dzdzc Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Witam wszystkich piwowarów!!! Przyszedł i na mnie czas aby podzielić się z Wami moimi piwowarskimi zapiskami. Przygodę zacząłem w 2012 roku od kilkumiesięcznego czytania tego forum, poprzez pierwsze piwa z puszki aż do zacierania. Zapiski planuje prowadzić aby podzielić się z Wami moimi sukcesami w warzeniu jak i dostać od Was informację zwrotną co zrobiłem dobrze a co źle aby to jak najszybciej doprowadzić swój proces do doskonałości. Każdą warkę będę opisywał w osobnym wątku. Ale od początku: Nazwa Browaru: Browar Dziedziczak Adres: Gmina Lesznowola Data powstania: październik 2012 Wyposażenie: Gar Emaliowany, kilka wiader do fermentacji, taborecik, jakieś termometry, balingometry, wężyki z oplotu, kapslownice itp. Innymi słowy kompletny, podstawowy do warzenia piwa. Ulubione style: w zależności co mam na talerzu to dobieram piwko… lub odwrotnie ...to be continued. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 (edited) Pierwsze warki z puchy potraktowałem jako wstęp do warzenia... taką rozbiegówkę jak np. na filmach: 3...2...1... GO! # 1 Lager z puchy (październik 2012) Georgie Lager 1,5 kg, zamiennik cukru, refermentacja cukrem. # 2 Bitter z puchy (listopad 2012) Georgie Bitter 1,5 kg zamiennik cukru, refermentacja glukozą. # 3 Przeniczniak z puchy (grudzień 2012) Muntons Wheat 1,8 kg zamiennik cukru, refermentacja glukozą. # godzina 0 – to jest punkt krytyczny gdy moja wiedza (tak mi się wydawało) i sprzęt pozwoliły aby rozpocząć warzenie z zacieraniem. Pomógł również pokaz (19.01.2013) w Państwo-Miasto w Warszawie na Andersa 29 prowadzony przez Pawła Boruń-Jagodzińskiego – wielkie dzięki !!! Edited May 6, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 (edited) # 4 Pale Ale 12 °BLG „Rookie” Data warzenia: 02.02.2013 Surowce z Piwowara w Warszawie. Warzenie w garażu u teściów – jeszcze nie miałem taboretu… Receptura: Pale Ale DMG 5,5-7,5 – 3,7 kg Carahell 20-30 – 0,35 kg Chmiel Marynka 40g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 12 l 70’ - 66-68°C 15’ - 76°C Wysładzanie: 4 x 3l Niestety wysładzałem do gara wg. przepisu więc nie wiedziałem ile już mam więc wysłodziłem tylko 18 litrów. Chmielenie: 60’ Marynka 0' 20 g 40’ – 15 g 55’ – 5 g Rezultat: 16 l i 12°BLG Rehydryzacja drożdży. Niestety zapłaciłem frycowe (efekty po fermentacji burzliwej) ponieważ nie napowietrzyłem brzeczki po zadaniu drożdży – w zasadzie wlałem drożdże i zamknąłem fermentatorze. Fermentacja: Burzliwa: 11 dni (po burzliwej gęstość spadła tylko do 6°BLG. Sprawdzałem 3 razy z odstępami co 2 dni i nic się nie ruszyło) , Cicha: 7 dni (po cichej nadal 6 °BLG). Butelkowanie: 2g. na butelkę. Mało tego wyszło, bo około 12 litrów Edited May 6, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 (edited) # 5 A'la Grodziskie 8°BLG "Cezary Trybański" Data warzenia: 10.02.2013 Surowce z BA Receptura: wędzony Weyermann 1,5 kg pszeniczny jasny Weyermann 1 kg aromatycny Lubelski granulat 50 g safbrew s-33 Zacieranie: 5 l 30’ - 37°C +2l, 20’ - 50°C +3l, 30' - 70°C +2l, 30' - 75°C mash out Wysładzanie: 14l Chmielenie: 90’ Lubelski 0' 30 g 20’ – 20 g Rezultat: 22 l i 7°BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa: 8 dni, 2,5 °BLG Butelkowanie: 140 gram glukozy na 19 litrów. Wnioski: Za dużo wysłodziłem dlatego zbyt niskie °BLG. Cały czas dużo tracę brzeczki przy dekantacji - muszę obmyślić inny sposób, bo zaciąganie ustami i metrowa rurka daje słabe wyniki. 