pershi Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Polecam Kolezance sprawdzić termometr w zakresie temperatur zacierania. Termometr jaki posiadam zaniża temperaturę o 2 stopnie w zakresie ok 30 do 80 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Polecam Kolezance sprawdzić termometr w zakresie temperatur zacierania. Termometr jaki posiadam zaniża temperaturę o 2 stopnie w zakresie ok 30 do 80 stopni. To nawet jakby zaniżał temperaturę minimalnie to ma to taki negatywny wpływ na to jak odfermentuje piwo? Są różne receptury na piwa pszeniczne hefe-weizen i są też inne temperatury zacierania. Wiadomo, że podczas zacierania utrzymywanie temperatury w zakresie +/- 1,2 stopnie od zalecanej jest chyba normalną sprawą. Nie jestem doświadczoną piwowarką, zatem jeśli się mylę proszę o poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Tutaj opisuje identyczny problem jaki miałem przy zacieraniu: http://www.piwo.org/...ki/#entry139724 wieczorem podam do ilu odfermentowało mi Pale Ale, kiedy uwzględniłem korektę na wskazania termometru. Edytowane 14 Lutego 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Mi zaniżał o 4°C, a to już miało wyraźny wpływ na stopień odfermentowania piwa, zwłaszcza przy zacieraniu jednotemperaturowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Po uwzględnieniu korekty temperatury, piwo odfermentowało do 2,5 BLG. Przy pierwszym zacieranym,fermentacja zatrzymała się na 5 stopniach. W obydwu przypadkach ten sam zasyp, drożdże (US-05) i temperatura zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam, faktycznie mieliście rację. Sprawdziłam termometr i zaniża temperaturę o ok 2-2,5 stopnia. Pewnie to było przyczyną złego odfermentowania mojej pszenicy. Pomimo tego, że podniosłam temperaturę i bujałam fermentatorem blg nie spadło i utrzymywało się na poziomie 4,5. Tak czy owak piwko stoi już od wczoraj w butelkach Na 19 litrów piwa dodałam 150g glukozy. Mam nadzieję, że będzie prawidłowo nagazowane i że nie powstaną "granaty". Dziękuję za trafne rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Przypuszczam , że nie zdążą powstać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Pij szybko pszenica najlepsza świeża Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 potwierdzam, mam swojego dwutygodniowego wita i jest genialny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się