anteks Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Warka 221 Rauchbock skład - Wędzony Steinbach 3000g - Wiedeński 3000g - Cararoma 250g - Carabelge 250g - Marynka gran 20g - Lubelski gran 20g Zacieranie - 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C - 62°C 25 min - 72°C 45 min Gotowanie 60 min - 0' Marynka - 50' Lubelski wyszło około 27l 17 blg Rano zadam drożdża Edytowane 6 Maja 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Warka 217 birimbirimbir Zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l blg3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Warka 219 Porter zlana na cichą blg 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Warka 222 Skład - Pilzneński 4000g - Monachijski 1000g - Marynka gran 20g - Saaz Late 40g Zacieranie - Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C - część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min - Gotowanie 10 min - Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min - Filtracja Gotowanie 60 min - 0' Marynka 20g - 30' Saaz 20g - 50' Saaz 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Warka 223 Skad - Pilzneński 2500g - Wiedeński 2000g - Monachijski 500g - karmel j 100g - Marynka gran 15g - Hallertau Trad gran 20g Zacieranie - Słody wsypane do wody, temp ustalona na 62°C - 5l odlane do dekokcji, gotowane 5 min - wlane do zacieru głównego 72°C, przerwa 50 min cdn Edytowane 8 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Urlop masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Nie, dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Bo warzysz od rana i wczoraj warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Taki system, jutro do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Warka 223 Gotowanie 60 min - 0' Marynka 15g - 50' hallertau 20g Wyszło około 22l 17 blg Edytowane 8 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Warka 224 Polisz Leń Skład - Pilzneński 6000g - Monachijski 1000g - Marynka 90g Zacieranie Lodówka turystyczna - 90 min 70-65°C Gotowanie 60 min - 0' 25g Marynka - 30' 25g Marynka - 55' 40g Marynka Drożdża zadam rano jak ostygnie Edytowane 13 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Drożdża zadam rano jak ostygnie A gdzie tego drożdża tak zagrzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 A gdzie tego drożdża tak zagrzałeś? Oj nie pytaj, nie pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wyszło około 50l 10 blg zadane W37/70 i Bohemianami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Warka 214 Testowa Tak sobie stała na burzliwej od 29.12.11 aż wreszcie się doczekała . Rozlana 14.03.12 blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 (edytowane) 225 AIPA Skład - Pale Ale 5000g - Wiedński 300g -Special B 150g - Citra 40g - Amarilo 50g - Danstar Winsor Zacieranie - 70-65°C 120 min\ Gotowanie 70 min - Citra 0' - Amarillo 65' Fermentacja Edytowane 23 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Tak sobie stała na burzliwej od 29.12.11 aż wreszcie się doczekała . Rozlana 14.03.12 blg 3 A myślałam, że to ja biję rekordy z przetrzymywaniem piwa na burzliwej, chociaż jak styczniowe warki przetrzymam jeszcze z tydzień, dwa na burzliwej, to rekord pobiję tylko ciekawe co z tego wyjdzie. Jedyne pociesznie, to takie, że piwo stoi teraz w temp. 5C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Moje stało w 5-10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Tak sobie stała na burzliwej od 29.12.11 aż wreszcie się doczekała . Rozlana 14.03.12 blg 3 A myślałam, że to ja biję rekordy z przetrzymywaniem piwa na burzliwej, chociaż jak styczniowe warki przetrzymam jeszcze z tydzień, dwa na burzliwej, to rekord pobiję tylko ciekawe co z tego wyjdzie. Jedyne pociesznie, to takie, że piwo stoi teraz w temp. 5C To aż strach zaglądać do mojego 'naciąganego sylwestrowego' Porzuciłem je w kanale samochodowym w garażu na działce 29.12 i tyle je widziałem Zajrzę dopiero za tydzień/dwa tygodnie jak do domu pojadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Temp w fermentowni 10-12°C, jutro chyba pacne ostatniego dolniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Temp w fermentowni 10-12°C, jutro chyba pacne ostatniego dolniaka He, ja właśnie pacnąłem. W podobnych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Ostatni dolniak 226 skład - pilzneński 6500g - monachijski 1000g - Marynka 40g -Saaz 60g Zacieranie -55* 10 min ( 5l -72* 10 min, 100* 10 min, wlanie do zacieru głównego) - 62*( około 10l- 72°C 15 min, 100*- 10 min, wlanie do zacieru głównego) - 72°C 40 min Gotowanie 90 min - 30' Marynka 40g - 60' Saaz 20g - 85' Saaz 40g Wyszło około 44l 13 blg Edytowane 28 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Warka 222 przelana na cichą blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Ostatni dolniak 226 Jednak nie, to ostatni Warka 227 Skład - Pilzneński 4000g - Monachijski 1000g - Marynka 25g - Saaz 50g Zacieranie - 62°C 15 min( około 8l odlane 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego) - 72°C 50 min Gotowanie 90 min - 30' Marynka 25g - 60' Saaz 20g - 89' Saaz 30g Edytowane 28 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Gotowanie 60 min - 30' Marynka 40g - 60' Saaz 20g - 85' Saaz 40g Z tego co napisałeś wynika, że druga porcję saaza dodałeś 25' po wyłączeniu palnika.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się