Skocz do zawartości

Nołnejm browar


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 43  Smoked Stout


14.12.2016


OG 14 BLG, FG 4,5BLG, wybicie 44L, 41 IBU, 


 


Cienkusz po Smoked Baltic Porter + gips  20g 


 


 


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie:


chalenger 50g - 60'


Fuggle 100g 30'


 


schłodzone do 18C


 


Starter US-04 3 litry


 


do dwóch fermentorów, 16C


24.12 przelane na cichą


5.1 zabutelkowane z 250g glukozy 88 butelek FG 4 blg 


Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 44 AIPA 

 

17.12.2016

OG 16 BLG, FG 3,5 BLG, wybicie 60L, 72 IBU, 16EBC

 

Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 12 g + epsom salt 15 g

 

Zasyp: 

Optima pale ale - 13,7 kg  
Munich II Weyermann - 1,6 kg
Strzegom Karmelowy 150  - 0,60 kg
Strzegom Pszeniczn - 1,25 kg
 
Zacieranie
65C - 60'
71C - 15'
78 - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'
 
Columbus [12,5 %] - 50 g  60'
Chinook [11,2%] - 30 g - 30'
Chinook [11,2%] - 100 g - 15'
Biersol 20 ml 10'
Centennial [10%] 100 g - 10'
Simcoe [13 %] - 100 g - 5'
Citra [12,7 %] - 40 g - 1'
Citra [12,7 %] - 100 g - whirpool
100,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 5,0 Days
100,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 5,0 Days
100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days
 
schłodzone do 16C
 
Gęstwa San diego WLP 090 po Pacyfic Pale Ale około 1 L
 
 
fermentacja 16C, na ostatnie 2 dni do komory 4C

rozlew 14.1 2x keg 19L + 40 butelek z 140g glukozy

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 45  Czeska desitka


26.12.2016


OG 10,9 BLG, FG 1,7 BLG, wybicie 60L, 42IBU


 


Woda RO + chlorek wapnia  10g 


 


Zasyp: 


pilzneński optima - 8 kg


Munich I Weyermann - 2 kg


carapils - 0,5kg


PH zacieru 5,5


 


zacieranie:


50C -10'


68C - 45'


78C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


gotowanie 90'


 


chmielenie:


iunga 40g - 60'


Premiant 30g  - 60'


Saaz 50g - 30'


Saaz 50g - 15'


kazbek 50g - 10'


Saaz 50g - 5'


Kazbek 50g - 1'


Saaz 50g - Whirpool


Kazbek 50g - Whirpool


Saaz 100g - na zimno 6 dni


Kazbek 100g - na zimno 6 dni


 


schłodzone do 11C 


natlenione czystym tlenem


fermentacja w 8C


gęstwa Wyeast bohemian lager z American Lager V2


diatcetylowa 3 dni 16C


na 3 dni przed rozlewem do 4C


 


13.1 rozlew 2x keg i 33 buteleki z 7g glukozy na L


Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46 RyeAIPA


23.12.2016 


OG 14,6 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU


 


Woda RO + gips 20 g + chlorek wapnia 10 g + epsom salt 10 g


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 12 kg


żytni Strzegom - 5kg


Karmel 150 Strzegom - 1 kg


czekoladowy 400 Strzegom 0,1 kg


 


Zacieranie: 


 


 


67C* - 90'


71C* - 15'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Columbus - 50g - 60'


Cascade - 100g - 30'


Cascade - 50g - 20'


Citra 25g  - 15' 


Mosaic - 30g - 15'


Cenntenial  25g  - 15' 


Cascade - 50g - 10' 


Citra 25g  - 5' 


Mosaic - 30g - 5'


Cenntenial  25g  - 5' 


Cenntenial  25g  - 3' 


Cenntenial, Mosaic, Simcoe po 50g na whirpool


 Mosaic, Simcoe Citra po 100g na zimno 5 dni


 


Schłodzone do 16C, gęstwa SanDiego Wlp09 z 44 AIPA

natlenione czystym tlenem

Fermentacja w 16C, 

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47  PunkIPA clone


02.01.2017 


OG 15,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU


 


Woda RO + gips35 g + chlorek wapnia 7 g + epsom salt 9g


 


Zasyp: 


 


Pale ale MarisOtter- 15 kg


Bursztynowy Strzegom - 0,5 kg


Karmelowy 150 Strzegom - 0,63 kg


 


Zacieranie: 


 


 


66C* - 60'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Chinook - 70g - 60'


Amarillo - 70g - 30'


Nelson Sauvin - 50g - 20'


Biersol 20ml 10'


Ahtanum 50g  - 5' 


Nelson Sauvin 50g - whirpool


Nelson Sauvin 100g - na zimno 5 dni


Cenntenial 60g - na zimno 5 dni


Ahtanum 50g  - na zimno 5 dni


Simcoe 50g - na zimno 5 dni


 


zchłodzone do 16C


fermentacja w 16C


natlenione czystm telnem


gęstwa Sandiego WLP090 po AIPA II gen.


