Pierre Celis Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Dzisiaj dla odmiany temat kulinarny. Żeby jednak nie był całkiem oderwany od tematyki mojego bloga, będzie o specjale nierozerwalnie z piwem związanym. Nakladany Hermelin to popularna czeska przekąska do piwa. Smaczna i sycąca, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Jest to po prostu ser Camembert marynowany z cebulą (i opcjonalnie papryką) w ziołowej zalewie. Danie jest kontrastowe. Względnie łagodna, kremowa odmiana sera uzupełniona jest pikantnością cebuli, czosnku i chilli. Całość uzupełnia stosunkowo intensywny aromat ziół. Przekąska będzie się zatem dobrze komponować z wyrazistymi i agresywnymi stylami piwa. Czeski pilzner jest tu oczywistością. Inną propozycją może być IPA w stylu angielskim lub amerykańskim. Składniki: 3 sery Camembert1 duża cebula6 ząbków czosnkuolej rzepakowy lub słonecznikowyzioła prowansalskiesłodka paprykakilka owoców jałowcaliść laurowypieprz cayenne Opcjonalnie: papryka konserwowa lub świeża. Zamiast pieprzu cayenne można także użyć papryczki chilli. Istotnym elementem całej zabawy jest słoik o szerokim wlocie lub wiaderko przeznaczone do żywności (np. po twarogu). Dobrze jest dobrać naczynie do rozmiaru serków. Z jednej strony musi być na tyle szerokie, żeby serki się zmieściły. Z drugiej na tyle wąskie, by nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni po bokach. Ja użyłem słoika typu wek. Wybór względnie dobry, ale niestety po umieszczeniu składników zostaje sporo miejsca po bokach i trzeba poświęcić sporą ilość oleju. W efekcie tego ostatniego mi zabrakło i będę musiał w trybie pilnym dokupić i dolać, bo zalewa musi przykrywać całość, koniecznie! Serki dzielimy na pół. Jedną połowę posypujemy szczodrze słodką papryką oraz mniej szczodrze lub nawet oszczędnie pieprzem cayenne (wedle uznania). Ponadto wciskamy po dwa ząbki czosnku i składamy do kupy. Cebulę kroimy w plasterki. Ja akurat dzisiaj użyłem odmiany czerwonej, bo chcę sprawdzić jak się sprawdzi, ale oryginalnie stosuje się cebulę białą. W słoiku umieszczamy na przemian serki i cebulę. Wkładamy listek laurowy, wrzucamy kilka ziaren jałowca posypujemy szczodrze ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość olejem tak, aby wszystko było dokładnie przykryte. Chowamy do lodówki na 3-5 dni. Warto po kilku godzinach sprawdzić czy poziom oleju nie opadł i uzupełnić ewentualne braki. Odkryty ser dość szybko pleśnieje. W końcu to ser pleśniowy Smacznego! Aha, po zjedzeniu zawartości oliwę z ziołami można (a nawet należy) wykorzystać do smażenia. Jest bardzo aromatyczna, więc szkoda, by się zmarnowała. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się