15.04.2013 - Po ponad 2 miesiącach od warzenia smak zaczyna kwaśnieć. Edited May 6, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 (edited) # 6 Bitter 10°BLG "Jason Kidd" Data warzenia: 22.02.2013 Surowce z BA Receptura: pale ale Weyermann 3,2 kg monachijski typ II Weyermann 0,25 kg karmelowy ciemny Caraaroma 0,15 kg goryczkowy Challenger granulat 30g aromatyczny East Kent Goldings granulat 30 g safbrew s-04 Zacieranie: 7,2 l 60’ - 66-68°C +8 l gorącej wody i podniesienie temperatury do 76°C Wysładzanie: 13l Chmielenie: 75’ 10' 30 g Challenger 50’ 15 g East Kent Goldings 74' 15 g East Kent Goldings Rezultat: 20 l i 11,5 °BLG Rehydryzacja drożdży. Butelkowanie: 80 gram, 36 butelek 0,5 l. (03.03.2013) Edited May 6, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 (edited) # 7 Pilzner 12°BLG "Steve Kerr" Data warzenia: 24.02.2013 Surowce z BA Receptura: pilzneński Weyermann 4 kg karmelowy Carapils 0,2 kg aromatyczny Lubelski granulat 100 g saflager W-34/70 Zacieranie: 12 l 53°C 20’ - 53-54°C + 3l, 30' - 64-66°C 35' 70°C Mash out Wysładzanie: 15l Chmielenie: 80’ 10' 50 g 65’ 25 g 79' 25 g Rezultat: 21 l i 12 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa 15 dni, temp. 10-12°C, BLG 2,5°, Cicha 42 dni, temp. 10-12 °C. Butelkowanie 20.04.2013 Edited May 9, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 saflagrew W-34/70 To jakaś krzyżówka safbrew z saflager? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 saflagrew W-34/70 To jakaś krzyżówka safbrew z saflager? Tak, coś w tym stylu :-) Kurka nawet pomylić sie nie można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted April 22, 2013 Author Share Posted April 22, 2013 (edited) # 8 Coffee Milk Stout 14°BLG Data warzenia: 09.03.2013 Surowce z Piwodieja Receptura: Chatean Pale Ale 3,5 kg Chatean Aroma 0,4 kg Chatean Pszeniczny Jasny 0,2 kg Chatean Abbey 0,2 kg Chatean Czekoladowy 0,23 kg Chatean Jęczmienny Palony 0,35 kg Target granulat 30 g Fuggles 10g Laktoza 0,2 kg safale s-04 Zacieranie: 15 l 54-56°C 25’ - 62-63°C 25' - 72°C + Czekoladowy i Jęczmień Palony Mash out Wysładzanie: 17l Chmielenie: 90’ 0' 20 g Target 35’ 10 g Target 45’ 10 g Fuggles 60' chmiele OUT 8' 40 g kawy mielonej Rezultat: 20 l i 14 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa 24 dni, temp. 19-21. BLG końcowe 5°. Rozlew (03.04.2013r.): 135 g glukozy na 19,5l. Edited May 6, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted April 22, 2013 Author Share Posted April 22, 2013 (edited) # 9 Polskie 11°BLG Data warzenia: 21.04.2013 Surowce z sklepzinnejbeczki.pl Receptura: Strzegom pilzneński 5 kg Marynka granulat 30 g Lubelski granulat 57 g safale s-04 Zacieranie: 16 l 40°C i grzejemy 25’ - 60-62°C 45' - 70-72°C 10' - 75-76 Wysładzanie: 15l Chmielenie: 85’ 0' 30 g Marynka 35’ 42 g Lubelski 80’ 15 g Lubelski Rezultat: 25 l i 11 °BLG Rehydryzacja drożdży. Fermentacja: Burzliwa do 05.05.2013 (14 dni). Na cichą poszło 17 litrów (8l na malinowym). Butelkowanie: 19.05.2013 = 5g cukru na butelkę. Edited May 31, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 (edited) # 10 Malinowe na Polskim 11°BLG (receptura Zbyszek T) Data warzenia: 05.05.2013 Receptura: 8 litrów Polskiego #9 safale s-04 po #9 Polskim woda 5 l 2 x herbapol 420 ml malinowy + herbatka chmielowa ok. 5 gram granulatu target, 15' we wrzątku. Rezultat: 14 litrów. Fermentacja: Burzliwa 14 dni, Cicha od 19.05 Edited May 31, 2013 by dzdzc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now