Raczek Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Jak w temacie czym je potraktować żeby infekcja nie przeniosła się do kolejnej warki Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 twitt 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 (edited) Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku. Edited March 12, 2013 by Slonx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku Sranie w banie. Umyj i zdezynfekuj nadwęglanem albo sodą i gotowe. Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet. mimazy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. Może dlatego, że nie ma takich dużych piekarników, a piekarnik dla butelek zawsze spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mckolek Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 (edited) Sranie w banie. a to może być dobry sposób na odkażanie tylko czy to d.pa wytrzyma i jakie ma mieć parametry na wejściu bania a piekarnik i wysoka temperatura przy wymytych butelkach jest dobra na wszytko Edited March 12, 2013 by mckolek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kilus Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Przede wszystkim dokładne wymycie, wypłukanie, zalanie wrzątkiem. Bakterie nie przepadają za ciepełkiem, a wątpie by w gotowym piwie trafily się termofile. 5-10min we wrzątku powinny zalatwic sprawę, ale dla pewności potraktowałym czymś do odkażania. Piekarnik 160C 20-30min tez moze być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet. Ocet, a nie bakterie octowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 (edited) infekcja bakteriami kwasu octowego rozwija się wyłącznie w środowisku z dostępem tlenu, więc nie zajdzie przy sprawnie zorganizowanej refermentacji http://pl.wikipedia....mentacja_octowa Więc nawet gdy zada się do butelki zaczyn bakteryjny pałeczek Acetobacter a piwo będzie miało odpowiednią ilość drożdży zawieszonych i będzie miało cukier do refermentacji, to przy małej ilości powietrza między piwem a kapslem (kapslowanie po pianie) infekcja nie rozwinie się. ale oczywiście pieczenie i zapiekanie butelek nie zaszkodzi, bo nie wytwarzają przetrwalników. PS można smażyć, dusić i polewać zasmażką, byle nie dostała się do środka butelki PSPS wyżarzanie (może błędnie) do tej pory postrzegałem jako doprowadzenie do temperatury świecenia więc zbliżającej zakresem temperatur do uplastycznienia szkła! Edited March 14, 2013 by mimazy stachu68 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now