Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 221 Rauchbock

skład

- Wędzony Steinbach 3000g

- Wiedeński 3000g

- Cararoma 250g

- Carabelge 250g

- Marynka gran 20g

- Lubelski gran 20g

 

Zacieranie

- 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C

- 62°C 25 min

- 72°C 45 min

 

Gotowanie 60 min

- 0' Marynka

- 50' Lubelski

wyszło około 27l 17 blg

Rano zadam drożdża

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 222

Skład

- Pilzneński 4000g

- Monachijski 1000g

- Marynka gran 20g

- Saaz Late 40g

 

Zacieranie

- Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C

- część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min

- Gotowanie 10 min

- Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min

- Filtracja

Gotowanie 60 min

- 0' Marynka 20g

- 30' Saaz 20g

- 50' Saaz 20g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 223

Skad

- Pilzneński 2500g

- Wiedeński 2000g

- Monachijski 500g

- karmel j 100g

- Marynka gran 15g

- Hallertau Trad gran 20g

Zacieranie

- Słody wsypane do wody, temp ustalona na 62°C

- 5l odlane do dekokcji, gotowane 5 min

- wlane do zacieru głównego 72°C, przerwa 50 min

cdn ;)

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 224 Polisz Leń

Skład

- Pilzneński 6000g

- Monachijski 1000g

- Marynka 90g

 

Zacieranie Lodówka turystyczna

- 90 min 70-65°C

 

Gotowanie 60 min

- 0' 25g Marynka

- 30' 25g Marynka

- 55' 40g Marynka

Drożdża zadam rano jak ostygnie

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

225 AIPA

Skład

- Pale Ale 5000g

- Wiedński 300g

-Special B 150g

- Citra 40g

- Amarilo 50g

- Danstar Winsor

 

Zacieranie

- 70-65°C 120 min\

 

Gotowanie 70 min

- Citra 0'

- Amarillo 65'

Fermentacja

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie stała na burzliwej od 29.12.11 aż wreszcie się doczekała ;) . Rozlana 14.03.12 blg 3

A myślałam, że to ja biję rekordy z przetrzymywaniem piwa na burzliwej, chociaż jak styczniowe warki przetrzymam jeszcze z tydzień, dwa na burzliwej, to rekord pobiję :) tylko ciekawe co z tego wyjdzie. Jedyne pociesznie, to takie, że piwo stoi teraz w temp. 5C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie stała na burzliwej od 29.12.11 aż wreszcie się doczekała ;) . Rozlana 14.03.12 blg 3

A myślałam, że to ja biję rekordy z przetrzymywaniem piwa na burzliwej, chociaż jak styczniowe warki przetrzymam jeszcze z tydzień, dwa na burzliwej, to rekord pobiję :) tylko ciekawe co z tego wyjdzie. Jedyne pociesznie, to takie, że piwo stoi teraz w temp. 5C

To aż strach zaglądać do mojego 'naciąganego sylwestrowego' Porzuciłem je w kanale samochodowym w garażu na działce 29.12 i tyle je widziałem :) Zajrzę dopiero za tydzień/dwa tygodnie jak do domu pojadę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatni dolniak 226

skład

- pilzneński 6500g

- monachijski 1000g

- Marynka 40g

-Saaz 60g

Zacieranie

-55* 10 min ( 5l -72* 10 min, 100* 10 min, wlanie do zacieru głównego)

- 62*( około 10l- 72°C 15 min, 100*- 10 min, wlanie do zacieru głównego)

- 72°C 40 min

Gotowanie 90 min

- 30' Marynka 40g

- 60' Saaz 20g

- 85' Saaz 40g

Wyszło około 44l 13 blg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatni dolniak 226

 

Jednak nie, to ostatni :smilies:

Warka 227

Skład

- Pilzneński 4000g

- Monachijski 1000g

- Marynka 25g

- Saaz 50g

Zacieranie

- 62°C 15 min( około 8l odlane 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)

- 72°C 50 min

 

Gotowanie 90 min

- 30' Marynka 25g

- 60' Saaz 20g

- 89' Saaz 30g

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.