Marusia Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 High gravity yeast with distinct warming character from ethanol production. Slightly fruity with dry finish, low ester profile. Origin: Flocculation: medium Attenuation: 73-77% Temperature Range: 65-75° F (18-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV Styles: American Barleywine Belgian Blond Ale Belgian Dark Strong Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Bi?re de Garde Russian Imperial Stout Strong Scotch Ale Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=130 SZCZEP DROŻDŻY: 1762 Abby Ale II Drożdże do wysokoekstraktywnych piw z zauważalnym alkoholowym, rozgrzewającym charakterem. Lekko owocowe, z wytrawnym zakończeniem. Mało estrów. Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 73-77% Zakres temperatur: 65-75° F (18-24° C) Tolerancja na alkohol: przeciętnie 12% ABV Style piwa: American Barleywine Belgian Blond Ale Belgian Dark Strong Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Bi?re de Garde Russian Imperial Stout Strong Scotch Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 I teraz Panie i Panowie taka zagwozdka: Zawsze do belgów używałam Belgian Abbey II, ale dam sobie głowę uciąć (No dobra, rękę. Lewą), że to był numer 1214 (teraz ten numer ma Belgian Ale). Pisało się to wtedy właśnie "Abbey", nie "Abby". Bradzo z tych drożdży byłam zadowolona, bo wyciągały z piw belgijskich wszystko, co belgijskie;) No i teraz już nie wiem - mam używać Belgian Abby II, czy Belgian Ale:rolleyes: Czy ktoś może potwierdzić, że dobrze pamiętam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Chyba znów coś pozmieniali na stronach Wyeast bo teraz 1762 jest opisany jako 1762 Belgian Abbey II a nie jako Abby Ale II. A 1214 jako Belgian Abbey a nie Belgian Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Około 24 - 25 °C i wzwyż, zaczynają produkować intensywne nuty rozpuszczalnikowe. Akurat w tym szczepie klasztornym nie radzę przekraczać widełek podanych przez producenta. W porównaniu z innymi szczepami klasztornymi rzeczywiście estrów jest mało. Zdają się dawać mniej od siebie niż inne, akcentując użyte surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Właśnie robię na tych drożdżach coś kształt witbiera i mam wrażenie, że coś długo im idzie robota. Saszetkę kupiłem niedawno, daty produkcji już nie pamiętam, ale całkiem świeże były. Opakowanie spuchło po jednym dniu, chlusnąłem zawartość do fermentora z 25 litrami brzeczki 13,4 Blg. Odfermentowanie FFT ustabilizowało dopiero po 5 dniach do 6,5 Brx wg refraktometru, co po przekalkulowaniu daje 2.8 Blg FG. Mija właśnie 10 dzień fermentacji w temperaturze od 20 do 24 C. Początek był burzliwy, piany była masa, aż się nie zmieściła w fermentorze. Teraz piwo jest klarowne, drożdże równiutko na dnie w 5-7 mm warstwie. Więc sobie myślę, że sprawdzę kontrolnie odfermentowanie i do butelek, a tu niespodzianka (przynajmniej dla mnie), bo refraktometr pokazuje 7,4 Brx, czyli mniej więcej 3,5 Blg FG. Jak dotychczas, czyli od mniej więcej 10 warek, nie zdarzyło mi się, żeby po 10 dniach odfermentowanie było inne niż w FFT. I teraz co? Poczekać kolejne 10 dni i może przejedzą te 0,7 Blg? Może one jakoś bardzo flokujące są? Zamieszać nimi? Trochę szkoda, bo tak ładnie leżą... Dodam, że obok pracują robale ze szczepu Wyeast 3787 Trappist High Gravity i po 5 dniach odfermentowały brzeczkę 13 Blg tak jak FFT, co do kreski, i to z gęstwy naprawdę nieświeżej (5 miesięcy w lodówie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Źle, trzeba było zrobić starter. Bez startera tylko najlżejsze piwa, jakieś 10°Blg. Teraz to tylko czekać i jak się całkiem zatrzyma to ratować sposobami z wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Co prawda zrobiłem na nich tylko blonda, ale: - produkują mnóstwo piany w trakcie fermentacji, - stosunkowo wolno jedzą - zgodnie z opisem, stosunkowo mało estrów Gdzieś doczytałem, że to szczep z Rocheforta, więc może lepiej się sprawdziłby w ciemnych belgach. W jasnym, stosunkowo małoekstraktywnym (15,7 Blg) byłem średnio zadowolony, chociaż piwo wyszło przyzwoite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się