full-light Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Witam. Sezon lagerowy powoli sie konczy. 4 warki zostały poczynione i teraz jeszcze leżakują. Zostały mi jeszcze surowce zakupione w listopadzie są to ekstrakty jasne bruntal 2x1,7 kg, ekstrakty ciemne bruntal 2x1,7 kg, chmiel challenger 30g, chmiel fuggles 30g, drożdże danstar nottingham, drożdże mauribrew ale 514. Zastanawiam sie jak skonfigurować te surowce. Np jasny bruntal + fuggless i challenger, tylko które drożdże bardziej będą pasować do zestawu? Druga warka byłaby z ciemnego bruntala, no i znów dylemat jakie drożdże zastosować i jaki chmiel dokupić? Proszę o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Do tych chmieli to użyłbym danstarów i powinno wyjść jakieś brytyjskie piwo, powiedzmy bitter. Ale nie znam tych drugich drożdży, nie wiem, czego się po nich spodziewać. Do ciemnego piwa użyłbym gęstwy z pierwszego. Spróbuj dokupiś amerykańskie chmiele, jeżeli lubisz takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Brakuje Ci tylko 30g Marynki i nasz 2 bittery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ta marynka to do ciemnego i bez aromatycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się