Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Cydr nie powinien leżeć przez 3 miesiące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 po 3 miesiącach jest tylko lepszy od tego sprzed 2 miesięcy ale nawet po tych 2-3 tygodniach nie powinien śmierdzieć, ja mam cydr zabutelkowany jakieś 1,5 miesiąca ale szmacianych aromatów nie czuć, raczej zapach jabłek przemieszany z zapachem wina wytrawnego, po doświadczeniach z poprzednim cydrem wiem że warto poczekać. Nie wiem czy w przypadku smrodu określonego jako szmaciany coś się zmieni. Jeśli nie wala się pod nogami i jeść nie prosi to zostaw na 2-3 miesiące w ciemny i chłodnym, wylać zdążysz, a jeśli masz w okolicy jakiegoś jeszcze piwowara(lub kogoś od win) to zawsze możecie skonfrontować zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie no, wiadomo, raptem 20 butelek więc poleży. Ale poprzedni, mimo że był baaardzo wytrawny nie waniał tak strasznie. I faktycznie po 1,5 miesiąca był naprawde niezły (jak ktoś lubi kwaśne). Ten natomiast jest fajnie słodkawy,ale trzeba by go pić na wydechu;) Najwyżej zostanie na 4:30 po jakiejś imprezie. Wtedy już nic nie przeszkadza, wódka wyzerowana a zasnąć jakoś trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Koledzy Cydr z kartoników robiliśmy od 10lat. Wychodził bardzo różnie.Stąd inspiracja do wprowadzenie zestawu.Polski Cydr Jest to wyselekcjonowany polski koncentrat jablkowy 71-72 Brix,bez jakichkolwiek dodatków.Dedykowane drożdże FCG1 też powoli pojawiają się u naszych dystrybutorów. dobre u Was za 1,6 kg koncentratu trzeba zapłacić ~ 40 zł a ten sam koncentrat kosztuje ~ 7 zł kg jeżeli można zapytać ile jest w Waszym koncentracie aromatu ? ( tego naturalnego -kondensatu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Moje cydry wychodzą słabo nagazowane i bez piany. W smaku pyszne, lekko mętne ale zero piany. Nastaw robię wg schematu: 50 % sok jabłkowy mętny (np. Słoneczna Tłocznia), 50% sok jabłkowy klarowny (np. Riva biedronkowa, Tymbark), drożdże Biowin (np. Souternes, Tokaj, Sherry), całość ma na starcie w granicach 10-12 Blg i po około 10 dniach schodzi do 0-1 Blg. Czekam z reguły jeszcze kilka dni i do butelek: na 0.5 litrową butelkę daję 4 g cukru i słodzik do smaku . W sumie nagazowanie mogłoby zostać jak jest, ale do pełni szczęścia przydałaby się ładna pianka na 2 cm. Jak zrobić ładną piankę w moim smacznym cydrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czekaj czekaj..a to w cydrze piana powinna być?(podobna do piwnej?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Co tam nie da. Dodaj trochę białka i będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czekaj czekaj..a to w cydrze piana powinna być?(podobna do piwnej?) Pewnie że powinna, tak samo jak w szampanie i winach musujących. Dom Perignon znany jest z tego że pianę ma na trzy palce :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Taki Snyt w wersji cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 No i sytuacja zmienia się na lepsze. Cydr otwarty wczoraj zdecydowanie przyjemniej pachnie. Powoli zanika ten szmaciany aromat. Myślę,że za 2-3 miesiące będzie całkiem okej. To chyba po raz kolejny potwierdza, że cydr potrzebuje duuużo czasu. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Masz rację. Ja mam kilka butelek cydru z własnych jabłek z poprzedniego roku. Zostawiam na sylwestra, ciekawe czy w ogóle będzie zdatne do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Będzie zdatne.Ja piłem swojego półtorarocznego i był ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się