Raczek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Jak w temacie czym je potraktować żeby infekcja nie przeniosła się do kolejnej warki Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 twitt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku. Edytowane 12 Marca 2013 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku Sranie w banie. Umyj i zdezynfekuj nadwęglanem albo sodą i gotowe. Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet. mimazy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. Może dlatego, że nie ma takich dużych piekarników, a piekarnik dla butelek zawsze spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Sranie w banie. a to może być dobry sposób na odkażanie tylko czy to d.pa wytrzyma i jakie ma mieć parametry na wejściu bania a piekarnik i wysoka temperatura przy wymytych butelkach jest dobra na wszytko Edytowane 12 Marca 2013 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Przede wszystkim dokładne wymycie, wypłukanie, zalanie wrzątkiem. Bakterie nie przepadają za ciepełkiem, a wątpie by w gotowym piwie trafily się termofile. 5-10min we wrzątku powinny zalatwic sprawę, ale dla pewności potraktowałym czymś do odkażania. Piekarnik 160C 20-30min tez moze być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet. Ocet, a nie bakterie octowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) infekcja bakteriami kwasu octowego rozwija się wyłącznie w środowisku z dostępem tlenu, więc nie zajdzie przy sprawnie zorganizowanej refermentacji http://pl.wikipedia....mentacja_octowa Więc nawet gdy zada się do butelki zaczyn bakteryjny pałeczek Acetobacter a piwo będzie miało odpowiednią ilość drożdży zawieszonych i będzie miało cukier do refermentacji, to przy małej ilości powietrza między piwem a kapslem (kapslowanie po pianie) infekcja nie rozwinie się. ale oczywiście pieczenie i zapiekanie butelek nie zaszkodzi, bo nie wytwarzają przetrwalników. PS można smażyć, dusić i polewać zasmażką, byle nie dostała się do środka butelki PSPS wyżarzanie (może błędnie) do tej pory postrzegałem jako doprowadzenie do temperatury świecenia więc zbliżającej zakresem temperatur do uplastycznienia szkła! Edytowane 14 Marca 2013 przez mimazy stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się