0 C 15 min scukrzająca Heat to 62,0 C over 4 min 62,0 C 45 min dekstrynująca Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 15 min mashout Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 1 min Notes filtracja i wysładzanie od 15 do 17 z przerwa na obiad do gotowania 67L 12 brix + 8 L 5brix z tego dolałem 6l do gotowania do fermentacji poszło 65L 12 blg w 12C do piwnicy 10C gęstwa po warce 25 W34/70 , ~300ml natlenianie czystym tlenem refraktometr pokazuje 11,8brix a baligomierz 13blg ?? test fft 2 blg spławikiem brix 5,2 co daje 0,9 a jak dodam jeden brix to daje prawidlowo 1,9 blg Created with BeerSmith Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Warka 33 American Wheat 25.04.2016 OG 17 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 58 IBU Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pale Ale Strzegom - 7 kg Pszeniczny Strzegom - 7kg Cukier (do gotowania) - 2kg Zacieranie: 65C* - 45' 72C* - 15' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Columbus- 50g 12,5%ak - 60' Equinox - 50g 15ak - 15' Columbus- 50g 12,5%ak - 15' Citra - 50g 13,5%ak - 10' mech irlandzki - 10g -10' Citra - 50g 13,5%ak - 1' Equinox - 50g 15ak - 1' Columbus, Citra, Equinox po 100g na zimno 10dni Gęstwa FM52 Amerykański sen fermentacja 18C, ale była kucha czujnik temperatury od sterownika grzałki w komorze spadł na betonową posadzkę i przez 2 dni było około 23C - piwo wyszło nie za dobre, prawi bez piany, goryczka ok ale w tle jakieś takie apteczne posmaki mimo ze nie było żadnych objawów infekcji. schłodzone do 11C do fermentacji w 10C gęstwa W34/70 2.5.2016 piwo ma 3 blg i idzie do lagerowania w 2C 21.5 rozlew z 3,5g glukozy na litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 34 Summer Ale 02.05.2016 OG 11 BLG, FG 2 BLG, wybicie 60L, 41 IBU Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pilznenski optima - 10 kg Pszeniczny Strzegom - 1kg Carahell - 0,5kg Zacieranie: 62C* - 30' 72C* - 45' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Simcoe- 30g 11,4%ak - 15' Cenntenial - 20g 10%ak - 10' mech irlandzki - 10g - 10' Columbus- 50g 12,5%ak - 15' Citra - 50g 13,5%ak - 10' Simcoe- 50g 11,4%ak - 5' Amarillo - 100g 9,2%ak - whirpool Simcoe- 80g 11,4%ak - whirpool Cenntenial - 30g - whirpool Mosaic - 50g - whirpool Citra, Mosaic, Simcoe po 50g na zimno 5 dni Gęstwa US-05 fermentacja 18C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C 25.05 - rozlew Edytowane 7 Lutego 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 35 Pacyfic Pale Ale 04.05.2016 OG 12 BLG, FG 3 BLG, wybicie 60L, 40 IBU Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pale ale optima - 9 kg Monachijski II Strzegom - 2kg Carapils - 0,5kg Zacieranie: 65C* - 60' 72C* - 15' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 15' Topaz - 20g 15%ak - 10' mech irlandzki - 10g - 10' Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 5' Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 1' Summer- 50g 6,4%ak - 1' Summer- 50g 6,4%ak - whirpool Topaz - 50g 15%ak - whirpool Wai iti - 50g 4,8%ak - whirpool Way iti, Pacyfic Jade, Summer, Topaz po 50g na zimno 5 dni Gęstwa FM52 fermentacja 18C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C 25.05 - chmiele na zimno 2.6 rozlew pierwszy raz miałem widoczną infekcję w piwie, całość poszła do kegów, w smaku i zapachu nie było nic niepokojącego, piwo zeszło do końca lipca, do końca nie czuć było niczego złego w smaku jak i zapachu, żadnej apteki czy kanału. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 36 SH GALAXY 26.05.2016 OG 12 BLG, FG 2,5 BLG, wybicie 60L, 33 IBU Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pale ale strzegom - 9 kg Monachijski II Weyermann - 2kg Pszeniczny strzegom - 1 kg karmelowy 150 strzegom - 0,5 kg Zacieranie: 63C* - 30' 72C* - 40' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Galaxy- 30g 14,0%ak - 15' Galaxy- 30g 14,0%ak - 12' Galaxy- 30g 14,0%ak - 10' Galaxy- 50g 14,0%ak - 5' Galaxy- 50g 14,0%ak - 1' Galaxy- 100g 14,0%ak - whirpool Schłodzone do 17C, gęstwa US-05 fermentacja do 10dni burzliwa, 10 dni cicha w 17C na 5 dni przed rozlewem do komory 2C rozlew 2 x keg i 48 butelek z 150g glukozy piwko wyszło bardzo fajne na lato, z niewielką goryczką ale za to bardzo aromatyczne następnym razem rzucę jeszcze z 100g galaxy na zimno Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Warka 37 American Lager 26.11.2016 OG 11,5 BLG, FG 2 BLG, wybicie 70L, 42IBU Woda RO + gips 4 g + chlorek wapnia 8g + epsom salt 8 g Zasyp: pilzneński optima - 11kg carapils - 1kg 12 ml kwasu mlekowego zacieranie: 53C -15' 64C - 45' 72C - 15' 78C - 5' gotowanie 90' chmielenie: iunga 40g - 60' iunga 30g - 30' cascade 50g - 15' cascade 50g - 5' cascade 100g- whirpool cascade 200g- na zimno 5 dni schłodzone do 10C 3 paczki W34/70 fermentacja 9-8C - 14dni cicha 8C - 8dni diacetylowa 16C - 2dni chmiele na zimno i 5 dni w 4C rozlew 2x keg i 60 butelek z 7g glukozy na L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 38 Śmieciowe Pale Ale 27.11.2016 OG 12 BLG, FG 2,5 BLG, wybicie 60L, 46 IBU Woda RO + gips 20 g + chlorek wapnia 10 g + epsom salt 10 g Zasyp: Pale ale optima - 12 kg karmel 30 Strzegom - 1kg pszeniczny Strzegom - 1 kg Zacieranie: 67C* - 60' 72C* - 15' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Iunga - 30g - 60' Citra- 25g - 15' Mosaic - 25g - 15' Simcoe 25g -15' Citra- 25g - 10' Mosaic - 25g - 10' Simcoe 25g -10' Cascade 50g - 5' Mosaic - 100g - whirpool Cascade 50g - whirpool Citra- 50g - whirpool Mosaic - 60g - na zimno 5 dni Citra - 50g - na zimno 5 dni Cenntenial 50 - na zimno 5 dni chmiele oprócz chmielenia na zimno i Iungi, pochodzą z odzysku z zamrożonych chmieli stosowanych do chmielenia na zimno innych piw dlatego nazwa śmieciowe Schłodzone do 16C, US-05 3 paczki natlenione czystym tlenem burzliwa 7 dni, cicha 14 dni, potem chmiele na zimno i do 4C rozlew 2x keg i 68 butelek z 7 g glukozy / litr 31.12.2016 piwo na kranie, fajne, przyjemna goryczka, cytrusowy aromat, opłaca się ten odzysk chmieli Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 39 American Lager v.2 03.12.2016 OG 11,5 BLG, FG 1,7 BLG, wybicie 65L, 39IBU Woda RO + gips 5g + chlorek wapnia 5g + epsom salt 5 g Zasyp: pilzneński optima - 12kg carapils - 1kg zacieranie: 53C -10' 67C - 90' 76C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' gotowanie 90' chmielenie: columbus 30g - 70' columbus 20g - 30' citra 30g - 20' simcoee 30g - 10' citra 30g - 5' chinook i simcoe po 20g - 1' chinook 100g, simcoe 50g, citra 50g- na zimno 5 dni schłodzone do 10C starter 3l z wyeast 2124 bohemian lager natlenienie czystym tlenem fermentacja 9-8C - 15dni cicha 8C - 11dni diacetylowa 16C - 2dni chmiele na zimno i 5 dni w 4C rozlew 2x keg i 58 butelek z 7g glukozy na L Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 40 Pacyfic Pale Ale 04.12.2016 OG 12 BLG, FG 3 BLG, wybicie 70L, 40 IBU Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pale ale optima - 12 kg Carmel/crystal 60L - 1kg Pszeniczny strzegom - 1kg Zacieranie: 64C* - 30' 72C* - 20' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Topaz 25g - 15%ak - 60' Pacyfic Jade- 25g 14,8%ak - 15' Summer- 25g 6,4%ak - 15' Topaz 25g - 15%ak - 15' Wai iti - 25g 4,8%ak - 15' Pacyfic Jade- 25g 14,8%ak - 10' Summer- 25g 6,4%ak - 10' Topaz 25g - 15%ak - 10' Wai iti - 25g 4,8%ak - 10' mech irlandzki - 10g - 10' Topaz - 30g 15%ak - 5' Pacyfic Jade- 50g 14,8%ak - 1' Pacyfic Jade- 50g 6,4%ak - whirpool Topaz - 50g 15%ak - whirpool enigma - 50g 16,5%ak - whirpool Way iti, Pacyfic Jade, galaxy, enigma po 50g na zimno 5 dni starter 3L WLP 090 San Diego fermentacja 16C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C rozlew 4.1.17 Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Warka 41 American Stout 05.12.2016 OG 16,9 BLG, FG 4,5 BLG, wybicie 65L, 66 IBU, 70EBC Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 19 g + epsom salt 19 g Zasyp: Pale ale optima - 16kg karmelowy 150 Strzegom - 0,75kg Pszeniczny Strzegom - 1kg Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,5kg Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg Pszenica prażona Strzegom - 0,4kg Zacieranie: 66C* - 70' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie: Columbus 40g 12,5%ak- FWH Columbus 40g 12,5%ak- 60' Simcoe 50g- 11,4%ak - 15' Simcoe 50g- 11,4%ak - 10' mech irlandzki - 10g - 10' Simcoe 50g- 11,4%ak - 5' Simcoe 100g- 11,4%ak - 1' Simcoe 150g- 11,4%ak - whirpool Simcoe 300g- 11,4%ak na zimno 5 dni odebrane 20 cienkusza 5,5 blg pójdzie do zacierania porteru gęstwa US-05 około 1,5L po śmieciowe pale ale fermentacja 16C, na ostatnie 3 dni przed rozlewem do 4C rozlew 14.1.17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Warka 42 Smoked Baltic Porter 11.12.2016 OG 24,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 55L, 43 IBU, 78EBC Woda RO + chlorek wapnia 20g + epsom salt 15 g Zasyp: Steinbach wędzony - 15kg Pale ale optima - 9,6kg Munich II Weyermann - 4,8 kg Caraaroma Weyermann - 1,2 kg Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,7kg Carafa Special III (Weyermann) - 0,4kg Zacieranie: Składniki podzielone na pół, zacieranie na 2 razy do pierwszego zacierania cienkusz z warki 41 do drugiego zacierania cienkusz z pierwszego zacierania 66C* - 70' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 90' Chmielenie: marynka 100g - 60' Lubelski 90g 30' Schłodzone do 11C Gęstwa w34/70 po 15,L na fermentor fermentacja 8C 11.1 diacetylowa 3 dni 16c 14.1 przelane na cichą 6,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się