Jump to content

Pszenica z estraktu niechmielonego - plan do oceny


Recommended Posts

Szaconek kulieżeństwu :)

Jestem po dwóch warkach z brewkitów (stosunkowo udane, nic chyba się nie zaraziło, smakuje piwem, cieszy, acz staniki w powietrzu nie latają...) i chcę wleźć stopień wyżej. Umyśliłem sobie, że zadziałam z niechmielonym ekstraktem Weyermanna: http://browamator.pl/szczegoly.php?Bavarian_Hefeweizen_pszeniczne_-_ekstrakt_slodowy_Weyermann_R_-_4_kg&przedm=1589704&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183072&sortuj=kod.

Planuję to tak: podgrzać ekstrakt, wymieszać z 5 litrami wody ok. 80 C, w garze warzelnym dopełnić wodą do objętości 22 litrów i zagotować. Chmielić 60 minut lubelskim granulatem i 20 minut cascadą. Myślę, że po gotowaniu będzie tego ok. 20 litrów. Zadrożdżyć planuję uwodnionymi WB 06. NIe przeprowadzać cichej. Może być? Zadziała? Ktoś testował?

Zanim każecie mi zacierać od początku, to informuję, że zaraz zamówię słody, jak wyjdzie mi coś sensownego z samodzielnym chmieleniem to znowu spróbuję uczynić kroczek w górę. OK?

Może być?

PS. A takie pytanie na przyszłość: A jeżeli zechcę zlać za czas jakiś, to jeśli zostawię w fermentatorze drożdże i z 2 litry piwa, a potem wleję tam jakiś słodki syrop owocowy (litr) i doleję 5 litrów wody, to mi to ruszy i powstanie jakiś podejrzany napój alkoholowy przeznaczony do tumanienia niewyrobionego smakowo udomowionego osobnika pci żeńskiej? Można tak? Paragrafy pozwalają?

Pozdrawiam, kłaniam się nisko.

Zbyszek

Link to comment
Share on other sites

Co do ekstraktów się nie wypowiem bo nie mam doświadczenia.

 

Natomiast pozostawienie gęstwy i jakiejś ilości piwa w fermentorze to zdecydowanie zły pomysł. Chyba że "jakiś czas" to powiedzmy kilka godzin. Bankowo masz infekcję , szkoda syropu i wody. A jeśli chodzi o takie eksperymenty , polecam ten wątek : http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/

Link to comment
Share on other sites

Nie robiłem z tego ekstraktu piwa, ale często warzę z niechmielonego ekstraktu słodowego WESa. Wlewam 5-7 litrów wody, dodaje ekstrakt i to wszystko chmielę. Chłodzę i wlewam do fermentatora. Resztę dopełniam woda mineralną 5l z Biedronki, lub Tesco. Wg mnie, nie ma sensu tracić czasu, ani energii na chmielenie całej pojemności warki...

Link to comment
Share on other sites

Natomiast jeśli mimo wszystko chcesz uwarzyć z tego piwo to podaruj sobie chmiel cascade i zostaw go sobie na inna warkę. Tutaj wystarczy Ci lubelski w niewielkich ilosciach-10-20g

Link to comment
Share on other sites

ten "jakiś czas" to w zasadzie "niezwłocznie", zaraz po zakończeniu butelkowania.

 

No to nie widzę przeciwwskazań , tak jak pisałem , kieruj się tym co wyczytasz z tematu do którego linka podałem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.