zbynieks Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Przepraszam Koleżeństwo, bo z pewnością gdzieś na forum takie proste rzeczy były wytłumaczone, ale jakoś mi się nie udało... Może to nie jest wiedza jakoś niezbędna na moim poziomie zieloniutkiego debiutanta, aliści chciałbym wiedzieć. 1. Tak po prostu, jak krowie na rowie: Co to jest wydajność, jak i po co ją obliczać? W dotychczasowych 3 warkach tego nie czyniłem, zacierałem jak uczyli, potem wysładzałem do założonej objętości zgodnie z radami mądrzejszych, na koniec gotowałem i trafiałem z grubsza zarówno w planowaną objętość jak i Bailing. 2. Działam sobie w garnku 30 litrowym, ale jak czytam, to sobie myślę, że może by było niegłupio spróbować tej lodówki turystycznej? Tylko ja ni chu chu nie wiem, jak to działa. Czyli że co: nabywam przedmiot taki jak np. http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-lcd-voyager12v-24v-230-35l-i3074632235.html, daję komuś kumatemu (bo ja jestem technologiczną blondynką) żeby a) zamontował kranik kulkowy z możliwością dokręcenia filtratora z oplotu b) pocudował z systemem grzewczym żeby można było dojechać do mash outu czy jednak b1 ) poprzestaję na przeróbce termostatu, żeby operował też ok. 67 stopni, gdzieś bokiem podgrzewam wodę, wlewam do lodówki, wrzucam słody i następne podniesienia temperatury do 72 albo 78 załatwiam dolewaniem wrzątku. b2 ) pogodzić się z tym, że w tym urządzeniu to tylko jednotemperaturowo c) wysładzam w lodówce d) gotuję w garnku. Proszę o informacje i rady. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 1. Oblicznie wydajności http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni lub odpowiednia zakładka w toolkicie piwowara z plikowni. Znajomość średniej wydajności (czyli w skrócie ile litrów, jakiego Blg uzyskasz z jakiej ilości słodu) swojej warzelni może pomóc przy opracowywaniu własnych przepisów lub przeliczaniu cudzych:) 2. Co do lodówki to chyba większość używa ich bez elementów grzewczych. Sam tego nie używam więc raczej Ci nie pomogę. Zobacz może te wątki: http://www.piwo.org/topic/860-kadz-zacierno-filtracyjna-zrob-to-sam-lodowka-turystyczna/ http://www.piwo.org/topic/2154-wielkosc-lodowki-turystycznej-jako-kadz-zacierno-filtracyjna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja korzystam z lodówy, ale tylko jako filtrator, zacieram w garnku. Nie mam pojęcia po co Ci tam grzałka. Wodę na mash out przygotowujesz w osobnym garnku i jedziesz. A wcale nie musisz się godzić na jednotemperaturowe zacieranie w lodówce, bo możesz po prostu dolać wrzątku w takiej ilości, aby Ci podniosła temp do docelowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Jeśli zacierasz warki zwykłej wielkości tzn. do 25-27 litrów, to nie potrzebujesz żadnej grzałki, nie kombinuj bo przedobrzysz. Poczytaj w moim wątku, od kilkunastu warek zacieram tylko przy pomocy lodówki i spokojnie możesz zatrzeć do 9 kg słodu - lodówka 32 litry. W przypadku większych zasypów, proponuje po prostu gęściej zacierać na początku i liczyć tak aby do mash outu dojechać do brzegu lodówki. Edytowane 15 Marca 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 400zł za lodówkę do której i tak będzie trzeba wlewać zagrzaną na gazie wode? +przeróbki. tylko po to by mieć pojemność zbliżona do fermentatora... oplot pasuje do kranika z fermentatora, więc prócz niego nie trzeba nic więcej kombinować. owiniesz karimatą i kocem i masz to samo. Potem wysładzanie ciągłe do gara i heja można chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Cena takiej lodówki to bardziej 40 niż 400PLN. Za 400 to można kupić już prawdziwą 300l chłodziarkę i w niej fermentować, lagerować, przechowywać... Edytowane 15 Marca 2013 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Jak możecie to czytajcie co się pisze. Wszyscy odradzają, koledze kombinowanie. Moja lodówka kosztowała 62 zł, a w promocji w kauflandzie widziałem 32 litrowe za 49.99. A owinięcie kocem to nie to samo. Zacierałeś w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Cemik1: 400 a nie 40 to nie ja podlinkowałem alegro, tylko twórca tematu w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Dziękuję za rady. Obiecuję wobec tego nie kombinować. Nabędę lodówkę taką za paredziesiąt złotych bez elektryki żadnej, wywiercę od zewnątrz w rozmiarze 1, od środka w rozmiarze 3/4 cala żeby do tego wewnętrzenego dokręcić kranik, warstwy spoję silikonem żeby mi nie nakapywało do środka przy myciu, dokręcę oplot i będę tak działał. Może jeszcze wykombinuję jakąś okładzinę z karimatsa albo dopasuję skrzyneczkę ze styropianu, wypełnioną dodatkowo styropianowymi kulkami? Co myślą uczeni? Pytanie tylko: czy wkręcać i wykręcać dłuższy kranik z BA (one teraz oba są białe...) czy zadysponować na stałe metalowy z zaworem kilkowym na przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja mam zwykły kranik 3/4 cala za 12 zł. Żadnego silikonu nie dawałem. Nic nie cieknie. W moim wątku są zdjęcia.Też jestem antytalentem technicznym, ale zrobienie wszystkiego zajęło może z 1,5 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Zawór kulowy metalowy z supermarketu