Posulus Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Naszła mnie myśl uwarzenia dwóch szybkich warek na tych samych drożdżach, a że bez zacierania nic ciekawego mi do głowy nie przyszło, to padło na pszeniczniaki. Dopiero dzisiaj przy corneliusie miodowym przypomniałem sobie, że pszenica długo nie postoi (chyba, że ten cornelius to był berliner weisse ). Zamówiłem już Mauribrew Weiss Y1433, a że w ich opisie jest: "Drożdże te odpowiednie są również do fermentacji piw specjalnych produkowanych z użyciem macerowanych owoców, miodu i innych dodatków" to może dałoby się zrobić jakiegoś miodowego dunkela, albo chociaż jakoś urozmaicić jego smak innymi dodatkami? Będę je chmielić niemieckim Perle. Jest w ogóle jakiś dobry artykuł o miodowych piwach w domowym piwowarstwie? Wiem, że zazwyczaj drożdże zjadają miód i nie ma z tego nic poza ABV, czy drożdże do pszeniczniaków są pod tym względem jakieś inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Wiem, że zazwyczaj drożdże zjadają miód i nie ma z tego nic poza ABV, czy drożdże do pszeniczniaków są pod tym względem jakieś inne? Miód to głównie glukoza i fruktoza, więc to nie kwestia drożdży. Nie chcesz podnosić sztucznie mocy użyj małej ilości wyraźnego miodu - gryka, może lipa. Ma być słodkie użyj słodzika lub ksylitolu. Ja "miodowe piwa" robie na modłę http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ (przepis z "resztek"), gdzie miód intencjonalnie po części służy produkcji alkoholu - taki piwny czwórniak lub piątak ;P Edytowane 26 Marca 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Miałem nadzieję na jakąś wyjątkowość tych drożdży. Może faktycznie dam coś gryki, tylko w którym momencie i w jakich ilościach na 20-23L? Nie chcę już robić kolejnej dziwnej warki, wystarczy mi, że będę mieć z 90 butelek pszenicy:) Edytowane 27 Marca 2013 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się