Krugerius Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie warzenia 2-giej warki z brew-kitów. Tym razem jest to Coopers Dark Ale. Rozrobiony z 1kg glukozy i łącznie 22 litrami wody źródlanej. Drożdże standardowe dodawane do brew kita, temperatura brzeczki w momencie ich dodawania wynosiła 25 stopni. Blg między 9 a 10. 19 marca (wtorek) po godzinie 17 zostało zamknięte wieko fermentatora. Dzisiaj tj. 21 marca od około godz. 12 bulgotanie stało się tak intensywne że wydmuchuje wodę z rurki fermentacyjnej (musze co jakiś czas dolewać z garnuszka) a wraz z gazami do rurki dostaje się piana (podejżewam że fermentacyjna, o odcieniu brązowym). Temperatura w pomiesczeniu gdzie zachodzi fermantacja wynosi około 22-23 stopni. Pytanie brzmi czy przestawić to w chłodniejsze miejsce aby osłabić fermentacje czy pozostawić tak jak jest. Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza Edytowane 21 Marca 2013 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza nie ma takiej szansy - przy tak intensywnej fermentacji ilość wytwarzanego CO2 skutecznie chroni powierzchnię piwa przed dostępem czego kolwiek z zewnątrz, więc o to możesz być spokojny. Możesz też w miejsce rurki założyć wężyk, którego drugi koniec zanurz w pojemniku z wodą (jakiś kubek, nieduży garnek) i też będzie OK Edytowane 21 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Co do używania rurki fermentacyjnej to nieliczni w ogóle jej nie stosują z przyczyny jaką podał korzeń16. CO2 bardzo skutecznie blokuje dostęp tlenu do brzeczki. Edytowane 21 Marca 2013 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 co nie zmienia faktu, że lepiej przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce mniej się estrów wytworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 co nie zmienia faktu, że lepiej przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce mniej się estrów wytworzy Racja, chociaż myślę, że przy takiej intensywnej fermentacji może być już za późno, minęła już doba, a zanim się schłodzi minie kolejna; No chyba że chłodzić w wannie, to będzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 racja, charakter piwa powstaje podczas początkowych 80% czasu fermentacji przy 22-23 C już może być za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza Spokojnie, ja przez dwa dni miałem coś takiego http://www.piwo.org/topic/8329-%e2%80%9ewymuszona%e2%80%9d-otwarta-fermentacja/?do=findComment&comment=177458 i nic się nie stało, piwo wyszło dobre i bez infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Ja w poniedziałek nastawiłem Coopers Wheat k. godz. 12, o 21 już mi piana przez rurke wyszła i zapaprała całe wieko i troche podłogi od pryskania, a potem rurka sie zakleiła na amen a wcale nie zrobilem za duzo bo dalem raptem 18L wody na standardowy fermentator, drozdze z zestawu na samym poczatku musialem przelac brzeczke z jednego fermentatora do drugiego czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu? Edytowane 21 Marca 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) mocne natlenienie jest jak najbardziej pożądane przyczyny wyjścia piany "górą" upatruję w zbyt małym zapasie miejsca między brzeczką a wiekiem fermentora... lub wysoką temperaturą fermentacji, co zwiększyło jej intensywność Edytowane 21 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu? przy przelewaniu nie ma możliwości "przetlenić" brzeczkę No chyba,że przelewał Chuck..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 No chyba,że przelewał Chuck nieeeee........ on ma teraz gotówkę Chuck'a, więc reszta go narazie nie interesuje - a wiecie że zgolił wąsy i brodę?? czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu? na pewno temu wspomogła, ale natlenienie jest zjawiskiem bardzo pożądanym, na wyłażenie z kubła ma taż wpływ rodzaj drożdży - regularnie spacerują mi Safale US-5 i pszeniczne, pomimo tego że mam zapas ok 30% wolnej przestrzeni w fermentorze, to piany potrafi być z 10 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Historia lubi się powtarzać. Znowu robię otwartą fermentację... http://www.piwo.org/topic/8595-browar-%e2%80%9evojtol%e2%80%9d/page__st__40?do=findComment&comment=196615 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Nieźle! Jaka jest odległość od krawędzi wiadra do tafli brzeczki przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Nieźle! Jaka jest odległość od krawędzi wiadra do tafli brzeczki przed zadaniem drożdży? Niewielka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Niewielka i tu jest pies pogrzebany - zrobiłem z pszenicą dokładnie tak samo (w fermentorze zostały ze dwa litry miejsca, ale stoi w 18°C i podłączyłem blow-off tube) i mam prawie jak tutaj : http://www.piwo.org/topic/7909-bogi-warzy-ale-nie-sam/page__st__40#entry190930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się