Skocz do zawartości

Pszenica na WB-06 - Wysokie BLG końcowe


Slonx

Rekomendowane odpowiedzi

nikt nie wpadł na pomysł że Blg zawyża wyższa zawartość dekstryn spowodowana wydłużonym czasem zacierania powyżej 70 stopni?

Mnie jedna rzecz zastanawia. Jaka może być różnica w Blg przy zacieraniu tego samego piwa na wytrawnie i na słodko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka może być różnica w Blg przy zacieraniu tego samego piwa na wytrawnie i na słodko.

 

Pewnie taka (Wiki): "Poniżej 64* ryzykujemy spadek wydajności, gdyż część skrobi może pozostać uwięziona w ziarnie, powyżej 70* brzeczka może być za mało fermentowalna."

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy większa ilość słodów karmelowych może spowodować niższe odfermentowanie?

 

Tu masz dokładnie opisane co i jak wpływa na fermentowalność brzeczki:

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy większa ilość słodów karmelowych może spowodować niższe odfermentowanie?

 

Nie chodzi tutaj o rodzaj słodu ale o sposób jego zacierania. Słód karmelowy posiada wielocukry nie podlegające fermentacji, jednak w przeważającej mierze znajduje się w nich skrobia która podlega normalnym procesom enzymatycznym podczas zacierania. Duża ilość słodów nieczynnych enzymatycznie może spowodować spadek wydajności zacierania, ale nie mówimy tutaj o takich ilościach jakie można by dodać w przypadku karmelowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.