dzdzc Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam wszystkich piwowarów!!! Przyszedł i na mnie czas aby podzielić się z Wami moimi piwowarskimi zapiskami. Przygodę zacząłem w 2012 roku od kilkumiesięcznego czytania tego forum, poprzez pierwsze piwa z puszki aż do zacierania. Zapiski planuje prowadzić aby podzielić się z Wami moimi sukcesami w warzeniu jak i dostać od Was informację zwrotną co zrobiłem dobrze a co źle aby to jak najszybciej doprowadzić swój proces do doskonałości. Każdą warkę będę opisywał w osobnym wątku. Ale od początku: Nazwa Browaru: Browar Dziedziczak Adres: Gmina Lesznowola Data powstania: październik 2012 Wyposażenie: Gar Emaliowany, kilka wiader do fermentacji, taborecik, jakieś termometry, balingometry, wężyki z oplotu, kapslownice itp. Innymi słowy kompletny, podstawowy do warzenia piwa. Ulubione style: w zależności co mam na talerzu to dobieram piwko… lub odwrotnie ...to be continued. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Pierwsze warki z puchy potraktowałem jako wstęp do warzenia... taką rozbiegówkę jak np. na filmach: 3...2...1... GO! # 1 Lager z puchy (październik 2012) Georgie Lager 1,5 kg, zamiennik cukru, refermentacja cukrem. # 2 Bitter z puchy (listopad 2012) Georgie Bitter 1,5 kg zamiennik cukru, refermentacja glukozą. # 3 Przeniczniak z puchy (grudzień 2012) Muntons Wheat 1,8 kg zamiennik cukru, refermentacja glukozą. # godzina 0 – to jest punkt krytyczny gdy moja wiedza (tak mi się wydawało) i sprzęt pozwoliły aby rozpocząć warzenie z zacieraniem. Pomógł również pokaz (19.01.2013) w Państwo-Miasto w Warszawie na Andersa 29 prowadzony przez Pawła Boruń-Jagodzińskiego – wielkie dzięki !!! Edytowane 6 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) # 4 Pale Ale 12 °BLG „Rookie” Data warzenia: 02.02.2013 Surowce z Piwowara w Warszawie. Warzenie w garażu u teściów – jeszcze nie miałem taboretu… Receptura: Pale Ale DMG 5,5-7,5 – 3,7 kg Carahell 20-30 – 0,35 kg Chmiel Marynka 40g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 12 l 70’ - 66-68°C 15’ - 76°C Wysładzanie: 4 x 3l Niestety wysładzałem do gara wg. przepisu więc nie wiedziałem ile już mam więc wysłodziłem tylko 18 litrów. Chmielenie: 60’ Marynka 0' 20 g 40’ – 15 g 55’ – 5 g Rezultat: 16 l i 12°BLG Rehydryzacja drożdży. Niestety zapłaciłem frycowe (efekty po fermentacji burzliwej) ponieważ nie napowietrzyłem brzeczki po zadaniu drożdży – w zasadzie wlałem drożdże i zamknąłem fermentatorze. Fermentacja: Burzliwa: 11 dni (po burzliwej gęstość spadła tylko do 6°BLG. Sprawdzałem 3 razy z odstępami co 2 dni i nic się nie ruszyło) , Cicha: 7 dni (po cichej nadal 6 °BLG). Butelkowanie: 2g. na butelkę. Mało tego wyszło, bo około 12 litrów Edytowane 6 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) # 5 A'la Grodziskie 8°BLG "Cezary Trybański" Data warzenia: 10.02.2013 Surowce z BA Receptura: wędzony Weyermann 1,5 kg pszeniczny jasny Weyermann 1 kg aromatycny Lubelski granulat 50 g safbrew s-33 Zacieranie: 5 l 30’ - 37°C +2l, 20’ - 50°C +3l, 30' - 70°C +2l, 30' - 75°C mash out Wysładzanie: 14l Chmielenie: 90’ Lubelski 0' 30 g 20’ – 20 g Rezultat: 22 l i 7°BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa: 8 dni, 2,5 °BLG Butelkowanie: 140 gram glukozy na 19 litrów. Wnioski: Za dużo wysłodziłem dlatego zbyt niskie °BLG. Cały czas dużo tracę brzeczki przy dekantacji - muszę obmyślić inny sposób, bo zaciąganie ustami i metrowa rurka daje słabe wyniki. 