Skocz do zawartości

Butelki po infekcji octowej


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku

Sranie w banie.

 

 

Umyj i zdezynfekuj nadwęglanem albo sodą i gotowe.

 

Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sranie w banie.

 

a to może być dobry sposób na odkażanie tylko czy to d.pa wytrzyma i jakie ma mieć parametry na wejściu bania

 

a piekarnik i wysoka temperatura przy wymytych butelkach jest dobra na wszytko

Edytowane przez mckolek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim dokładne wymycie, wypłukanie, zalanie wrzątkiem. Bakterie nie przepadają za ciepełkiem, a wątpie by w gotowym piwie trafily się termofile. 5-10min we wrzątku powinny zalatwic sprawę, ale dla pewności potraktowałym czymś do odkażania. Piekarnik 160C 20-30min tez moze być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

infekcja bakteriami kwasu octowego rozwija się wyłącznie w środowisku z dostępem tlenu, więc nie zajdzie przy sprawnie zorganizowanej refermentacji http://pl.wikipedia....mentacja_octowa

Więc nawet gdy zada się do butelki zaczyn bakteryjny pałeczek Acetobacter a piwo będzie miało odpowiednią ilość drożdży zawieszonych i będzie miało cukier do refermentacji, to przy małej ilości powietrza między piwem a kapslem (kapslowanie po pianie) infekcja nie rozwinie się.

ale oczywiście pieczenie i zapiekanie butelek nie zaszkodzi, bo nie wytwarzają przetrwalników.

PS można smażyć, dusić i polewać zasmażką, byle nie dostała się do środka butelki ;)

PSPS wyżarzanie (może błędnie) do tej pory postrzegałem jako doprowadzenie do temperatury świecenia więc zbliżającej zakresem temperatur do uplastycznienia szkła!

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.