marbelka Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Korzystając z różnych programów -np Brewtarget-układając jakąś recepturkę widzimy,czy mieścimy się w danym stylu ,bo program "podpowiada" to w formie widełek O ile z gęstością początkową,czy kolorem nie ma problemu,to mam pytanie dotyczące chmielenia.Powiedzmy,że program zaleca dla danego stylu IBU pomiędzy 35-45 (bohemian pilsener)Jaką część przeznacza się na goryczkę a jaką na aromat?Jest na to jakiś szablon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Witam IBU odnosi się tylko do goryczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Chmieląc na początku gotowania czyli ok 60 minut podnosisz goryczkę czyli Twoje IBU .Im krótszy czas gotowania chmielu w brzeczce tym mniej alfa-kwasów się rozpuści dając mniejsze wartości goryczki w gotowym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 aha czyli nawet marynkę wrzucając po warzeniu i np po minucie filtracja to na goryczke nic nie przejdzie ¿ Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 jeśli wrzucisz po warzeniu to rozpuszczone olejki w chmielu wpłyną na jego walory zapachowe a nie na goryczkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Spróbuj wykorzystać ten arkusz: http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/ Ponieważ bez laboratorium nie da się policzyć faktycznego IBU w piwie domowym, to trzeba przyjąć jakiś model do wyliczeń. Ja biorę "średnią" z tych dwóch wyliczeń do moich piw. Możesz poprawić arkusz dodając kolejne wiersze, zachowując oczywiście formułę. Wtedy wstawisz schemat na chmielenie nawet najbardziej wyuzdanego AIPA. Ten arkusz z chmieleniem wykorzystuję też jako dodatkową zakładkę (arkusz) w swoim exelowym dzienniku piwowara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now