pudlas Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cześć. Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cześć. Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości? Pozdrawiam Dokładnie wywąchaj chmiele jakie używasz. Kwas izowalerianowy nie jest łatwy do przeoczenia, wyraźnie pachnie starymi przepoconymi skarpetkami/ starym spelśniałym serem. Jak chcesz spreparować trochę chmielu to weź trochę chmielu i trzymaj go w otwartym słoiku przez kilka tygodni w ciepłym miejscu, to powinien nabrać odpowiednich "aromatów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się