Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 43 Smoked Stout 14.12.2016 OG 14 BLG, FG 4,5BLG, wybicie 44L, 41 IBU, Cienkusz po Smoked Baltic Porter + gips 20g Gotowanie 60' Chmielenie: chalenger 50g - 60' Fuggle 100g 30' schłodzone do 18C Starter US-04 3 litry do dwóch fermentorów, 16C 24.12 przelane na cichą 5.1 zabutelkowane z 250g glukozy 88 butelek FG 4 blg Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Warka nr 44 AIPA 17.12.2016 OG 16 BLG, FG 3,5 BLG, wybicie 60L, 72 IBU, 16EBC Woda RO + gips 28 g + chlorek wapnia 12 g + epsom salt 15 g Zasyp: Optima pale ale - 13,7 kg Munich II Weyermann - 1,6 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0,60 kg Strzegom Pszeniczn - 1,25 kg Zacieranie 65C - 60' 71C - 15' 78 - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Columbus [12,5 %] - 50 g 60' Chinook [11,2%] - 30 g - 30' Chinook [11,2%] - 100 g - 15' Biersol 20 ml 10' Centennial [10%] 100 g - 10' Simcoe [13 %] - 100 g - 5' Citra [12,7 %] - 40 g - 1' Citra [12,7 %] - 100 g - whirpool 100,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 5,0 Days 100,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 5,0 Days 100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days schłodzone do 16C Gęstwa San diego WLP 090 po Pacyfic Pale Ale około 1 L fermentacja 16C, na ostatnie 2 dni do komory 4C rozlew 14.1 2x keg 19L + 40 butelek z 140g glukozy Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 45 Czeska desitka 26.12.2016 OG 10,9 BLG, FG 1,7 BLG, wybicie 60L, 42IBU Woda RO + chlorek wapnia 10g Zasyp: pilzneński optima - 8 kg Munich I Weyermann - 2 kg carapils - 0,5kg PH zacieru 5,5 zacieranie: 50C -10' 68C - 45' 78C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' gotowanie 90' chmielenie: iunga 40g - 60' Premiant 30g - 60' Saaz 50g - 30' Saaz 50g - 15' kazbek 50g - 10' Saaz 50g - 5' Kazbek 50g - 1' Saaz 50g - Whirpool Kazbek 50g - Whirpool Saaz 100g - na zimno 6 dni Kazbek 100g - na zimno 6 dni schłodzone do 11C natlenione czystym tlenem fermentacja w 8C gęstwa Wyeast bohemian lager z American Lager V2 diatcetylowa 3 dni 16C na 3 dni przed rozlewem do 4C 13.1 rozlew 2x keg i 33 buteleki z 7g glukozy na L Edytowane 26 Lutego 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 46 RyeAIPA 23.12.2016 OG 14,6 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU Woda RO + gips 20 g + chlorek wapnia 10 g + epsom salt 10 g Zasyp: Pale ale optima - 12 kg żytni Strzegom - 5kg Karmel 150 Strzegom - 1 kg czekoladowy 400 Strzegom 0,1 kg Zacieranie: 67C* - 90' 71C* - 15' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Columbus - 50g - 60' Cascade - 100g - 30' Cascade - 50g - 20' Citra 25g - 15' Mosaic - 30g - 15' Cenntenial 25g - 15' Cascade - 50g - 10' Citra 25g - 5' Mosaic - 30g - 5' Cenntenial 25g - 5' Cenntenial 25g - 3' Cenntenial, Mosaic, Simcoe po 50g na whirpool Mosaic, Simcoe Citra po 100g na zimno 5 dni Schłodzone do 16C, gęstwa SanDiego Wlp09 z 44 AIPA natlenione czystym tlenem Fermentacja w 16C, Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 47 PunkIPA clone 02.01.2017 OG 15,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU Woda RO + gips35 g + chlorek wapnia 7 g + epsom salt 9g Zasyp: Pale ale MarisOtter- 15 kg Bursztynowy Strzegom - 0,5 kg Karmelowy 150 Strzegom - 0,63 kg Zacieranie: 66C* - 60' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Chinook - 70g - 60' Amarillo - 70g - 30' Nelson Sauvin - 50g - 20' Biersol 20ml 10' Ahtanum 50g - 5' Nelson Sauvin 50g - whirpool Nelson Sauvin 100g - na zimno 5 dni Cenntenial 60g - na zimno 5 dni Ahtanum 50g - na zimno 5 dni