Jump to content

ochładzanie fermentora - wpływ na efekt koncowy

Recommended Posts

Witam !

Mam do was pewne pytanie :

Jaki wplyw na koncowy smak piwa moze miech ochładzanie fermentora zarowno przy fermentacji cichej jak i burzliwej ?

Dokładnie chodzi mi o zbijanie temperatury np z 22°C do 20°C poprzez okrywanie mokrym recznikiem fermentora.

Moja ostatnia warka - dunkel weizen ze wzgledu na to iz miałem małą epidemie w pokoju gdzie stoi fermentor temperatura otoczenia wynosila 23-24 °C i na noc okrywalem fermentor mokrym recznikiem by zbic troszke temperature - zawsze staram sie aby temperatura byla nizsza niz 22°C .

Po 8 dniach od zabutelkowania otworzylem 1 piwo i smakowalo naprawde calkiem niezle. Wczoraj po 2 tygodniach otworzylem 2 butelke w celu analizy zmian smaku. Okazalo sie ze o ile zapach jest w normie, smak jednak byl niepokojacy. Posmak przy welwaniu piwa do ust byl jakby taki mdły... jakbym wypil 4 dniowe mleko.Ogolnie piwo nie smakowalo jak skarpety bla bla itp itd tylko wlasnie ten poczatkowy posmak mdłego mleka. Nie wiem ile w tym przypadku ( w sensie ze akruat ta butelka byla zepsuta ) a ile w tym mojego zlego podejscia do utrzymywania czystosci podczas warzenia, fermentacji, butelkowania czy tez wlasnie jaki na to wplyw mogło mieć ochladzanie. Dzis otworze 2 butelke w celu sprawdzenia czy byl to przypadek losowy czy nie.

Edited by rad998

Witam !

Mam do was pewne pytanie :

Jaki wplyw na koncowy smak piwa moze miech ochładzanie fermentora zarowno przy fermentacji cichej jak i burzliwej ?

(...)

Posmak przy welwaniu piwa do ust byl jakby taki mdły... jakbym wypil 4 dniowe mleko.Ogolnie piwo nie smakowalo jak skarpety bla bla itp itd tylko wlasnie ten poczatkowy posmak mdłego mleka.

Nie wiem jak smakuje mdłe 4 dniowe mleko. IMO mleko po 4 dniach powinno skwaśnieć.

Co do ręcznika i zmiany temp. o 2°C, to raczej takiego wpływu nie może mieć na smak.

[Nie wiem jak smakuje mdłe 4 dniowe mleko. IMO mleko po 4 dniach powinno skwaśnieć.

Co do ręcznika i zmiany temp. o 2°C, to raczej takiego wpływu nie może mieć na smak.

Mleko z kartonu po 4 dniach nie skwaśnieje. Nawet po tygodniu nie zmienia smaku.

Też uważam, że zmiana o 2°C nie ma wpływu na smak.

moze to zle okreslenie z tym mlekiem... ale to jakby pierwsze co mi przyszlo do glowy. mleko ktoro juz jest 4 dni otwarte smakuje jednak troszke inaczej niz to ktoro sie wypije zaraz po otwarciu. skwaszonego mleka nie mialem na mysli.

Mam juz na to dokladne okreslenie - piliscie kiedys mleko sojowe ? ono jest wlasnie mdle... i taki posmak mialo piwo wypite z tej butelki na poczatku.

pozdrawiam !

napisze wieczorem jak jest z nastepna butelka

czepiasz sie... :lol:

to ze ja pilem nie znaczy ze pije caly czas... pilem raz i wiem jak smakuje - byc moze dlatego odrazu skojarzyl mi sie ten smak z mlekiem ( jakiekolwiek by ono nie bylo czy krowie czy sojowe )

Edited by rad998

ok byla to kwestia przypadku - wlasnie pije dunkela ktory jest na dobrej drodze by za miesiac dwa stac sie b.dobrym dunkelem :lol:

teraz tylko odstawie go na miesiac, dwa i zobaczymy :)

chociaz mam pytanie :

mowa jest ze pszeniczniakow jakos dlugo lezakowac nie nalezy bo traca swoj aromat itp itd. tak wiec ile powinno sie mniej wiecej lezakowac by spokojnie pic ?

Edited by rad998

Mój jasny pszeniczniak był najlepszy po 5/6 tygodniach (drożdże płynne 3068). Dunkela z zestawu BA (na suchych drożdżach z zestawu) po 3 msc. przestałem nazywać pszeniczniakiem a określałem jako piwo z dodatkiem słodu pszenicznego :lol: Reasumując - pij szybko :)

Edited by kolomar