8.1 spust gęstwy


23.1 chmiele na zimno


26.1 do 4C


28.1 rozlew 2x keg i 45 butelek z 15 z 7 g glukozy na L


 


wyszło takie nie wiadomo co, goryczka słaba, aromat słaby mimo że dałem więcej chmielu niż z receptury zamieszczonej na forum.


Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 48  Trash Dark American Ale 


06.01.2016 


OG 15,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU


 


Woda RO + gips 20 g 


 


Zasyp: 


 


Pale ale optima - 15 kg


karmel 300 Strzegom - 0,55kg


caraaroma - 0,3kg


czekoladowy ciemny Strzegom 0,5 kg


carafa specjal II - 0,06


carafa specjal III - 0,03


Zacieranie: 


 


 


66C* - 60'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Citra, Columbus, Equinox po 15g - FWH


Citra, Columbus, Equinox po 25g - 30'


Citra, Columbus, Equinox po 45g - 10'


Citra, Columbus, Equinox po 15g - 5'


Chinook 50g - 1'


Citra 25g  - 1' 


Simcoe 25g - 1'


Chinook 50g - whirpool


Citra 25g  - whirpool


Simcoe 25g - whirpool


 


wszystkie chmiele z odzysku po zimnym chmieleniu


 

Schłodzone do 16C, gęstwa SanDiego Wlp090 z 46 RYE AIPA

natlenione czystym tlenem

Fermentacja w 16C

 

21.1 - 1 spust gęstwy

22.1 -  spust gęstwy


22.1 spławikiem 5 blg, wg refractometru 8,1 brix po kor 3,3 blg

2.2 chmiele na zimno

6.2 do 2C

12.2 rozlew 2x keg i 45 butelek z 160g glukozy

 

Piwo wyszło rewelacyjne, kawa i czekolada w smaku, w aromacie cytrusy i żywica, goryczka średnia, piękna piana, bardzo pijalne, z moich znajomych wszyscy się tym piwem zachwycają, a to tylko miało być wyczyszczenie magazynu ciemnych słodów plus utylizacja chmieli odzyskanych z chmielenia na zimno.

 

Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 49 Pijany suweren - Polski chmielowy lager


07.01.2017


OG 14.4 BLG, FG 1,6 BLG, wybicie 75L, 42IBU


 


Woda RO + chlorek wapnia  10g 


 


Zasyp: 


pilzneński optima - 12kg


Munich I Weyermann - 1 kg


Munich II Weyermann - 1 kg


Carahell Weyermann - 1kg


PH zacieru 5,5


 


zacieranie:


50C -10'


62C - 45'


72C - 15'


76C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


 


gotowanie 90'


 


chmielenie:


Iunga 60g - 60'


Oktawia 50g  - 30'


Sybilla 50g - 20'


Puławski 50g - 10'


Sybilla 50g - 5'


Sybilla 50, Iunga 40g, - Whirpool


Sybilla, Iunga, Puławski, Oktwia, po 50g na zimno  8 dni


 


gęstwa bohemian lager z  warki 45  II gen.


 


 


 


schłodzone do 11C 


natlenione czystym tlenem


fermentacja w 8C


gęstwa Wyeast bohemian lager z Czeska Desitka (45)


diatcetylowa 3 dni 16C


na 2 dni przed rozlewem do 2C


 


8.2 rozlew 2x keg i 61 butelek z 200g glukozy 


 


W piwie polskie chmiele dały aromat dojrzałego słodkiego jabłka, nawet bm powiedział takiego pieczonego i nawet sporo aromatu cytrusowego,  w przyszłym sezonie powtórka ale tylko iunga i sybilla. Ogólnie piwko smaczne, zeszło szybciutko z 1 kega.


Edytowane przez Lumpy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 50  SMASH CITRA


08.01.2017 


OG 11,6 BLG, FG 1,8 BLG, wybicie 60L, 53 IBU


 


Woda RO + gips 28g + chlorek wapnia 12 g + epsom salt 16g + 10 ml kwasu mlekowego 88%


 


Zasyp: 


 


Pale ale MarisOtter- 11 kg


 


Zacieranie: 


 


66C* - 75'


76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15'


PH zacieru 5,5


Gotowanie 60'


 


Chmielenie


Citra  -  25g - do zacieru


Citra  -  25g - FWH


Citra  -  25g  - 60'


Citra  -  25g - 30'


Citra  -  25g - 10'


Citra  -  25g - 5' 


Citra  -  100g - whirpool


Citra  -  200g - na zimno 8 dni


 


zchłodzone do 16C


fermentacja w 16C


natlenione czystm telnem


gęstwa Sandiego WLP090 po Rye AIPA III gen.


 


12.1 rozlew 2x keg i 37 butelek  z 120 g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.