budowlanego. Jak masz sraczwężyk to może być i sraczzawór. Obsilikonowanie lub oblepienie klejem na gorąco z zewnątrz zapobiega przedostawaniu się, podczas mycia, wody do izolacji termicznej. Dodatkowe izolowanie kulkami czy styropianem jest zbędne. Zacieranie, nawet wielotemperaturowe przez dodawanie gorącej wody, jak najbardziej możliwe. W środek wężyka włóz drut miedziany 4mm2. Będzie zabezpieczał przed przesunięciami wężyka podczas meszania. A mieszanie jest czasami konieczne po dodaniu kolejnej porcji wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Panowie, a taka zwykła lodówka się nada? http://allegro.pl/duza-lodowka-turystyczna-35l-niebieska-kamai-i3211995886.html chyba te marketowe dużo się nie różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nada się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nada się, ale Curver są tańsze, tak gdzieś o połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Na alledrogo nie ma dużej różnicy cenowej między nimi, ale dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Praktycznie bezkosztowo, to można zacierać normalnie w fermentorze z kranikiem + filtrator z oplotu. Robię tak z powodzeniem. Spadek temperatury pomijalny. Owijam fermentor ręcznikiem plażowym, zamykam pokrywą i na pokrywę daję 2 ręcznik. Bez dodatkowych kosztów i (u mnie ma to znaczenie) bez zajmowania dodatkowej powierzchni magazynowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Generalnie obawiałem się dużego spadku temperatury w fermentatorze i dlatego rozglądam się za lodówką, ale skoro piszesz, że daje radę to może lepiej te 90 zł wydać na surowce do piwa . Patrzyłeś kiedyś jaki jest spadek temp po ok 30 min i po godz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ciekaw jestem czemu wszyscy nie zacierają w fermentorach (ten eksperyment mam już za sobą więc wiem o czym piszę) tylko wydają kasę na lodówki turystyczne? Ze swojej strony napiszę, że zacieranie w lodówce to duża wygoda i większy porządek w browarze. Ja używam lodówki curver, takie jak Zgoda, z zamontowanym kranikiem i filtratorem z rurki miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Niepotrzebnie nie otwieram fermentora ani podczas zacierania ani podczas fermentacji. Zalewam wody o temp około 70*, zasypuję słód, mieszam i zostawiam. Później zagrzewam wodę na następną temperaturę, otwieram, wlewam, sprawdzam temperaturę i zamykam. Otwieram dopiero do wysładzania. Do tej pory problemów nie miałem. Jak mówiłem nie mam powierzchni magazynowej i nie mam gdzie trzymać moich klamotów, poza tym kasa w kieszeni została. Może doświadczenia dużego nie mam, ale na chwilę obecną nie mam ciśnienia żeby kupować lodówkę tylko do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Praktycznie bezkosztowo, to można zacierać normalnie w fermentorze z kranikiem + filtrator z oplotu. Po pewnym czasie będziesz musiał się zaopatrzyć w nowe wiadro do rozlewu, a to już nie będzie bezkosztowo - dasz niewiele mniej jak za lodówkę w promocji. Pewnie wieko tego fermentatora już odkształcone? Edit. Dodam jeszcze, że lodówkę, po wykręceniu kranika i zatkaniu dziury, od biedy można wykorzystać zgodnie z jej oryginalnym przeznaczeniem. Edytowane 6 Maja 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Też zacieram w lodówce, co prawda tylko 24l ale mi wystarcza. Zamontowałem kranik i filtrator (plastikowy od fermentatora). Dodatkowo dorzuciłem folie NRC między ścianki i tak mam jakieś 2st C spadku na 1,5h zacierania. Co do montowania kranika to ja osobiście wzmocniłem miejsce wokół kranika - ścianki cienizna. Może przesada ale ja to niedelikatny jestem:P. Bardzo chwale takie rozwiązanie bo żem blokowiec i miejsca mało a i sprzętu mniej i prościej. Zacieram jedno temperaturowo z mashoutem a i na wysładzanie jest miejsce. Raz się uparłem na 2 przerwy to po prostu musiałem chwile pobełtać zacier grzałką zanurzeniową 2kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Tak czytam że zacieranie w lodówce to oszczędność miejsca i zastanawiam się czy jakiegoś błędu nie popełniam juz na starcie. Ja zacieram w garnku - potem przenoszę zacier do fermentora z kranikiem i oplotem i następnie wysładzam do garnka - w ten sposób używam tylko dwóch 'pojemników', a jak mam wolne obydwa to wkładam fermentor do gara i tak sobie stoi. W przypadku lodówki musiałbym jeszcze znaleźć miejsce na lodówkę, a przecież garnka i pojemnika z kranikiem i tak bym potrzebował. To gdzie ta oszczędność miejsca przy zacieraniu w lodówce? Pytam jak najbardziej serio i bez żadnych złośliwości, jestem mocno początkujący i może coś przeoczyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Moim zdaniem jest to raczej oszczędność czasu, niż miejsca. Ale wiele osób nie używa tego samego wiaderka do filtracji i rozlewu, a lodówkę łatwiej gdzieś upachać, niż drugie wiaderko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Przecież wiaderka wchodzą jedno w drugie :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Przecież wiaderka wchodzą jedno w drugie :-P A jak się odpowiednio przyłożysz to nawet te z kranikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się