marbelka Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Korzystając z różnych programów -np Brewtarget-układając jakąś recepturkę widzimy,czy mieścimy się w danym stylu ,bo program "podpowiada" to w formie widełek O ile z gęstością początkową,czy kolorem nie ma problemu,to mam pytanie dotyczące chmielenia.Powiedzmy,że program zaleca dla danego stylu IBU pomiędzy 35-45 (bohemian pilsener)Jaką część przeznacza się na goryczkę a jaką na aromat?Jest na to jakiś szablon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam IBU odnosi się tylko do goryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Chmieląc na początku gotowania czyli ok 60 minut podnosisz goryczkę czyli Twoje IBU .Im krótszy czas gotowania chmielu w brzeczce tym mniej alfa-kwasów się rozpuści dając mniejsze wartości goryczki w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 aha czyli nawet marynkę wrzucając po warzeniu i np po minucie filtracja to na goryczke nic nie przejdzie ¿ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 jeśli wrzucisz po warzeniu to rozpuszczone olejki w chmielu wpłyną na jego walory zapachowe a nie na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Spróbuj wykorzystać ten arkusz: http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/ Ponieważ bez laboratorium nie da się policzyć faktycznego IBU w piwie domowym, to trzeba przyjąć jakiś model do wyliczeń. Ja biorę "średnią" z tych dwóch wyliczeń do moich piw. Możesz poprawić arkusz dodając kolejne wiersze, zachowując oczywiście formułę. Wtedy wstawisz schemat na chmielenie nawet najbardziej wyuzdanego AIPA. Ten arkusz z chmieleniem wykorzystuję też jako dodatkową zakładkę (arkusz) w swoim exelowym dzienniku piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się