MateuszO. Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Właśnie zaczynam zabawę z piwowarstwem, zamówiłem podstawowy zestaw fermentacyjny plus zestaw surowców i mam kilka pytań. Pierwsze dotyczy przechowywania. Czy można leżakowac piwo w butelkach zakręcanych (np. po sokach, wódce) lub korkowanych (po winie) lub mini-kegu 5l? Drugie pytanie: Jest duża różnica miedzy wodą z kranu (kraków) a wodą "źródlaną" z biedronki czy na pierwszy raz nie ma sensu się w to bawić i lać kranówę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Cześć! Co do leżakowania, nie wiem jak trzymaniem ciśnienia przez wódczaną zakrętkę, ale z braku laku możesz użyć peta. Korkowane po winie to chyba musującym, z drucianym oplotem, żeby korek nie wystrzelił. A w ogóle to lepiej nie kombinować. Co do wody to raczej nie ma sensu bawić się w baniaki, ja we Wrocławiu z powodzeniem używam kranowej. Powodzenia i Darz Bulk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 1) Możesz użyć butelek po napojach gazowanych - takie wytrzymują ciśnienie - a więc po wódce nie. Oczywiście muszą jeszcze mieć szczelne zamknięcie. 2) Zrób na kranówie - powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 w Krakowie z powodzeniem robimy z kranówki MateuszO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6% większy zasyp słodu przede wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6% Inny zasyp na wyższe Blg połączony z zacieraniem na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Butelki po wódce nie nadają się. Nakrętka po otwarciu nie przylega szczelnie do butelki, poza tym butelki nie są projektowane do wytrzymywania wysokich ciśnień... Zdecydowanie lepsze będą PETy, a najlepsze - butelki po piwie. Woda z kranu wystarczy. Nie ma sensu kupować wodę butelkowaną. Zwiększyć moc można przez: 1) użycie głębiej fermentujących drożdży 2) zwiększenie gęstości (ekstraktu) brzeczki - robiąc np. z większego zasypu albo dodając ekstraktu płynnego albo cukru (w rozsądnych ilościach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Witam ponownie, przyszedł mi już cały zestaw czyli: Słód jasny pilzneński 4kg Jęczmień palony 0,3kg Słód Carafa® I 0.2kg Płatki jęczmienne 0.4kg Chmiel goryczkowy Marynka 40g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Drożdże piwowarskie Safale S-04 Wraz z instrukcją ale mam problem, nie posiadam garnka w którym zrobie zacieranie, tj 14l wody i słód. Jest jakaś możliwość robienia tego na raty np 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Zacierać infuzyjnie możesz też w fermentatorze zaizolowanym kocami, karmiatą, styropianem czy co tam masz pod ręką. Gorzej będzie z gotowaniem, bo z 5kg zasypu to warka będzie miała 20-30l i tu już musisz mieć gar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 no to trzeba bedzie zdobyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Widzę Mateuszu, żeś z Krakowa. Podaj swoją lokalizację na mapie, to może się przydać, w Krakowie z tego co zauważyłem jest masa piwowarów i może ktoś ci garnka użyczy. Ja bym ci pożyczył, ale dzisiaj wyjeżdżam, wracam dopiero w niedzielę i chcę warzyć od razu po powrocie, bo właśnie żem surowce otrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Cześć Jak chcesz zacierać kup gar ok 30 l. Wydatek ok 180 pln. i masz spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 100 nie 180. i to z przesyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Emaliowany z grubym dnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ja na swój tani nie narzekam, nie wiem jakie ma dno ale nic się z nim nie dzieje po 19 moich warkach i kilku "wyjazdowych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Butelki po wódce, podkręcenie mocy.. Ty na pewno wiesz czym jest piwo? To napój szlachetny. To nie to co wlewają w siebie menele z tyłu sklepu, po to żeby się nałoić. Edytowane 22 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Butelki po wódce Niekoniecznie menelstwo, do zacnych nalewek jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Butelki po wódce.... niekoniecznie. Piwo ma swoją klasę. Temperatura, smak, zapach,pokal z którego pijesz, atmosfera, klimat i ludzie to są ważne rzeczy. Procenty to dodatek.... średnio istotny ale dobrze, że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Butelki po wódce.... niekoniecznie. Piwo ma swoją klasę. Temperatura, smak, zapach,pokal z którego pijesz, atmosfera, klimat i ludzie to są ważne rzeczy. Procenty to dodatek.... średnio istotny ale dobrze, że jest. W pełni zgadzam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Butelki po wódce, podkręcenie mocy.. Ty na pewno wiesz czym jest piwo? To napój szlachetny. To nie to co wlewają w siebie menele z tyłu sklepu, po to żeby się nałoić. Jak najbardziej przepraszam że w ogóle pytam kolego. Ty pewnie ze szlachetnego rodu zrodzony i już w kołysce taką wiedzę posiadałeś a piwo pijasz w naparstku aby tylko skosztować smak i delektować się nim... Nie masz ochoty to się po prostu nie wypowiadaj. Po pierwsze nie mam kasy zeby od razu kupić cały sprzęt stąd pytanie o butelki a po drugie mam upatrzone piwo które chciałbym aby wyszło stąd pytanie o %. Jeszcze raz przepraszam wielmożnego Pana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Proszę o trzymanie się tematu. Przypominam o tym, że w piaskownicy piwowarskiej każdy początkujący powinien bez skrempowania pytać o co ma ochotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Mam pytanie o fermentacje. Ww. zestaw ile powinien przechodzić burzliwą fermentację bo 1,5dnia bardzo mocno fermentował (co 3-5sek uchodził gaz przez rurkę) a teraz co 20-30sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Nie liczy się dni. Z reguły wystarczy tydzień. Jednak fermentację prowadzi się tak długo, aż pomiar zawartości cukrów (mierzony balingomierzem), przez dwa dni pokazuje tą samą wartość. To sygnał, że fermentacja jest zakończona. Wtedy można przelewać na cichą w celu sklarowania piwa, lub pozostawić jeszcze przez tydzień w tym samym wiadrze. Edytowane 26 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się