Malinowy Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 obecnie planuję zrobić dark ale i muszę użyć ciemnego ekstraktu słodowego zamiast brew enhancera 2 Jak dasz ciemny ekstrakt to nic więcej nie musisz dawać. Piwo będzie mieć odpowiednie "ciało". Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 obecnie planuję zrobić dark ale i muszę użyć ciemnego ekstraktu słodowego zamiast brew enhancera 2 Jak dasz ciemny ekstrakt to nic więcej nie musisz dawać. Piwo będzie mieć odpowiednie "ciało". +1 dzięki, o taką poradę mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Jak dodajecie ksylitol (pytam w kontekście cydru)? Syrop + gotowanie 5 minut dla sterylizacji będzie ok - analogicznie do syropu cukrowego dla refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Erytrol, tańszy i nie ma sraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Ale chyba nie ma właściwości antybakteryjnych jak ksylitol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) widzisz, dobrze że spytałeś. erytrytolu używam jako tańszego i teoretycznie nie powodującego sraczki zamiennika ksylitolu, ze względu na jego nikłą kaloryczność oraz dobry indeks glikemiczny i głównie z powodu że znalazłem toto idąc od ksylitolu, z tyłu głowy chodziło mi że to to samo. poszukałem i internety mówią, że niefermentowalny oraz że nie jest pożywką dla bakterii więc teoretycznie dobry dla zębów - pamiętam że pierwsze informacje nt. ksylitolu mówiły, że miałby wręcz leczyć próchnicę, stąd rozumiem pytasz o "antybakteryjność", nie wiem czy tak jest ale na dosłodzenie zdaje się oba dobre. heh - wiki opisuje, jeśli dobrze zrozumiałem, sztuczny sposób pozyskiwania ksylitolu. jakoś nie podnieca XD Edytowane 18 Maja 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Ksylitol ze sklepu to półsyntetyk. Nie ma właściwości antybakteryjnych, po prostu nie jest dla nich pożywką. Jest trujący dla zwierząt np. psów. Dzienna dawka "bezpieczna" dla człowieka to 3 łyżeczki. Dla mnie to chemia i nic w tym zdrowego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Kiedyś gość w sklepie ze zdrową żywnością powiedział mi, że fiński to jakąś tam chemią uzyskują, a chiński to specjalnie wyhodowane drożdże produkują, tak jak te nasze alko w piwie. Edytowane 25 Maja 2017 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się