Slonx Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Świetny temat, osobiście uwielbiam stać przy garach, to i przekąski do piwa się robi nieraz. Bardzo lubię kabanosy w cieście francuskim. Zazwyczaj nie chce mi się go robić samemu, to kupuję np. w almie gotowe, świeże ciasto francuskie, kroję w paski, o szerokości centymetra i długości całego arkusza, kroję kabanosy w mniej więcej 5 centymetrowe kawałki i owijam ciastem. Na blachę i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach gotowe, znakomite tak na ciepło, jak i na zimno. Drugą ulubioną przekąską jest kurczak (filet lub polędwiczki) w pikantnej, chrupiącej panierce. Kurczaka wcześniej zalewam marynatą z niewielkiej ilości oleju, wody, papryki słodkiej, ostrej, pieprzu cayenne, wciskam czosnek, dodaję trochę vegety i zostawiam na kilka godzin, najlepiej na cały dzień, w lodówce rzecz jasna. Przygotowuję panierkę: płatki kukurydziane mielę, nawet na mąkę, chociaż nie trzeba aż tak drobno, mieszam pół na pół z mąką pszenną. Do tego dosypuję na oko papryki ostrej, trochę pieprzy cayenne, trochę pieprzu białego, szczypta sproszkowanego imbiru i najważniejszy składnik, łyżeczka lub dwie proszku do pieczenia. Maczam w tym kurczaka, gdy już jest dokładnie obtoczony, wkładam go do wody, ostrożnie, by nie wypłukać panierki i jeszcze raz obtaczam. Tak obtoczone kawałki kurczaka wrzucam na gorący, głęboki olej i smażę kilka minut, następnie wyjmuję i na ręcznik papierowy. Panierka jest chrupiąca, kurczak soczysty, a że to może trochę tłuste i niezdrowe, to się nie przejmuję. KFC może się schować. W ten sposób można robić małe nuggetsy, skrzydełka, czy filety z piersi. Inną przekąską są śliwki w boczku. Bardzo prosta sprawa, śliwki wędzone owijam w pokrojony w cienkie plasterki boczek, daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, 10 minut wystarczy, bywa, że to za długo. Uwielbiam też nachos, paprykowe z sosem serowym. Własnej roboty. Sos serowy robię tak, że biorę mały trójkącik serka topionego, rozpuszczam go z masłem w rondelku (chociaż rama culinesse się bardziej nadaje - w żadnym wypadku olej!) wrzucam starty ser cheddar, czekam, aż się roztopi i mieszam to z jogurtem naturalnym, wystarczy mały kubeczek, na oko, żeby była odpowiednia konsystencja. Jak ktoś chce mocniejszy smak, może dodać trochę startego parmezanu do tego. Dodaję szczyptę słodkiej papryki i dosłownie kropelkę sosu sojowego. Sos jest dobry nie tylko do nachos, ale również do wspomnianych wyżej kawałków kurczaka. Na ciepło, lub na zimno, ale pobyt w lodówce na pewno mu nie pomaga, to mogę zaręczyć, lepiej go spożyć szybko, dlatego nie ma sensu przygotowywanie większych ilości. Lubię też sałatkę ziemniaczaną. Prosta, smaczna, aczkolwiek ciężka. Gotuję ziemniaki w mundurkach, obieram, kroję w kostkę. Do tego jajka, również skrojone w kostkę, podsmażony, skrojony w kostkę boczek i por, również drobno skrojony. Sól i pieprz do smaku, następnie całość zalewam majonezem zmieszanym ze śmietaną i mieszam. Lubię jeszcze bagietkę pokrojoną w poprzek, jak chleb, posmarowaną serem śmietankowym (np. almette) i na to plaster wędzonego łososia (moja luba kładzie jeszcze na to rukolę). A jak się nie ma ochoty na ślęczenie w kuchni, to orzeszki, te w polewie paprykowej są zacne, chipsy, najchętniej serowo-cebulowe, suszona wołowina (chociaż drogie to jak cholera). Z dań (bo trudno to nazwać przekąską) uwielbiam do piwa knedle czeskie. Robię je tak: Składniki: Pół kilo mąki łyżeczka soli jajko szklanka mleka 10g drożdży (np. S-04 ) pół łyżeczki cukru 4 czerstwe bułeczki opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia Podgrzewam mleko, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Dosypuję cukier, rozcieram drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę z solą wsypuję do miski, dodaję jajko, drożdże i zaczyn, wyrabiam aż przestanie się kleić i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośniętego ciasta wgniatam pokrojone w drobną kostkę bułki (no i ewentualnie dodaję proszek do pieczenia) i formuję z gotowego ciasta 3 wałki. Wrzucam na osoloną wodę, każdy wałek musi się gotować w sumie około 20 minut, po 10 minut z jednej strony (po 10 minutach obracamy). Po wyciągnięciu nakłuwam widelcem i kroję w półtora centymetrowe plastry. Najlepiej smakuje z gulaszem cielęcym, lub wołowym Jak dla mnie lepsze są bez proszku do pieczenia, ale na większą liczbę osób ten sposób wydaje się bardziej wydajny. Co kto lubi Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Tydzień (zwłaszcza trzymane w lodówce) to trochę krótko. Jak robiłem to najlepsze były po 2-3 tygodniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Tydzień (zwłaszcza trzymane w lodówce) to trochę krótko. Jak robiłem to najlepsze były po 2-3 tygodniach 3-5 dni wystarcza w temperaturze pokojowej, ser musi dojrzeć, cebulka najlepiej sparzona. A i nie warto oszczędzać na serze, nie musi być jakieś mistrzostwo świata, ale ostatnio mialem cos z Lidla i zalewa wraz z serem była nie do spożycia. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Świetny temat, osobiście uwielbiam stać przy garach, to i przekąski do piwa się robi nieraz Narobiłeś smaku tymi przepisami, czekają w kolejce. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 dodaję trochę vegety Tylko po co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 dodaję trochę vegety Tylko po co to? Dla smaku A vegetę, czy też jak kto woli, przyprawę uniwersalną robię sam, z suszonych warzyw, kurkumy i soli Że tak powiem, nie śmierdzi chemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się