Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) #001/13 Altbier (BA) W niedziele 10.03.2013 po prawie rocznych (!) przygotowaniach w pewnym toruńskim akademiku powstał nowy browar, na razie bez nazwy. Dawno temu robiłem co prawda dwie "konserwy" ale wolałbym o nich nie wspominać... (Tak, zrobiłem dwa kwasy) Na pierwszy ogień poszedł ześrutowany zestaw Altbier z BA. (jak kupowałem zestaw nie miałem jeszcze śrutownika) Z planowanych 20 litrów 12 BLG wyszło 17l 11,5 BLG trochę się pomyliłem przy wysładzaniu ale wg mnie i tak nie jest źle. Piwko w spokoju fermentuje w kącie na drożdżach S-33 Na dzień dzisiejszy warzę razem z dwoma kumplami (ja gadam oni robią ) Co do sprzętu mam: Standardowy garnek lidlowski z termostatem i regulatorem mocy. Mieszadło mechaniczne (z lampką bo ja mawiają w pewnych kręgach "Kto bogatemu zabroni?") Filtrator z oplotu (3m) Chłodnice zanurzeniową Kapslownice stołową Grifo Suszarkę na butelki Śrutownik Brewferm Mieszadło magnetyczne Program BeerSmith 2 W tym miejscu chcę jeszcze podziękować Shooter'owi za odpowiedź na "pierdylion" pytań, wykonanie sprzętów, pokaz warzenia, ogólną koncepcje mojego browaru i parę innych rzeczy. :> Na następny ogień idzie Polskie Ale receptura Shooter'a Mam nadzieje że nikogo nie zanudziłem. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Filtrator z oplotu (3m) TRZYMETROWY filtrator z oplotu? Yyyy.... Trochę mnie zatkało. To na pewno nie pomyłka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 No wreszcie, bo już traciłem wiarę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Filtrator z oplotu (3m) TRZYMETROWY filtrator z oplotu? Yyyy.... Trochę mnie zatkało. To na pewno nie pomyłka? To nie pomylka, byl w promocji za 25zl. Swietnie wyglada jak pokrywa cale dno kadzi filtracyjnej. Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 No wreszcie, bo już traciłem wiarę. Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę. Parafrazując do trzech kwasów sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Ja kiedyś dyskutowałem z kilkoma osobami na temat tak długiego filtratora i mi odradzili.... Jestem ciekaw efektów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę. To byłoby największą głupotą z twojej strony nie obrażając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę. To byłoby największą głupotą z twojej strony nie obrażając Jakby co to pamiętaj o moim prawie pierwokupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Jarzynie, bądź waleczny! Nie tak dawno komentowałeś mój status, że chyba nigdy nie skompletujesz sprzętu. A tu proszę - sprzęt jest. Więc podejdź do swoich osiągnięć z luzem i nadzieją. Będziesz warzył DOBRE PIWKO (i twoi przyjaciele też). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Altbier zlany na cichą, próbowałem odzyskać gęstwę zobaczymy na ile się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) #002/13 Polskie Ale W niedziele (24.03) uwarzyliśmy z ekipą kolejną warkę, łączny czas pracy ok. 9 godzin (!). Browar przeniósł się z małego pokoju w akademiku do całkiem wygodnej kuchni. Mam za sobą pierwsze śrutowanie kyrie eleison co za katorga, nie mogliśmy ogarnąć śrutownika przed następnym warzeniem trzeba będzie go rozebrać i złożyć jeszcze raz a sam śrutownik zmechanizować silniczkiem od wycieraczek. Trzeba kupić grzałkę 2 KW bo doprowadzenie brzeczki do 100°C trwa całe wieki, muszę też pamiętać o pomiarze BLG po każdej partii wysładzania. Poza tym wszystko poszło zgodnie z planem a przy warzeniu asystował Shooter. Za dwa tygodnie warzymy pszenice! Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Oj tam zaraz asystował. Po prostu podglądał przez Skype. :D Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Zapowiada się że niedługo będzie "Jarzyn warzy online" a z tym śrutownikiem to nie jest tak źle przecież mi 6kg ręcznie zajmuje ok 30 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Oj tam zaraz asystował. Po prostu podglądał przez Skype. :D I nagrywa kompromitujące materiały... Zapowiada się że niedługo będzie "Jarzyn warzy online" a z tym śrutownikiem to nie jest tak źle przecież mi 6kg ręcznie zajmuje ok 30 minut Co do warzenia online może nie od razu z takim rozmachem jak Józek, ale skoro był laptop to czemu nie skorzystać. Jak się ma dobrze ustawiony śrutownik to na pewno, mój ma jakąś dziwną jazdę... Edytowane 27 Marca 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Altbier zakapslowany z dodatkiem 100g glukozy, wyszło 30x0,5 stoi w lodówce. Kapslowanie Grifo to naprawdę bajka. Na przyszłość: Posłuchać rady Shootera i posortować butelki według "wzrostu". Polskie Ale przelane na cichą zeszło do 2,5° BLG Chodzą słuchy że browar będzie niedługo warzył dwie 20 litrowe warki jednocześnie. W niedziele zacieramy pszenice! Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Refermentuj w takiej temp w jakiej odbywała się fermentacja bo ci się nie nagazuje Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Refermentuj w takiej temp w jakiej odbywała się fermentacja bo ci się nie nagazuje Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Kurde... Chciałem dobrze wyszło jak zwykle. Godzina 00:02 Piwo już przeniesione z powrotem do pokoju 20 butelek w skrzynce 10 w szafie za 3 dni znowu do lodówki. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Kurde... Chciałem dobrze wyszło jak zwykle. stały numer, mam tak często:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Planetar Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Wyszło nam równe 30 butelek. Twoje 20+10=30 A te dwie butelki, które nie zmieściły się w lodówce i zabrałem je do siebie, to z kosmosu spadły? Oj Jarzko, lepiej przelicz to piwo w szafie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Oj tam, o dwie butelki się nie będziemy szarpać słody byś lepiej odważył a nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła. No właśnie dlatego że wynikało z tego że butelki po zakapslowaniu trafiły od razu do lodówki sam tak pierwszą warkę potraktowałem i po tygodniu gazu zero. Shooter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła. No właśnie dlatego że wynikało z tego że butelki po zakapslowaniu trafiły od razu do lodówki sam tak pierwszą warkę potraktowałem i po tygodniu gazu zero. Faktycznie tak wynika, przeoczyłem to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) W dniu dzisiejszym o godzinie "przed chwilą" browar wzbogacił się o 2 grzałki nurkowe 1,5 kw każda zakupione na alledrogo w bardzo okazyjnej cenie (20zł z przesyłką). Grzałeczki są " Made in Russia" podejrzewam że są niezawodne niczym czołg t-34 a w razie problemów da się je naprawić młotkiem i śrubokrętem, mają służyć do szybkiego podgrzewania wody wysłodkowej i szybszego doprowadzenia do wrzenia brzeczki. Łukasz dzięki za zwrócenie uwagi na błąd (byłem w amoku z radości że mam tyle miejsca w lodówce), dziś lub jutro piwo idzie do zimnego. Pora zacząć zbierać materiały na deszczownie. Pszenica z nieznanych mi przyczyn nie została uwarzona, nie wiem kiedy to nastąpi. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 a daj link Koleżko, też sobie pędem nabędę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się