qni Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna Gdy czytam wiki- zacier i ziarna, to coś mi się nie spina w jedną całość. Jak rozumiem dekokcja polega na przejściu na wyższą przerwy po przez wykorzystanie część brzeczki. Gdy chcemy przejść z przerwy 52* do 68* odbieram sitkiem gęstą brzeczkę do osobnego gara. Gęstą brzeczkę podgrzewamy do 70* i tak zostawiamy na 20minut. Po tym czasie gęstą brzeczkę doprowadzamy do wrzenia prze 10-30 minut. Dolewamy do rzadkiej brzeczki gęstą, jeżeli wszystko zrobi się w odpowiednich proporcjach uda się osiągnąć 68*. To mi się wydaje jasne, ale gdy dale czytam o Mash out to mi się wszystko sypie. „Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi, które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.” Jeżeli doprowadzę gęstą brzeczkę do wrzenia to nie z dezaktywuje enzymów? kamil80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Zdezaktywujesz, ale tylko ich część, te w dekokcie. Dodatkowo "rozluźnisz skrobię" i gdy wlejesz do zacieru z powrotem, to enzymom w części rzadkiej będzie "lżej". Edytowane 2 Marca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 No i nie brzeczka, a zacier. Brzeczka to płyn po filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) No i nie brzeczka, a zacier. Brzeczka to płyn po filtracji. i teraz wszystko jasne- dziękuję Edytowane 2 Marca 2013 przez qni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się