Jump to content

chmielenie


Recommended Posts

Korzystając z różnych programów -np Brewtarget-układając jakąś recepturkę widzimy,czy mieścimy się w danym stylu ,bo program "podpowiada" to w formie widełek

O ile z gęstością początkową,czy kolorem nie ma problemu,to mam pytanie dotyczące chmielenia.Powiedzmy,że program zaleca dla danego stylu IBU pomiędzy 35-45 (bohemian pilsener)Jaką część przeznacza się na goryczkę a jaką na aromat?Jest na to jakiś szablon?

Link to comment
Share on other sites

Chmieląc na początku gotowania czyli ok 60 minut podnosisz goryczkę czyli Twoje IBU .Im krótszy czas gotowania chmielu w brzeczce tym mniej alfa-kwasów się rozpuści dając mniejsze wartości goryczki w gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj wykorzystać ten arkusz:

http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/

 

Ponieważ bez laboratorium nie da się policzyć faktycznego IBU w piwie domowym, to trzeba przyjąć jakiś model do wyliczeń. Ja biorę "średnią" z tych dwóch wyliczeń do moich piw.

Możesz poprawić arkusz dodając kolejne wiersze, zachowując oczywiście formułę. Wtedy wstawisz schemat na chmielenie nawet najbardziej wyuzdanego AIPA. Ten arkusz z chmieleniem wykorzystuję też jako dodatkową zakładkę (arkusz) w swoim exelowym dzienniku piwowara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.