zbynieks Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dzień dobry! Zamierzam koło piątku - soboty uwarzyć AIPA. Po raz pierwszy w swojej przygodzie piwowarskiej planuję użyć gęstwy. Do dyspozycji mam S 04 po Bitterze wg. Makarona, które odbyły fermentację burzliwą i cichą (nie przelewałem) oraz Danstar Windsory tylko po burzliwej Full Aroma Hops (myślę, że do soboty sobie poradzą, bo zadane w piątek wieczorem żrą nieprzytomnie!). Jedne i drugie będę miał zupełnie świeże. Które wybrać? Myślę, że zadam ok. 150- 160 mililitrów, starczy? Jeżeli są świeżutkie, to chyba nie ma większego sensu bawienie się w starter, tym bardziej że nigdy go nie robiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Różnica między tymi drożdżami jest tak mała, że nie ma znaczenia co wybierzesz. Daj 0,5 litra gęstwy, i tak zostanie Ci drugie tyle na przyszłość w lodówce. Starter robi się przy piwach powyżej 12 Blg, poniżej nie ma potrzeby. Edytowane 24 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Upewniam się, że dobrze zrozumiałem: dać pół litra gęstwy? a AIPA ma więcj niż 12 blg, planuję tak z 16 blg, dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Jest u nas na forum do pobrania toolskit piwowara. Jest tam zakładka, która pozwala wyliczyć ile ml gęstwy, potrzeba do zadania. Uwzględnione są parametry ekstraktywność, objętość brzeczki oraz wiek gęstwy. Do AIPA użyłbym raczej US-05;) Z podanych przez Kolegę użyłbym Windsora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Niestety ani 04 ani winsory nie są idealne do AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) Poza tym ważne jest ile faktycznie masz w tej gęstwie żywych komórek (jasna warstwa), większość po pierwszym wybraniu do martwe komórki i osad. Jeśli znasz angielski lub nie boisz się popracować ze słownikiem to masz tutaj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html elegancki kalkulator do zmierzenia ile teoretycznie potrzebujesz ml gęstwy ("repitching from slurry") na optymalne rozruszanie fermentacji. Edytowane 25 Marca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się