Simcoe 50g - na zimno 5 dni zchłodzone do 16C fermentacja w 16C natlenione czystm telnem gęstwa Sandiego WLP090 po AIPA II gen. 8.1 spust gęstwy 23.1 chmiele na zimno 26.1 do 4C 28.1 rozlew 2x keg i 45 butelek z 15 z 7 g glukozy na L wyszło takie nie wiadomo co, goryczka słaba, aromat słaby mimo że dałem więcej chmielu niż z receptury zamieszczonej na forum. Edytowane 18 Marca 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 48 Trash Dark American Ale 06.01.2016 OG 15,5 BLG, FG ?? BLG, wybicie 60L, 60 IBU Woda RO + gips 20 g Zasyp: Pale ale optima - 15 kg karmel 300 Strzegom - 0,55kg caraaroma - 0,3kg czekoladowy ciemny Strzegom 0,5 kg carafa specjal II - 0,06 carafa specjal III - 0,03 Zacieranie: 66C* - 60' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' Gotowanie 60' Chmielenie Citra, Columbus, Equinox po 15g - FWH Citra, Columbus, Equinox po 25g - 30' Citra, Columbus, Equinox po 45g - 10' Citra, Columbus, Equinox po 15g - 5' Chinook 50g - 1' Citra 25g - 1' Simcoe 25g - 1' Chinook 50g - whirpool Citra 25g - whirpool Simcoe 25g - whirpool wszystkie chmiele z odzysku po zimnym chmieleniu Schłodzone do 16C, gęstwa SanDiego Wlp090 z 46 RYE AIPA natlenione czystym tlenem Fermentacja w 16C 21.1 - 1 spust gęstwy 22.1 - spust gęstwy 22.1 spławikiem 5 blg, wg refractometru 8,1 brix po kor 3,3 blg 2.2 chmiele na zimno 6.2 do 2C 12.2 rozlew 2x keg i 45 butelek z 160g glukozy Piwo wyszło rewelacyjne, kawa i czekolada w smaku, w aromacie cytrusy i żywica, goryczka średnia, piękna piana, bardzo pijalne, z moich znajomych wszyscy się tym piwem zachwycają, a to tylko miało być wyczyszczenie magazynu ciemnych słodów plus utylizacja chmieli odzyskanych z chmielenia na zimno. Edytowane 18 Marca 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Warka 49 Pijany suweren - Polski chmielowy lager 07.01.2017 OG 14.4 BLG, FG 1,6 BLG, wybicie 75L, 42IBU Woda RO + chlorek wapnia 10g Zasyp: pilzneński optima - 12kg Munich I Weyermann - 1 kg Munich II Weyermann - 1 kg Carahell Weyermann - 1kg PH zacieru 5,5 zacieranie: 50C -10' 62C - 45' 72C - 15' 76C - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' gotowanie 90' chmielenie: Iunga 60g - 60' Oktawia 50g - 30' Sybilla 50g - 20' Puławski 50g - 10' Sybilla 50g - 5' Sybilla 50, Iunga 40g, - Whirpool Sybilla, Iunga, Puławski, Oktwia, po 50g na zimno 8 dni gęstwa bohemian lager z warki 45 II gen. schłodzone do 11C natlenione czystym tlenem fermentacja w 8C gęstwa Wyeast bohemian lager z Czeska Desitka (45) diatcetylowa 3 dni 16C na 2 dni przed rozlewem do 2C 8.2 rozlew 2x keg i 61 butelek z 200g glukozy W piwie polskie chmiele dały aromat dojrzałego słodkiego jabłka, nawet bm powiedział takiego pieczonego i nawet sporo aromatu cytrusowego, w przyszłym sezonie powtórka ale tylko iunga i sybilla. Ogólnie piwko smaczne, zeszło szybciutko z 1 kega. Edytowane 18 Marca 2017 przez Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Warka 50 SMASH CITRA 08.01.2017 OG 11,6 BLG, FG 1,8 BLG, wybicie 60L, 53 IBU Woda RO + gips 28g + chlorek wapnia 12 g + epsom salt 16g + 10 ml kwasu mlekowego 88% Zasyp: Pale ale MarisOtter- 11 kg Zacieranie: 66C* - 75' 76C* - do ułożenia złoża filtracyjnego około 15' PH zacieru 5,5 Gotowanie 60' Chmielenie Citra - 25g - do zacieru Citra - 25g - FWH Citra - 25g - 60' Citra - 25g - 30' Citra - 25g - 10' Citra - 25g - 5' Citra - 100g - whirpool Citra - 200g - na zimno 8 dni zchłodzone do 16C fermentacja w 16C natlenione czystm telnem gęstwa Sandiego WLP090 po Rye AIPA III gen. 12.1 rozlew 2x keg i 37 butelek z 120 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się