Biotit Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Witam , zawitał do mnie Kolega "zza wielkiej wody" i zaczęliśmy wspominać jakie piwa Nam smakowały w czasach chodzenia do Ogólniaka. Na ul.Grzybowskiej w W-wie można było spokojnie kupić w budce przyzakładowej Browarów warszawskich w/w piwa, przełom lat 70/80. Czy ktoś możne robił w warunkach domowych te smakołyki? Mi bardziej smakowała 19, a Koledze Złoty Król. 19 była w butelce 0,5l z charakterystyczna zielona etykietą, a Złoty Król w butelce "żabce"0,33l ze złotym lwem na etykiecie. Dobrze nieraz wspomnieć stare dobre czasy. Edytowane 2 Marca 2013 przez Biotit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Flaszki/puszki trzeba było zachować dla potomnych; też tak mam-znam smak, ale nie zachowałem i rzecz już popadła w niebyt. Z ogólniaka to mi się przypomina Żywiec Zimowe (y), a później śp. Dortmunder Leżajsk czy np. Soplicowo (browar nieznany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Złoty Król to lata 90-te. Coś wam pamięć zaszwankowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Chyba się nie mylę, bo to był jeden z ostatnich mocnych piw Browaru warszawskiego, zresztą nie chodzi mi o daty,, ale o recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nawet gdy będziesz miał recepturę to nie zrobisz identycznego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Złoty Król to lata 90-te. Coś wam pamięć zaszwankowała. I to mocno 90-te: „Już niedługo Złoty Król Gazeta Stołeczna blik 30-06-1997 W połowie lipca na rynku pojawi się nowe piwo z warszawskich browarów - Złoty Król. W tym roku na inwestycje firma chce wydać ok. 40 mln zł. Znakomitą większość tej sumy, bo ok. 30 mln zł, pochłonie nowa linia do rozlewania piwa, która w ciągu godziny napełni 48 tys. butelek. Jej rozruch rozpocznie się właśnie w lipcu. I to właśnie na niej będzie rozlewane w tzw. beczułki (butelki o poj. 0,37 l) nowy gatunek piwa - Złoty Król. Choć trafi do sklepów już za ponad dwa tygodnie, jego cena na razie[...]” Pamięć ludzka zawodna jest... Edytowane 2 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Receptura to pewnie nic specjalnego, słód pilzneński, może trochę monachijskiego, cukier. Drożdże bym dał S-23 (czyli "prawie najlepsze"), do tego chmielenie typowo "po polsku", czyli Lubelskiego homeopatycznie na aromat (0.5g/litr?), Marynki na goryczkę tak jakoś do 22-25 IBU, na bank nie więcej. I masz Złotego Króla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi