pszemas Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) widzę na tb że wprowadzili jakiś nowy chmiel niemiecki mandarina bavaria... czy ktoś próbował? cena z leksza przesadzona 9,5 za 30g... Edytowane 6 Marca 2013 przez elroy poprawiony tytuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 http://www.baywa.eu/fileadmin/media/relaunch/Downloads/.EU/Hopfenvertrieb/14384_Flyer_Mandarina_eng_DIN_A5_k1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobasco Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100% dzięki magicznemu znaczkowi ® Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100% dzięki magicznemu znaczkowi ® [/quotE] W moim lokalnym sklepie ceny chmieli Nelson Sauvin, Galaxy powalają. Ale za to Kezbek i sporo chmieli o których w życiu nie słyszałem jest w dobrej cenie Trzeba próbować bo niewiadomo może za rok będzie na nie moda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże Ile dałeś tego chmielu do gotowania i na aromat? Właśnie warzę IPĘ i zastanawiam się czy 3x30g Mandariny (20 min i 5 min gotowania oraz na zimno) wystarczy, aby odpowiednio nachmielić całą warkę (ok. 20-23l) na smak i aromat. Na goryczkę dałem 40g Polarisa - tu obaw nie mam, 21,3% alfakwasów powinno zrobić swoje. Co do ceny chmielu na TB - tej odmiany nie znalazłem nigdzie, a sprawdzałem dziesiątki europejskich i amerykańskich sklepów internetowych. Pisałem nawet do producenta i otrzymałem odpowiedź, że następna partia Mandariny będzie dopiero po następnym sezonie, a obecnie jest już wyprzedane na amen. Także jestem w stanie zrozumieć dlaczego tyle kosztuje. Gratulowałbym raczej ekipie sklepu takiej obrotności i załatwiania unikalnych odmian chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobasco Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Ja nie zakładałem żadnego rodzaju piwa ot co smak chmieli bravo i pacifica zdominował mimo ich większej ilości a dałem tylko 15gr do gotowania i 15gr do chmielenia na zimno. Butelka pierwsza otwarta będzie za parę dni więc się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ciekaw jestem efektu w gotowym piwie, bo podczas chmielenia na zimno zapach jest bardzo obiecujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobasco Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 po 2 tygodniach otworzyłem no i bavaria na pierwszym planie potem reszta posmaków lekka i uwodzicielska mandarynka , nic tylko polecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 No kurcze mam właśnie 60g tego chmielu i nie wiem co z nim zrobić W ogóle wyszły 4 nowe gatunki niemieckich chmieli http://www.hopsteiner.de/pdf/neuigkeiten-berichte/hopsteiner-newsletter/2012-05_ts_newhopvarietiesgrowningermany.pdf - posiadam także polaris, który ma 21,% alpha... masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Właśnie kupiłem. W tygodniu warzonko, i myślę, że na wrocławski FDP zabiorę kilka butelek. Mam nadzieję, że nie będzie to totalna multiwitamina i te obiecane cytrusy wniosą jako taką świeżość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobasco Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ten Polaris jest o tyle ciekawy że piszą o miętowych posmakach co jest bardzo interesujące, niestety tyle a-kwasów = duża goryczka, ciekawe by było dodanie go na chmielenie na zimno. A propo Wrocławskiego festiwalu, jest tam opcja wymienienia się piwkami z ludźmi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ja tam mięty w nim nie czuję (mam piwo Polaris single hop), ale faktycznie, jest o wiele bardziej rześki i orzeźwiający niż wszystkie inne chmiele. Mimo porażającej zawartości a-k otępiającej goryczki brak, jest bardzo dobrze Na FDP ma być spotkanie piwowarów domowych ("wpisowe" 10 butelek własnego piwa), informację o nim znalazłem na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Zastanawiam się właśnie nad trzecią warką i zainteresował mnie ten chmiel. Ktoś może robił na nim single hop poza osobami z postów powyżej? Myślę nad ale z prostym zasypem 100% pale ale i chmieleniem właśnie mandariną 60' 30g, 15' 30g, 0' 30g oraz 110g na zimno. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym i może się podzielić wrażeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ja tydzień temu zabutelkowałem pale ale gdzie głównym, ale nie jedynym chmielem był właśnie ten tytułowy. Na goryczkę dałem na początku 10g magnum, na aromat 100g mandariny (20g 15min przed końcem gotowania, później 40g 10min i 40g 5min przed końcem). Zapach podczas fermentacji bardzo ładny, mandarynkowy. Przy butelkowaniu już nie tak mocny, ale ciągle mandarynkę czuć było. Za jakiś tydzień będę sprawdzał nagazowanie, wiec może już pierwsze wrażenia będę mógł opisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się