15.04.2013 - Po ponad 2 miesiącach od warzenia smak zaczyna kwaśnieć. Edytowane 6 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) # 6 Bitter 10°BLG "Jason Kidd" Data warzenia: 22.02.2013 Surowce z BA Receptura: pale ale Weyermann 3,2 kg monachijski typ II Weyermann 0,25 kg karmelowy ciemny Caraaroma 0,15 kg goryczkowy Challenger granulat 30g aromatyczny East Kent Goldings granulat 30 g safbrew s-04 Zacieranie: 7,2 l 60’ - 66-68°C +8 l gorącej wody i podniesienie temperatury do 76°C Wysładzanie: 13l Chmielenie: 75’ 10' 30 g Challenger 50’ 15 g East Kent Goldings 74' 15 g East Kent Goldings Rezultat: 20 l i 11,5 °BLG Rehydryzacja drożdży. Butelkowanie: 80 gram, 36 butelek 0,5 l. (03.03.2013) Edytowane 6 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) # 7 Pilzner 12°BLG "Steve Kerr" Data warzenia: 24.02.2013 Surowce z BA Receptura: pilzneński Weyermann 4 kg karmelowy Carapils 0,2 kg aromatyczny Lubelski granulat 100 g saflager W-34/70 Zacieranie: 12 l 53°C 20’ - 53-54°C + 3l, 30' - 64-66°C 35' 70°C Mash out Wysładzanie: 15l Chmielenie: 80’ 10' 50 g 65’ 25 g 79' 25 g Rezultat: 21 l i 12 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa 15 dni, temp. 10-12°C, BLG 2,5°, Cicha 42 dni, temp. 10-12 °C. Butelkowanie 20.04.2013 Edytowane 9 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 saflagrew W-34/70 To jakaś krzyżówka safbrew z saflager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 saflagrew W-34/70 To jakaś krzyżówka safbrew z saflager? Tak, coś w tym stylu :-) Kurka nawet pomylić sie nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) # 8 Coffee Milk Stout 14°BLG Data warzenia: 09.03.2013 Surowce z Piwodieja Receptura: Chatean Pale Ale 3,5 kg Chatean Aroma 0,4 kg Chatean Pszeniczny Jasny 0,2 kg Chatean Abbey 0,2 kg Chatean Czekoladowy 0,23 kg Chatean Jęczmienny Palony 0,35 kg Target granulat 30 g Fuggles 10g Laktoza 0,2 kg safale s-04 Zacieranie: 15 l 54-56°C 25’ - 62-63°C 25' - 72°C + Czekoladowy i Jęczmień Palony Mash out Wysładzanie: 17l Chmielenie: 90’ 0' 20 g Target 35’ 10 g Target 45’ 10 g Fuggles 60' chmiele OUT 8' 40 g kawy mielonej Rezultat: 20 l i 14 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa 24 dni, temp. 19-21. BLG końcowe 5°. Rozlew (03.04.2013r.): 135 g glukozy na 19,5l. Edytowane 6 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) # 9 Polskie 11°BLG Data warzenia: 21.04.2013 Surowce z sklepzinnejbeczki.pl Receptura: Strzegom pilzneński 5 kg Marynka granulat 30 g Lubelski granulat 57 g safale s-04 Zacieranie: 16 l 40°C i grzejemy 25’ - 60-62°C 45' - 70-72°C 10' - 75-76 Wysładzanie: 15l Chmielenie: 85’ 0' 30 g Marynka 35’ 42 g Lubelski 80’ 15 g Lubelski Rezultat: 25 l i 11 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa do 05.05.2013 (14 dni). Na cichą poszło 17 litrów (8l na malinowym). Butelkowanie: 19.05.2013 = 5g cukru na butelkę. Edytowane 31 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) # 10 Malinowe na Polskim 11°BLG (receptura Zbyszek T) Data warzenia: 05.05.2013 Receptura: 8 litrów Polskiego #9 safale s-04 po #9 Polskim woda 5 l 2 x herbapol 420 ml malinowy + herbatka chmielowa ok. 5 gram granulatu target, 15' we wrzątku. Rezultat: 14 litrów. Fermentacja: Burzliwa 14 dni, Cicha od 19.05 Edytowane 31 Maja 2013 przez dzdzc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się