pershi Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Piwowarstwo uczy cierpliwości ... Łatwo napisać, jak się już nawarzyło zapasy do piwnicy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Niestety, na razie nie mam czy poratować Może chłopaki z Siedlec coś mają. Ale jakbyś zamówił dzisiaj suche w sklepie to pewnie w tym tygodniu byś miał te drożdże. W weekend byś zatarł to na święta byś się wyrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 OK dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Zapasy nie biorą się z powietrza, tylko z ciężkiej pracy. Na początku po prostu trzeba robić więcej, a później już się unormuje, co 2 tygodnie warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek-jas Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) Kolego Kroll. Jestem tu nowy (witam Was wszystkich). Moja historia warzenia też jeszcze mizerna (8 warek). Jeżeli mogę moim skromnym zdaniem coś poradzić to nie obawiaj się że coś nie wyjdzie i nie rezygnuj z warzenia tego lagera. Jeżeli tylko termometr i balingometr dobrze ci pokazuje i zachowasz minimum higieny od momentu schłodzenia to powinno być ok. Ja przeprowadziłbym refermentację w butelkach przy użyciu suchego słodu w proszku, ale dlatego że niewiem jak to zrobić nic niedodajac. Nie wiem jak zachowują się wspomniane przez ciebie drożdże, ale fermentowałbym w temp. ok 12 st C bo producent podaje że fermentują od 10 do 15. Jedyny problem to taki, że jeżeli to Twoja pierwsza warka to gwarantuję że niedotrwa do czasu kiedy upłynie jej min. czas leżakowania. Wypijesz każdą butelkę! Co więcej już nigdy nie sięgniesz po przemysłowe piwo (ale to nie problem a zaleta)!! Pozdrawiam! Edytowane 18 Lutego 2013 przez siwek-jas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Jutro biorę się w końcu do warzenia piwa. Gar zacierno-warzelny z kranem i filtrem z oplotu już czeka. Fermentator również. Słody są, drożdże są,termometr jest, cukromierz jest, piorsiarczyn jest, jodyna jest (testy na roztworze wody ze skrobią ziemniaczaną przeprowadzone i na roztworze wody z cukrem również) czyli wiem o co chodzi z próbą jodową. O łopatce do mieszania i menzurce nie wspomnę No tylko piwko to nie będzie Lager a Ale. Po przemyśleniach nad procesem produkcji pojawiło się jedno pytanie. Generalnie brzeczka po warzeniu powinna mieć jakieś 12 Blg i tu moje pytanie. Ile Blg powinna mieć brzeczka po zacieraniu żeby po warzeniu było 12 Blg. Może pytanie jest głupie ale logicznie rozumując jeśli zacznę warzenie z wartością 12 Blg a po godzinie warzenia 25l brzeczki odparuje mi 5l wody to Blg wzrośnie. Zawartość cukru będzie taka sama ale w mniejszej ilości wody. Czy może się mylę? Edytowane 23 Lutego 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Dobrze myślisz, blg wzrośnie, ale 5l to Ci chyba nie odparuje. możesz założyć w przybliżeniu, że możesz mieć blg niższe od założonego o 1,5-2 stopnie. Jeśli byś znał odparowanie to możesz to przeliczyć w kalkulatorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź. Czy mogę np. zrobić zacieranie na 12 Blg a po warzeniu jak mi Blg podskoczy to dolać wody (sterylnej) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Tak. Ale lepiej jest się postarać trafić, bo chmielenie gęstszej brzeczki daje inny wynik w postaci goryczki. Tyle, że na początku to nie bardzo jest co zmieniać, żeby uzyskać pożądany efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 polecam program Brewtarget.. w łatwy sposób możesz ogarnąć tam te sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) No i nawarzyłem piwa. Postąpiłem troszeczkę inaczej niż napisałem na początku tzn. użyłem drożdży górnej fermentacji i do zacieru dałem nie 18 a 15l wody czyli 1/3 bo bałem się, że piwo wyjdzie za cienkie. Nie obyło się bez potknięć np. przerwa białkowa miała być 52*-55*, przez nieuwagę temperatura podskoczyła do 58*-60* ale zgasiłem palnik i pozwoliłem by brzeczka schodziła się do 52* następnie przerwa maltazowa 62*-65*, scukrzająca na 72*i próba jodowa wyszła OK. ale podgrzałem do 78* i przefiltrowałem. Wyszło 9,5l brzeczki Blg 22. No to zacząłem wysładzać wodą o temperaturze około 78*-80*. Do wysładzania użyłem aż 13,5l wody i wyszło mi 25l brzeczki Blg 12. Pozbyłem się młóta, umyłem garnek i zacząłem warzenie. Po 10 min. Dodałem 25gr lubelskiego (granulat) po 50min dodałem sybilla (granulat). Warzenie trwało godzinę z 25l zostało 23,5l brzeczki 15Blg. dolałem 2,5l przegotowanej wody i mam 25l brzeczki Blg 12 ,która jeszcze się chłodzi. Ciekaw jestem czy wyjdzie z tego piwo po tych moich manewrach z dolewaniem wody. Edytowane 6 Marca 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Wyjdzie, wyjdzie. Będzie pan zadowolony Będziesz w okolicy to przywieź, to się wymienimy Edytowane 24 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Tylko 25g lubelskiego? Goryczki w ogóle nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) A ile i jakiego chmielu dać najlepiej? to przy następnych warkach naprawię błędy. Edytowane 24 Lutego 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Polecam program Brewtarget. Tam wszystko sobie wyliczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 OK popatrzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 A ile i jakiego chmielu dać najlepiej? to przy następnych warkach naprawię błędy. Aby uzyskać goryczkę dajemy chmiel goryczkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Jak go kupowałem znaczy się chmiel lubelski to w opisie było napisane, że nadaje się na goryczkę. A poza tym jako polak z krwi i kości i patriota chciałem zrobić polskie piwko z polskich produktów. Edytowane 24 Lutego 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Broń nas Panie Boże od takich patriotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 A poza tym jako polak z krwi i kości i patriota chciałem zrobić polskie piwko z polskich produktów. A Marynki tam nie było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) No była Marynka ale jak babcię kocham pisało w opisie, że Lubelski nadaje się i na goryczkę i na aromat. Edytowane 24 Lutego 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 pisało w opisie w opisie sklepu? Czego to ludzie nie piszą, ile by tego trza dać na goryczkę? Sprawdź, policz, czytaj Wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) No to do następnej warki Marynkę zakupię a ta moja pierwsza warka to chyba będzie bardzo aromatyczna , ale mam nadzieję, że się nada do picia. Edytowane 24 Lutego 2013 przez krooll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Nie będzie, prawdopodobnie będzie mdłe to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krooll Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 No nie. Tyle roboty. Przepis parę dni na forum wisiał a nikt nawet uwagi mi nie zwrócił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się